English Quiz IBPS RRB Clerk Mains 2019: 14th October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 14th October 2019. This quiz is based on mix topics.

Directions (1-5): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer.

Q1.
Column (1):
(A) What India needs is a closure to malicious
(B) Western labels do not explain the actions
(C) The cemetery where the four bodies were
Column (2):
(D) they are civilizational states like China and India
(E) prosecutions based on manufactured outrage
(F) its exhumed stands testimony to the tragedy

(a)A-E
(b)B-D
(c)C-F
(d)All of the above
(e)None of these
S1. Ans. (a)
Sol. Here, Only A-E can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. The sentence thus formed is, ‘What India needs is a closure to malicious prosecutions based on manufactured outrage.’

Q2.
Column (1):
(A) the partial relief announced now, meager
(B) the Chinese have become global technology
(C) in the past two years I was
Column (2):
(D) leaders intelligently, not just stealthily
(E) it could mark a new beginning
(F) it involves framing and writing out of a Bill on the ban on plastic
(a)A-E
(b)B-D
(c)C-F
(d)All of the above
(e)None of these
S2. Ans. (b)
Sol. Here, Only B-D can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. The sentence thus formed is, ‘The Chinese have become global technology leaders intelligently, not just stealthily.’

Q3.
Column (1):
(A)Mr. Tharoor had made his displeasure public
(B) my team is free to criticise and point out
(C) never start believing that you are someone
Column (2):
(D) she regretted on losing the chairmanship of the external affairs panel.
(E) might be going wrong, which keeps him grounded.
(F) because of something that you have done on your own.
(a)A-E
(b)B-D
(c)C-F
(d)All of the above
(e)None of these
S3. Ans. (c)
Sol. Here, Only C-F can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. The sentence thus formed is, ‘Never start believing that you are someone because of something that you have done on your own’

Q4.
Column (1):
(A) the BJP came to power in Haryana in 2014 as
(B) district Magistrate Naveen Kumar confirmed death
(C) the newly appointed U.P Congress Committee president Ajay Kumar Lallu
Column (2):
(D) people were fed up with the earlier Congress government
(E) of one person and wounds received by three others
(F) reached to assume his new responsibilities
(a)A-D
(b)B-E
(c)C-F
(d)All of the above
(e)None of these
S4. Ans. (d)
Sol. Here, All of the above i.e. A-D, B-E and C-F can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. The sentences thus formed are,
A-D- The BJP came to power in Haryana in 2014 as people were fed up with earier congress government.
B-E- District Magistrate Naveen Kumar confirmed death of one person and wounds received by three others.
C-F- The newly appointed U. P Congress Committee President Ajay Kumar Lallu reached to assume his new responsibilities.

Q5.
Column (1):
(A) The Panchkula constituency is witnessing a
(B) The EOW argued that the SFIO was only given
(C) The party also asked the government to lift the
Column (2):
(D) it was a direct contest between the ruling BJP and the Congress
(E) they mandated to investigate Religare Enterprises Ltd (REL) and Fortis Healthcare
(F) putting limits on withdrawal imposed by the RBI with immediate effect.
(a)A-E
(b)B-D
(c)C-F
(d)All of the above
(e)None of these
S5. Ans. (e)
Sol. Here, none of the given options are suitable to form grammatically correct and contextually meaningful sentences. Thus right answer choice is option (e).

Directions (6-10): Rearrange the following seven sentences (A), (B), (C), (D), (E), and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.

(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.

Q6.Considering statement (F), ‘So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.’ as last sentence, which of the following should be the first sentence after rearrangement?
(a) B
(b) D
(c) A
(d) F
(e) C
S6. Ans. (b)
Sol.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.
The correct sequence is DEBACF

Q7. Considering statement (F), ‘So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.’ as last sentence, which of the following should be the third sentence after rearrangement?
(a)B
(b)F
(c)D
(d)C
(e)A
S7. Ans. (a)
Sol.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.
The correct sequence is DEBACF

Q8. Considering statement (F), ‘So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.’ as last sentence, which of the following should be the fourth sentence after rearrangement?
(a) B
(b) E
(c) A
(d) C
(e) F
S8. Ans. (c)
Sol.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.
The correct sequence is DEBACF

Q9. Considering statement (F), ‘So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.’ as last sentence, which of the following should be the fifth sentence after rearrangement?
(a)A
(b)D
(c)C
(d)F
(e)E
S9. Ans. (c)
Sol.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.
The correct sequence is DEBACF

Q10. Considering statement (F), ‘So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.’ as last sentence, which of the following should be the second sentence after rearrangement?
(a) C
(b) D
(c) B
(d) F
(e) E
S10. Ans. (e)
Sol.
(D) The Indian government should now be desperate to raise more tax revenues.
(E) It missed its tax targets massively in the last fiscal year, largely because of poor goods and services tax (GST) collections.
(B) Its declared budgetary target for the current year requires tax receipts to increase by around 25%, when the first quarter increase was only 6% over the previous year.
(A) In the misplaced belief that what is required to address the current slowdown is more tax relief to corporates.
(C) It has offered tax rate reductions to 25% of profits to companies that do not avail of other concessions, and further rebates to new companies.
(F) So very significant tax shortfalls are likely even in the current year, unless the government takes proactive measures.
The correct sequence is DEBACF

Directions (11-15): In the following question a sentence is given with a blank followed by three words. Choose among the following option which reflects the most suitable words that can fill in the blank

Q11. The growing salaried class is ___________ job security, regular income and social security.
(A) Provided
(B) Proffer
(C) Prompt
(a)Only (A)
(b)Only (B)
(c)Only (C)
(d)Only (A) and (B)
(e)Only (A) and (C)
S11. Ans. (a)
Sol. Option (a) is the right answer choice as ‘provided’ is the word which reflects its meaning in the given sentence correctly.

Q12. The poorest in the cities and the ________ are left out for they generally do not possess ration cards.
(A) Curt
(B) Migrants
(C) Migration
(a)Only (A)
(b)Only (B)
(c)Only (C)
(d)Only (A) and (B)
(e)Only (A) and (C)
S12. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the right answer choice as ‘migrants’ is the word which reflects its meaning in the given sentence correctly.

Q13. When the food and food subsidies are limited, the ___________ and urban poor should have the priority in the PDS supplies.
(A) Haughty
(B) Rural
(C) High
(a)Only (A)
(b)Only (B)
(c)Only (C)
(d)Only (A) and (B)
(e)Only (A) and (C)
S13. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the right answer choice as ‘rural’ is the word which reflects its meaning in the given sentence correctly.

Q14. How realistic are the expectations of the government can be made out by the _________ of the private sector
(A) Operated
(B) Exalted
(C) Response
(a)Only (A)
(b)Only (B)
(c)Only (C)
(d)Only (A) and (B)
(e)Only (A) and (C)
S14. Ans. (c)
Sol. Option (c) is the right answer choice as ‘response’ is the word which reflects its meaning in the given sentence correctly.

Q15. Even within existing ______________, there is a lot that both the Centre and the State governments can do.
(A) Genial
(B) Constraints
(C) Distant
(a)Only (A)
(b)Only (B)
(c)Only (C)
(d)Only (A) and (B)
(e)Only (A) and (C)
S15. Ans. (b)
Sol. Option (b) is the right answer choice as ‘constraints’ is the word which reflects its meaning in the given sentence correctly.

You may also like to Read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO Main 2019