General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 13th July

Dear Aspirants,


Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.



Q1. __________is a loan in India made by non-resident lenders in foreign currency to Indian borrowers.  
(a) Syndication
(b) Commercial Paper
(c) Treasury Bill
(d) Bridge loan
(e) External commercial borrowing

Show Answer
S1. Ans.(e)
Sol. External commercial borrowing (ECBs) are loans in India made by non-resident lenders in foreign currency to Indian borrowers. They are used widely in India to facilitate access to foreign money by Indian corporations and PSUs (public sector undertakings).



Q2. The govt has launched a new scheme to achieve universal household electrification in the country which named  
(a) Ujala
(b) Ujjwala
(c) Saubhagya
(d) Roshni
(e) Ummid


Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Union Ministry of Power launched Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojana (SAUBHAGYA) in Manipur. Total of approximately 1.75 lakh households (1.62 lakh rural households and 0.13 lakh urban households) of Manipur are proposed to be included under scheme. Union Government will provide the required financial assistance for strengthening and improvement of infrastructure in the power sector in Manipur.



Q3. Odisha’s Wheeler Island, where the Integrated Test Range missile testing facility is located, is now known as  
(a) Vivekananda Island
(b) Sardar Patel Island
(c) Biju Patnaik Island
(d) Binayak Island’
(e) Abdul Kalam Island


Show Answer
S3. Ans.(e)
Sol. Dr. Abdul Kalam Island, formerly known as Wheeler Island, is an island off the coast of Odisha, India, approximately 150 kilometres (93 mi) north-east of the state capital Bhubaneshwar. The Integrated Test Range missile testing facility is located on the island.



Q4. The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) has registered National E-Governance Services Limited (NeSL) as a/an ________________ under the IBBI Regulations, 2017.
(a) Service Provider
(b) Technical Assistance Unit
(c) Internal Utility Service
(d) Artificial Intelligence Unit
(e) Information Utility


Show Answer
S4. Ans.(e)
Sol. For the first time, the Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) registered National e-Governance Services Limited (NeSL) as an information utility. This registration is valid for five years from the date of registration, the ministry of corporate affairs said in a statement.



Q5. Who has become the first-ever Indian batsman to score a century in the first session of a Test match?
(a) Shikhar Dhawan
(b) Murali Vijay
(c) Ajinkya Rahane
(d) K L Rahul
(e) Ravindra Jadeja


Show Answer
S5. Ans.(a)
Sol. Shikhar Dhawan has become the first-ever Indian batsman to score a century in the first session of a Test match joining the illustrious ranks of Sir Don Bradman, Victor Trumper, Majid Khan, David Warner.



Q6. Name the mobile app launched by the Union Government for the Highway users.
(a) Sukhad Yatra
(b) Subh Yatra
(c) Subh Safar
(d) Suhana Safar
(e) None of these


Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The government will launch mobile app Sukhad Yatra to provide users with real-time data, including expected wait at toll plazas and report any accident to NHAI.



Q7. Japan’s women clinched the Uber Cup 2018 by defeating
(a) Japan
(b) North Korea
(c) Thailand
(d) India
(e) None of these


Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. Japan clinched the Uber Cup for the first time since 1981 when they defeated hosts Thailand 3-0 at the IMPACT Stadium.



Q8. Open Added Money Market Scheme was firstly introduced by- 
(a) UTI Mutual Fund
(b) IDBI Mutual Fund
(c) ICICI Mutual Fund
(d) LIC Mutual Fund
(e) None of these


Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Open Added Money Market Scheme was firstly introduced by IDBI Mutual Fund.

Q9. SEBI has approved amendments to buyback and takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to _________ days recently.
(a) 10 days
(b) 9 days
(c) 7 days
(d) 4 days
(e) 2 days


Show Answer
S9. Ans.(e)
Sol. The Securities and Exchange Board (SEBI) has approved amendments to buyback and takeover regulations and changed the time for announcing the price band of initial public offering (IPO) from 5 to 2 days, according to the chairman of SEBI, Ajay Tyagi.



Q10. Who has been crowned Femina Miss India World 2018?
(a) Shreya Rao
(b) Anukreethy Vas
(c) Meenakshi Chaudhary
(d) Neelam Khurrana
(e) None of these


Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Anukreethy Vas from Tamil Nadu has been crowned fbb Colors Femina Miss India World 2018 at a function held in Mumbai on June 19, 2018. Anukreethy, who beat 30 contestants to bag the honour, will now represent India at this year’s Miss World.



Q11. MMID is a ____________ digit unique number issued by the bank upon registration. 
(a) 7 digits
(b) 8 digits
(c) 9 digits
(d) 6 digits
(e) 4 digits


Show Answer
S11. Ans.(a)
Sol. Mobile Money Identifier (MMID) is a seven-digit unique number issued by the bank upon registration.



Q12. Real-time gross settlement benefits- 
(a) the customers
(b) the banks
(c) Reserve Bank of India
(d) Both (a) and (b)
(e) None of these


Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Real-time gross settlement benefits to both Banks and customers.



Q13. World Statistics Day celebrated annually on-
(a) 18th October
(b) 19th October
(c) 20th October
(d) 21st October
(e) 22nd October


Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. World Statistics Day was celebrated for the first time on 20 October 2010 worldwide. The United Nations Statistical Commission declared the day.



Q14. Padmanabhaswamy Temple is located in
(a) Karnataka
(b) Kerala
(c) Odisha
(d) Telangana
(e) Tamil Nadu


Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Padmanabhaswamy Temple is located in Thiruvananthapuram, Kerala, India.



Q15. The Kune Falls is located in which state?
(a) Maharashtra
(b) Tamil Nadu
(c) Goa
(d) Odisha
(e) West Bengal


Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol. The Kune Falls is a waterfall at Lonavla in Pune district in the Indian state of Maharashtra.
You may also like to Read:

    About Course:

    This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

    About Bank Mahapack
    If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

    It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

    Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

    Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

     

    Bank & Insurance Mahapack Highlights 

    • Structured course content
    • Recorded classes available if you miss any live class
    • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
    • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
    • Topic level knowledge tests
    • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
    Bank Maha Pack
    1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
    2. Unlimited Tests and eBooks
    3. 1 Lakh+ Selections
    Validity
    1. 15 Months
    2. 9 Months
    3. 3 Months
    4. 1 Month
    6049 403/month
    BUY NOW
  • Study notes of banking awareness for IBPS Exam
  • More questions of banking awareness for bank exams
  • Current Affairs Questions

Print Friendly and PDF