IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 20th September 2019

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.

                                     

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. Rafael Nadal captured his 19th career Grand Slam title by winning the US Open final, outlasting Russia’s Daniil Medvedev to seize his fourth crown in New York. Rafael Nadal belongs to which of the following country?
(a) Germany
(b) Portugal
(c) Spain
(d) Sweden
(e) Norway

S1. Ans.(c)
Sol. Rafael Nadal Parera is a Spanish professional tennis player who has won 19 Grand Slam singles titles.

Q2. A fun zone, the first of its kind in India, has been set up by the Railways at the Visakhapatnam Railway Station, Andhra Pradesh. Which of the following Railways line runs parallel to the Arabian Sea, offering views along the coast?
(a) Northern Railway
(b) Western Railway
(c) Southern Railway
(d) Konkan Railway
(e) Central Railway

S2. Ans.(d)
Sol. Konkan Railway line runs parallel to the Arabian Sea, offering views along the coast.

Q3. UNESCO and Rajasthan government joined hands to promote music, art and craft forms, and other intangible cultural heritage of the state to spur socio-economic growth of several artist communities. In which of the following year UNESCO established?
(a) 1948
(b) 1947
(c) 1946
(d) 1945
(e) 1944

S3. Ans.(d)
Sol. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization was founded and the Constitution of UNESCO, signed on 16 November 1945.

Q4. Prime Minister Narendra Modi will dedicate to the nation India’s second riverine Multi-Modal terminal (MMT) built at Sahibganj in Jharkhand. Who is the present governor of Jharkhand?
(a) Ramesh Bais
(b) Kalraj Mishra
(c) Jagdish Mukhi
(d) Vajubhai Vala
(e) Draupadi Murmu

S4. Ans.(e)
Sol. Draupadi Murmu is an Indian politician from Mayurbhanj, Odisha. She has served as Governor of Jharkhand since May 2015.

Q5. International conference ANGAN (Augmenting Nature by Green Affordable New-habitat) for Energy Efficiency in the Building Sector is being organized by the Bureau of Energy Efficiency. Where is the headquarters of Bureau of Energy Efficiency?
(a) New Delhi
(b) Mumbai
(c) Kolkata
(d) Bengaluru
(e) Pune

S5. Ans.(a)
Sol. The headquarters of Bureau of Energy Efficiency in New Delhi.

Q6. Minister of State for Agriculture, has launched a multilingual Mobile App “CHC Farm Machinery” during a conference on Crop Residue Management in New Delhi. Who is the present Union Minister of State for Agriculture?
(a) Babul Supriyo
(b) Sadhvi Niranjan Jyoti
(c) Parshottam Rupala
(d) G Kishan Reddy
(e) Ramdas Athawale

S6. Ans.(c)
Sol. The present Union Minister of State for Agriculture is Parshottam Rupala.

Q7. The Sports Ministry of India has de-recognised the Paralympic Committee of India. Who is the present president of Paralympic Committee of India?
(a) Satya Prakash Sangwan
(b) Gursharan Singh
(c) J Chandrashekhar
(d) Saroj Dabas
(e) Shivajee Kumar

S7. Ans.(b)
Sol. The present president of Paralympic Committee of India is Gursharan Singh.

Q8. National Institution for Transforming India (Niti Aayog) has selected McKinsey & Company to set up India’s first Digital Capability Centre (DCC). Who is the present Vice Chairman of NITI Aayog?
(a) Manjunath Bhajantri
(b) Rajiv Kumar
(c) Amitabh Kant
(d) Nripendra Misra
(e) Shivam Teotia

S8. Ans.(b)
Sol. The present Vice Chairman of NITI Aayog is Rajiv Kumar.

Q9. The Gurugram traffic police have tied up with Google maps for real time traffic updates. The traffic related information will be shared in real time for public use. Who is the present Chief Executive Officer of Google?
(a) Shantanu Narayen
(b) Satya Nadella
(c) Sundar Pichai
(d) Ajaypal Singh Banga
(e) Dinesh Paliwal

S9. Ans.(c)
Sol. Sundar Pichai, is an Indian-American business executive. He is an engineer and the chief executive officer of Google LLC.

Q10. Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (iWTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals (SDGs) in Kozhikode. Which of the following wildlife sanctuary situated in Kerala?
(a) Trikuta Wildlife Sanctuary
(b) Jogimatti Wildlife Sanctuary
(c) Talakaveri Wildlife Sanctuary
(d) Chinnar Wildlife Sanctuary
(e) Lawalong Wildlife Sanctuary

S10. Ans.(d)
Sol. Chinnar Wildlife Sanctuary is located 18 km north of Marayoor on SH 17 in the Marayoor and Kanthalloor panchayats of Devikulam taluk in the Idukki district of Kerala.

Q11. Multi Commodity Exchange of India (MCX) and Zhengzhou Commodity Exchange (ZCE), one of the leading commodity exchanges in China, have signed a Memorandum of understanding (MoU) for co-operation and the exchange of information. Who is the Managing Director & CEO of MCX?
(a) Basant Seth
(b) P S Reddy
(c) Saurabh Chandra
(d) Mrugank Paranjape
(e) Bhartendu Kumar Gairola

S11. Ans.(b)
Sol. The Managing Director & CEO of Multi Commodity Exchange of India (MCX) is P S Reddy.

Q12. A Coffee Table Book titled ‘Glorious Diaspora- Pride of India’ on Pravasi Bharatiya Samman awardees was released by Vice President of India, M. Venkaiah Naidu in New Delhi. Who is the present managing director of Indian Diaspora Club?
(a) Anurag Bhatnagar
(b) Chitra Sivakumar
(c) Rajkumar Sabnani
(d) Rajat Kapoor
(e) Rashid Khuzema Esmail

S12. Ans.(d)
Sol. The present managing director of Indian Diaspora Club is Rajat Kapoor.

Q13. Senior diplomat B Bala Bhaskar was appointed as the next Indian Ambassador to Norway. Who is the present prime minister of Norway?
(a) Gro Harlem Brundtland
(b) Thorbjorn Jagland
(c) Kjell Magne Bondevik
(d) Jens Stoltenberg
(e) Erna Solberg

S13. Ans.(e)
Sol. Erna Solberg is a Norwegian politician serving as Prime Minister of Norway since 2013.

Q14. Vineet Jain, Managing Director (MD) of Bennett, Coleman and Company Limited (BCCL), the publisher of Times of India, is unanimously elected as Vice-Chairman of Press Trust of India(PTI) the country’s premier news agency. In which of the following year PTI established?
(a) 1947
(b) 1949
(c) 1950
(d) 1952
(e) 1957

S14. Ans.(a)
Sol. The Press Trust of India(PTI) established in 27 August 1947.

Q15. Canadian teenager Bianca Andreescu stunned Serena Williams to grab the US Open 2019 women’s singles title. What is the capital of Canada?
(a) Vancouver
(b) Ottawa
(c) Toronto
(d) Montreal
(e) Ontario

S15. Ans.(b)
Sol. Ottawa is the capital city of Canada. It stands on the south bank of the Ottawa River in the eastern portion of southern Ontario.

Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.

You may also like to read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!