IBPS Clerk Mains 2019-20: Top 20 Important GA Questions

IBPS Clerk Mains, Practice Set For GA: Prepare for the IBPS Clerk Mains exam with the most important 20 questions. Practice General Awareness section to score maximum marks with these important questions for IBPS Clerk Mains exam.

IBPS Clerk Mains Important GA Question: General Awareness section is the game changer in any competitive exam. Practicing with the top most important questions can help an aspirant to get through this section. Due to the vast syllabus, it is difficult to know what to prepare in GA section for IBPS Clerk Mains 2019. In this article we will share the top 20 important questions for GA.

You may also like to read:

IBPS Clerk Mains exam is just few days away from now. GA is the section dreaded by most of the aspirants. There will be 40 questions in total but is is advisable not mark any answers on the random guessing as there will be negative marking too. To help you ease your exam worries, we are sharing important questions to be prepared for the IBPS Clerk Mains exam.

Also read: 

Top 20 Important GA Questions For IBPS Clerk Mains

Q1. Who has been appointed as the Finance Secretary by the Appointments Committee of Cabinet?

Answer: Rajiv Kumar

Q2. Name the former RBI Deputy Governor and noted economist who passed away recently. He had the distinction of being the youngest RBI Governor.

Answer: Subir Vithal Gokarn

Q3. In which city, Pakistan has opened a 1,000-year-old Hindu temple for the first time since partition on the demand of the local Hindu community?

Answer: Sialkot

Q4. What is the theme of the 22nd National Conference on e-Governance going to be held in Shillong?

Answer: Digital India: Success to Excellence

Q5. Open Money Market is a place for selling and buying of financial instrument by _______.

Answer: All financial institutions

Q6. Which of the following is the first commercial bank to launch mutual funds?

Answer: State Bank of India

Q7. Who can invest in a commercial paper?

Answer: Individuals, Banking Companies and Corporate bodies registered or incorporated in India and unincorporated bodies, Non- Resident Indians (NRIs) and Foreign Institutional Investors (FIIs)

Q8. Name the Indian cricketer who has been suspended recently by the Board of Control for Cricket in India for a doping violation.

Answer: Prithvi Shaw

Q9. With which colour Indian Railways ‘Northeast Frontier Railway zone’ will earmark a special portion of the SLR coach to especially help the women passengers with better safety and security?

Answer: Pink

Q10. Microsoft has acquired data privacy, governance service firm ___________________, helps enterprises set policies for how their employees can access their data.

Answer: BlueTalon

Q11. Name the eminent fashionista, social entrepreneur and philanthropist who has been felicitated with the prestigious ‘Indian Woman of Influence’ award at the House of Lords, the United Kingdom Parliament, London.

Answer: Priya Priyadarshini Jain

Q12. What is the capital of Cuba?

Answer: Havana

Q13. SBI chairman Rajnish Kumar has been appointed as the new chairman of the Indian Banks’ Association. Where is the headquarters of IBA?

Answer: Mumbai

Q14. Sri Lanka has been removed from the “Grey List” of the international terror financing watchdog FATF. In which of the following year’s Financial Action Task Force found?

Answer:1989

Q15. The International Cricket Council has launched the inaugural World Test Championship thus setting the stage for a long tournament in red-ball cricket to determine the World Test Champion. The finals of the World Test Championship will be held in-?

Answer: The United Kingdom

Q16. Name the person, who has appointed as the country’s first Chief of Defence Staff (CDS) recently?

Answer: General Bipin Rawat

Q17. Prime Minister Narendra Modi has launched Atal Bhujal Yojana (ATAL JAL) which aims to improve groundwater management recently. The government has outlaid how much amount for the scheme?

Answer: Rs. 6000 crore

Q18. Who has named International Tennis Federation’s (ITF) World Champions in Men singles for 2019?

Answer: Rafael Nadal

Q19. The Central Government has released the “Good Governance Index” on the occasion of Good Governance Day. Good Governance Day celebrated on-

Answer: 25th December

Q20. RBI has capped the permissible exposure limit of a lender on the P2P platform for all borrowers. The aggregate exposure has been set at Rs ______ at any given point of time.

Answer: Rs 50 lakh

Students, practice with these important questions for IBPS Clerk Mains to clear the cut off this year. Make every effort to be a banker through IBPS this year. All The Best!

Check these for IBPS Clerk Mains preparation

Register here to get study materials and regular updates!!