English Quiz IBPS PO Prelims 28th September 2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have  English Misc.  for 28th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-5): In each of the questions given below four words are given in bold. These four words may or may not be in their correct position. The sentence is then followed by options with the correct combination of words that should replace each other in order to make the sentence grammatically and contextually correct. Find the correct combination of the words that replace each other. If the sentence is correct as it is then select option (e) as your choice.

Q1. Economics is probably one notable(1) exception, where models and techniques proven (2) higher mathematics have employing (3) to be highly fruitful(4).
(a) 2-3
(b) 1-4
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. Here, 2-3 i.e, ‘proven-employing’ is the correct combination of words which will replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
‘Economics is probably one notable exception, where models and techniques employing higher mathematics have proven to be highly fruitful.

Q2. By the end of the 19th hopeful (1), keeping the mountains politically(2) quiet and socially peaceful(3) was both a desirable aim and a century (4) description.
(a) 2-3
(b) 1-4
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. Here, 1-4 i.e, ‘hopeful-century’ is the correct combination of words which will replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
‘By the end of the 19th century, keeping the mountains politically quiet and socially peaceful was both a desirable aim and a hopeful description.’

Q3. In India, the massive(1) expansion of the national unprecedented (2) allows for commodification(3) of mountain in ways that are economy (4).
(a) 2-3
(b) 1-4
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S3. Ans. (c)
Sol. Here, 2-4 i.e, ‘unprecedented-economy’ is the correct combination of words which will replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
‘In India, the massive expansion of the national economy allows for commodification of mountain in ways that are unprecedented.’

Q4. Pledges (1) of carbon dioxide continue(2) to rise, and current country concentrations (3) would not stem this increase(4) even by 2030.
(a) 2-3
(b) 1-4
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S4. Ans. (d)
Sol. Here, 1-3 i.e, ‘pledges-concentrations’ is the correct combination of words which will replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
‘Concentrations of carbon dioxide continue to rise, and current country pledges would not stem this increase even by 2030.’

Q5. Not all areas of sciences(1) are able to construct mathematical (2) or models that have the level of theories (3) rigor that theories of physics(4) enjoy.
(a) 2-3
(b) 1-4
(c) 2-4
(d) 1-3
(e) None of these

S5. Ans. (a)
Sol. Here, 2-3 i.e, ‘mathematical-theories’ is the correct combination of words which will replace each other to make the sentence grammatically and contextually correct. The sentence thus formed is,
‘Not all areas of sciences are able to construct theories or models that have the level of mathematical rigor that theories of physics enjoy.’

Directions (6-10): In each of the questions given below, a sentence is given with one blank. Below each sentence, FOUR words are given out of which two can fit into the sentence. Five options are provided with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can coherently fit into the given sentence.

Q6. The social-psychological feature has direct practical consequences as ____________________ are devised with the ‘national norm’ in mind.
(I) Policies
(II) Programs
(III) Tenous
(IV) Confluent
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S6. Ans. (a)
Sol. ‘Policies and programs’ is the suitable combination of words which can coherently fit into the given sentence.

Q7. The Himalayan regions are structurally different from the Indian mainstream in terms of their __________________ structure.
(I) Rebut
(II) Social
(III) Economic
(IV) Outlandish
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S7. Ans. (b)
Sol. ‘Social and economic’ is the suitable combination of words which can coherently fit into the given sentence.

Q8. The evil is often ____________________, as in the case of electronic cigarettes, in all forms- Electronic Nicotine Delivery System (ENDS), vapes, and e-hookahs.
(I) Sauve
(II) Throng
(III) Clear
(IV) Present
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S8. Ans. (c)
Sol. ‘Clear and present’ is the suitable combination of words which can coherently fit into the given sentence.

Q9. The Centre’s move to ban these products shows a welcome intolerance of anything that impacts negatively on the ________________________ of the people of the country.
(I) Health
(II) Incertitude
(III) Unruffle
(IV) Wellness
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S9. Ans. (d)
Sol. ‘Health and wellness’ is the suitable combination of words which can coherently fit into the given sentence.

