English Quiz IBPS PO Prelims 20th September

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  Combination Fillers  for 20th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-15): In each of the questions given below, a sentence is given withone blank. Below each sentence, FOUR words are given out of which two can fit into the sentence. Five options are provided with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can coherently fit into the given sentence.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

Q1. The entire story of Pudumaippithan is narrated in sentences, brimming with _______________.
(I) Irony
(II) Sarcasm
(III) Delayed
(IV) Circular
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S1. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘irony and sarcasm’.

Q2. Establishing diplomatic ties has cast fresh light on the changing dynamics in the region and Israel’s growing diplomatic ________________.
(I) Hindered
(II) Reach
(III) Success
(IV) Proclaim
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S2. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘reach and success’.

Q3. The JSP portal aims to provide information to the public about government ________________.
(I) Punitive
(II) Emulated
(III) Authorities
(IV) Departments
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S3. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘authorities and departments’.

Q4. The primary purpose behind the enactment was to promote ______________________ in the working of every public authority.
(I) Accountability
(II) Fraudulent
(III) Mischiefs
(IV) Transparency
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S4. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘transparency and accountability’.

Q5. The proposed move may dilute the ____________________ of Information Commissioners.
(I) Autonomy
(II) Audacious
(III) Independence
(IV) Integrated
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S5. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘autonomy and independence’.

Q6. Utmost care must be taken to ensure that access points are ________________ for all.
(I) Restriction
(II) Vicious
(III)Open
(IV) Free
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S6. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘open and free’.

Q7. The boat __________________ within minutes and only those wearing life jackets could save themselves.
(I) Perforation
(II) Tilted
(III) Incaptivity
(IV) Capsized
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S7. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘tilted and capsized’.

Q8. There has been a rapid release of public information on various government-run websites, this information has often been __________________ .
(I) Parcelled
(II) Dispersed
(III) Disdain
(IV) Deter
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S8. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘Parcelled and dispersed’.

Q9. Article 370 vests the people of Kashmir with a certain sense of ___________________ within the ambit of federal relations
(I) Identity
(II) Autonomy
(III) Identical
(IV) Automatic
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S9. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘identity and autonomy’.

Q10. This action of the President which amounts to the virtual abrogation of Article 370 in its essence is a matter of _____________ debate.
(I) Diversified
(II) Legal
(III) Political
(IV) Discussion
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S10. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘legal and political’.

Q11. All provisions of the Constitution of India, as amended from time to time, without any _______________________, have been made applicable to Jammu and Kashmir.
(I) Modified
(II) Excepted
(III) Modifications
(IV) Exceptions
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S11. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘modifications and exceptions’.

Q12. The UAE is estimated to have _______________ thousands of fighters for the STC and other Yemeni militias.
(I) Trained
(II) Hassles
(III) Hampering
(IV) Equipped
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S12. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘trained and equipped’.

Q13. ___________________ reporters at the lowest administrative levels are extremely important for State- or national-level news organizations.
(I) Stringers
(II) Estranged
(III) Credible
(IV) Perverse
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S13. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘stringers and credible’.

Q14. The absence of updated pay-scale pushes some journalists to seek __________________ patronage for survival.
(I) Piecemeal
(II) Eschew
(III) Official
(IV) Political
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S14. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘official and political’.

Q15. A disconnect between the mainstream English language press and the regional press hinders any __________________ call for action.
(I) Stubborn
(II) United
(III) Stimulating
(IV) Sustained
(a) (I) – (III)
(b) (III) – (IV)
(c) (II) – (IV)
(d) (I) – (II)
(e) All of these

S15. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is ‘united and sustained’.

You may also like to Read: