General Awareness Questions Asked In IBPS PO Mains 2019

| Updated On December 5th, 2019 at 12:01 pm

IBPS PO Mains Exam 2019 is over now. Aspirants who appeared for the IBPS PO Mains Exam today must be curious to know their performance in the Exam. Students can check IBPS PO Mains Exam Analysis provided by the Bankersadda to know the whole analysis and where they stand among thousands of students who have attempted IBPS PO Mains Exam today (30th November 2019). Now, Adda247 has brought up General Awareness (GA) Questions with answers to help you deal with your performance analysis. These question will not only help you in analyse your score but will also help aspirants who are preparing for GA section of other competitive examination.

General Awareness carries 40 question each carrying 1 marks. This means it has a weightage of 40/200 in the IBPS PO Mains Exam. We are here with the questions and their solution. Read the questions with their solution below:

GET THE HINDI QUESTION’S PDF

Download GA Questions Asked in IBPS PO Mains (Questions)

Download GA Questions Asked in IBPS PO Mains (Solutions)

Q1. How many digit numbers are there in CIBIL Score?
Answer: CIBIL Score is a 3 digit number starting from 300 to 900.

Q2. Bank of Baroda has issued FASTag that will act as the composite solution on Electronic Toll Collection. On which technology, FAStag works?Answer: Radio-Frequency IDentification Technology (RFID)

Q3. One question based on MSTC ties up with Allahabad Bank to develop e-auction platform

Q4. Which bank launches Bharosa Saving Account?
Answer: Airtel Payment Bank

Q5. Under whose chairmanship, SEBI has constituted a working group on Social Stock Exchange?
Answer: Ishaat Hussain. SEBI sets up panel to suggest norms for social stock exchanges.

Q6. Karnam Sekar has taken over as the new Managing Director and CEO of Indian Overseas Bank. He was the former Managing Director of which bank?
Answer: Dena Bank

Q7. Which bollywood actor unveiled the trophy of Women’s T20 World Cup in Melbourne?
Answer: Kareena Kapoor Khan

Q8. What is India’s GDP growth rate for the Financial Year 2017-18?
Answer: 7.2%

Q9. Who has been conferred with the ‘Vyas Samaan’ 2018?
Answer: Well known Hindi writer Leeladhar Jagoori at a function in New Delhi was awarded 28th Vyas Samman for the year 2018. Mr Jagoori has been chosen for the prestigious award for his poetry collection- Jitne Log Utne Prem. Renowned Author and Scholar Govind Mishra gave away the award to him.

Q10. What percentage of total GDP is spent on health by India?
Answer: 1.02%

Q11. Where is the Headquarter of Ujjivan Bank?
Answer: Banglore, Karnataka

Q12. What is the theme for World Day for Audiovisual Heritage?
Answer: Engage the Past Through Sound and Images.

Q13. ABADHA scheme, which is in news recently, is associated to which state?
Answer: Odisha

Q14. Which Bank has introduced ‘FD’ Health offering dual-benefit of investment growth via FD (Fixed Deposit) and protection through a critical illness coverage?
Answer: ICICI Bank

Q15. The government has announced the setting up of Rs 25,000 crore Alternative Investment Fund (AIF) as a relief measure for which sector?Answer: Real Estate Sector

Q16. Indian Railways’ which zone conducted ‘Operation Dhanush’against ticket touts involved in e-ticketing?
Answer: Central Railway zone

Q17. One question related to NFC (Near-Field Communication).

Q18. Who is the author of the book Unquiet River: A Biography of Brahmaputra River?
Answer: Arupjyoti Saikia. He is Assistant Professor in History in the Department of Humanities and Social Sciences at the Indian Institute of Technology Guwahati.

Q19. How many members are there in International Sollar Alliance (ISA)?
Answer: ISA (International Sollar Alliance) is an alliance of 121 countries and is a initiative of India.

Download GA Questions Asked in IBPS PO Mains (Questions)

Download GA Questions Asked in IBPS PO Mains (Solutions)

Q20. Which hospital has started Robotic Surgery Facility for public?
Answer: Safdarjung Hospital

Q21. Who became the first Indian to win prestigious Italian award for Sand Art?
Answer: Sudarsan Pattnaik

Q22. Vikram Solar Company is based from which city?
Answer: Kolkata

Q23. ADB (Asian Development Bank) has signed USD 451 million loan agreement with Indian Government to strengthen power connectivity of which state?
Answer: Tamil Nadu

Q24. One question on Sashakt Scheme.

Q25. Who has created first Indian Brain Atlas?
Answer: IIIT, Hyderabad

Q26. Which Institute has formally launched its Global Alumni Endowment Fund with an initial commitment of Rs 250 crore?
Answer: Indian Institute of Technology (IIT) Delhi

Q27. Mother Teresa Memorial Award is given by which Foundation?Answer: Harmony Foundation.

Q28. Who is the Chief Justice of India (CJI)?
Answer: Justice Sharad Arvind Bobde

Q29. Two new countries Eritrea and Saint Kitts and Nevis have signed the International Solar Alliance’s (ISA) Framework Agreement at the second Assembly of ISA held in New Delhi. With this the total number of countries who have so far signed the ISA framework agreement have reached to?
Answer: 83

Q30. RBI raised withdrawal limit of PMC bank holders from 40k to 50k with this what percent of depositers will be able to withdraw their entire account balance?
Answer: 78%

Q31. Which country will host COP25?
Answer: Spain

Q32. What is the name of the resolution scheme launched to solve the NPA problem through a market-led approach?
Answer: Project Sashakt

Q33. Name of the report prepared by the Central Bureau of Health Intelligence (CBHI) was?
Answer: National Health Profile

Q34. The first state in the country to get the law on contract farming was?
Answer: Tamil Nadu

Q35. 2019 United Nations Climate Change Conference (COP25) is scheduled to hold in which country?
Answer: Madrid, Spain

Q36. RBI issued guidelines on _____ authorization for BHARAT Bill Payment Operating Unit (BBPOU), Trade receivables discounting system (TReDS) and White Label ATMs.
Answer: On Tap 

Q37. Name the company which has signed an MoU with NTPC Limited and The Energy and Resources Institute for decarbonisation?
Answer: Siemens Limited

Q38. The Non-Bank entities which set up, owned and operate the ATMs are known as?
Answer: White Label ATMs

Q39. Which bank has partnered with Srei Equipment Finance Limited to offer loans to MSMEs and retail customers under a co-lending arrangement?
Answer: United Bank of India

Q40. India and Asian Development Bank has signed $200 million loan agreement for the development of the roads of which state?
Answer: Maharashtra

You may also like to read:

Register Here to Start Your Preparation for IBPS PO Interview Round