Q10. The Jallianwala Bagh Massacre is the unresolved and controversial historical issue of colonial __________________________________.
(I) Injustice
(II) Apology
(III) Annex
(IV) Unrefute
(a) (I) – (II)
(b) (II) – (III)
(c) (III) – (IV)
(d) (I) – (IV)
(e) All of these

S10. Ans. (a)
Sol. ‘Injustice and apology’ is the suitable combination of words which can coherently fit into the given sentence.

Directions (11-15): Answer the following questions after rearranging the following sentences into a coherent paragraph.
(A) This is particularly important for our Parliament body, which controls where and how money flows into our government and our country.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(C) Even in a majority government, besides the few Ministers privy to expertise from the civil service, most parliamentarians do not benefit from timely access to good quality analysis on economic, fiscal or financial matters.
(D)This body needs to be appointed not based on political allegiance or expediency, but on its expertise in budgetary, fiscal and economic matters.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(G) Regardless of a majority or minority government, this body serves parliamentarians equally and without prejudice.

Q11. What should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) F
(b) A
(c) B
(d) C
(e) D

S11. Ans. (b)
Sol. The correct sequence of the given paragraph is FBEADGC.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(A) This is particularly important for our Parliament, which controls where and how money flows into our government and our country.
(D)This body needs to be appointed not based on political allegiance or expediency, but on its expertise in budgetary, fiscal and economic matters.
(G) Regardless of a majority or minority government, this body serves parliamentarians equally and without prejudice.
(C) Even in a majority government, besides the few Ministers privy to expertise from the civil service, most parliamentarians do not benefit from timely access to good quality analysis on economic, fiscal or financial matters.

Q12. What should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) D
(b) A
(c) C
(d) B
(e) E

S12. Ans. (e)
Sol. The correct sequence of the given paragraph is FBEADGC.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(A) This is particularly important for our Parliament, which controls where and how money flows into our government and our country.
(D)This body needs to be appointed not based on political allegiance or expediency, but on its expertise in budgetary, fiscal and economic matters.
(G) Regardless of a majority or minority government, this body serves parliamentarians equally and without prejudice.
(C) Even in a majority government, besides the few Ministers privy to expertise from the civil service, most parliamentarians do not benefit from timely access to good quality analysis on economic, fiscal or financial matters.

Q13. What should be the LAST sentence after rearrangement?
(a) E
(b) C
(c) B
(d) A
(e) D

S13. Ans. (b)
Sol. The correct sequence of the given paragraph is FBEADGC.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(A) This is particularly important for our Parliament, which controls where and how money flows into our government and our country.
(D)This body needs to be appointed not based on political allegiance or expediency, but on its expertise in budgetary, fiscal and economic matters.
(G) Regardless of a majority or minority government, this body serves parliamentarians equally and without prejudice.
(C) Even in a majority government, besides the few Ministers privy to expertise from the civil service, most parliamentarians do not benefit from timely access to good quality analysis on economic, fiscal or financial matters.

Q14. What should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E

S14. Ans. (b)
Sol. The correct sequence of the given paragraph is FBEADGC.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(A) This is particularly important for our Parliament, which controls where and how money flows into our government and our country.

Q15. What should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) F
(b) D
(c) E
(d) A
(e) C

S15. Ans. (a)
Sol. The correct sequence of the given paragraph is FBEADGC.
(F) When most people arrive at the ballot box, they vote with their gut.
(B) But getting there requires absorbing and shaping months and years of conversations, long-held opinions and ideally, hard facts and evidence.
(E) What is then important for our electorate and the representatives we vote for is that they have an independent, non-partisan source for these hard facts and evidence.
(A) This is particularly important for our Parliament, which controls where and how money flows into our government and our country.
(D)This body needs to be appointed not based on political allegiance or expediency, but on its expertise in budgetary, fiscal and economic matters.
(G) Regardless of a majority or minority government, this body serves parliamentarians equally and without prejudice.
(C) Even in a majority government, besides the few Ministers privy to expertise from the civil service, most parliamentarians do not benefit from timely access to good quality analysis on economic, fiscal or financial matters.