English Quiz for NIACL AO Mains 2019 Exam: 1st March 2019

English Quiz For NIACL AO Mains

NIACL AO Mains Exam is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming NIACL AO Mains Exam 2018-19.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
5399 449/month
BUY NOW

Directions (1-10): Read the following passage and attempt the questions as directed. 

The Indian Air Force’s strike on a Jaish-e-Mohammad terror training camp in Pakistan’s Balakot delivers a robust but calibrated message. The latter is (A)…………………………… in New Delhi’s diplomatic utterances. While the strikes followed the Pulwama attack (B)……………………………………… , Foreign Secretary Vijay Gokhale referred to the action as a “non-military pre-emptive strike”. (C)The phrase indicates that the action was based on an assessment of an imminent threat and had ensured that Pakistan’s military personnel and infrastructure were not targeted, and civilian casualties were actively avoided. In effect, New Delhi’s line is that the operation was an intelligence-driven counter-terror strike rather than escalatory military aggression. (D) The government said all other options had been exhausted in making Islamabad keep its commitments since 2004 on curbing the activities of groups like the JeM. There is no denying that the decision to send Mirage jets across the Line of Control (LoC) to fire missiles 70 km inside Pakistan (E)represents a major shift. During the Kargil war in 1999, Prime Minister Atal Bihari Vajpayee had drawn a red line over the IAF crossing the LoC, to avoid international recrimination. This strike was carried out in Pakistani territory, not in Pakistan-occupied Kashmir, the theatre for retaliatory action in the past. It is still to be determined how far the JeM has been set back, but the strikes mark a new chapter with New Delhi’s willingness to push the war against terror into Pakistan territory. The government has judged, perhaps correctly, that global opinion has shifted and there is little (F)…………………. today for terror groups that continue to find shelter on Pakistan soil. Significantly, with the exception of the Organisation of Islamic Cooperation, there has been no global criticism of India’s statement on the strikes, and most (G) ....................................................………………………………….. 

(H) In Pakistan, Prime Minister Imran Khan has called for a joint session of Parliament and for its diplomats to raised the matter at international fora. He has convened a meeting of the National Command Authority that oversees Pakistan’s nuclear policy. However, Pakistan’s options are limited. (I) It could continue to deny that the Indian strike caused any damage on the ground and obviate the need for situation strikes; or it could escalate the retaliatory with a military response. It could also make a break from its past and begin to shut down the terror camps on its soil, which would win friends internationally and (J)……………… peace in the region. The Modi government would do well to continue the restrained approach it has adopted after the latest operation and avoid the triumphalism that clouded the ‘surgical strikes’ of September 2016. With a response to Pulwama duly executed, it must reach out to residents of J&K who have borne the brunt of the jingoism unleashed after Pulwama. In the long term, building strong counter-terror defences, partnering with its own citizens to gather intelligence, and creating deterrents will be key.

Q1. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (A) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 



(I) We tend to ……………………. our national image through our sports teams. 
(II) While this point seems ……………………… to me, it may not be apparent to everyone.
cajole
glare
magnificent
manifest
Both (a) and (b)
Solution:
Manifest: (adjective) clear or obvious to the eye or mind. (verb) show (a quality or feeling) by one's acts or appearance; demonstrate.
Q2. Which of the following phrases should fill the blank in (B) to make it contextually correct and meaningful?
for a couple off weeks
by a couple of weeks
to a couple of weeks
with a couple of weeks
though a couple of weeks
Solution:
"by a couple of weeks " is grammatically and contextually correct.
Q3. In the passage given, a sentence (C) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there is no error then choose option (E) as your answer.
The phrase indicates that the action was based on an assessment of
an imminent threat and had ensured that Pakistan’s military
personnel and infrastructure were not targeted, and civilian
casualties were actively avoided
No Error
Solution:
No Error
Q4. The sentence given in (D) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
exhausted-commitments
curbing- activities
commitments-exhausted
activities-commitments
No Change required
Solution:
No change required
Q5. A word is given in bold in (E). Choose the word which should replace the word given in bold without changing the meaning of the sentence. If no change is possible, choose option (E) as your answer.
illusion
depicts
counter
illustration
contradicts
Solution:
'Depicts' is the synonym for 'represents' and will replace the word correctly.
Q6. Which of the following words given in the options should come at the place marked as (F) in the above paragraph to make it grammatically correct and meaningful. Also, the word should fill in the blanks given in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 
(I) She had no ……………… for jokes of any kind. 
(II) Even though the soccer player twisted his ankle in the middle of the game, his ………………………. of the pain allowed him to finish playing the game.
handled
tolerance
lethargy
prejudice
resistant
Solution:
'Tolerance' is a perfect fit for all the three blanks.
Q7. Which of the following phrases should fill the blank in (G) to make it contextually correct and meaningful?
have just counsel restraint to both countries.
have just counselled restraint too both countries.
have just counselled restraining to both countries.
have just counselled restraint to both countries.
None of the Above
Solution:
"have just counselled restraint to both countries. " is grammatically and contextually correct.
Q8. In the passage given, a sentence (H) is given in BOLD. There may or may not be an error in one part of the sentence. Choose the part which has an error in it as your answer. If there is no error then choose option (E) as your answer.
In Pakistan, Prime Minister Imran Khan
has called for a joint session of Parliament a
and for its diplomats to raised
the matter at international fora.
No Error
Solution:
Error is in the part given in option (c). 'Raise' must be used in place of 'raised'.
Q9. The sentence given in (I) has four words given in BOLD. Amongst the given BOLD words which of the following must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful.
deny-caused
retaliatory-situation
deny-retaliatory
caused-situation
No Change required
Solution:
"retaliatory-situation" must replace each other to make a meaningful sentence.
Q10. Which of the following words must come in place of the blank given in (J) to make the sentence correct and meaningful?
substitute
ensure
engagement
excess
Both (a) and (b)
Solution:
'Ensure' is the perfect fit for the blank.
Directions (11-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. 


Q11. Argument is seldom (A)/ used by advertisers, (B)/ who depend on skilfully (C)/ suggestion instead. (D)/



A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use 'skilful' instead of 'skilfully'.
Q12. When this war is (A)/ over, no kingdom (B)/ will be isolate (C)/ either in war or peace. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Use 'isolated' in place of 'isolate'.
Q13. The twelve-hour work day has (A)/ been reduced not only to (B)/ ten hours but, in some lines of (C)/ work, to below eight hours. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. 'Not only.........but also......' is the correct form of this conjunction.
Q14. Nancy, a little girl (A)/ with little talent for (B)/ cooking, enjoy (C)/ preparing Fried Rice. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. 'Enjoys' will be used for singular subject and not 'enjoy'.
Q15. The soldiers were told (A)/ to take a long arduous hike, (B)/ pitch camp, have dinner (C)/ and be in bed by 10 p.m. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
               






You May also like to Read:


   
Print Friendly and PDF