IBPS PO Prelims English Quiz: 27th August 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have English Connectors Quiz for 27th of August 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-15): In the questions given below a few sentences are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by the word given above the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1.NEVERTHELESS
(A) While Moody’s had struck a largely upbeat tone in its upgrade note last year

(B) Students in a first-floor lecture hall
(C) Students were stunned and amused to see a bewildered white cow with dark spots and medium horns suddenly gallivanting inside their classroom, entering from one side and walking out of the door on the other side.
(D) Moody’s had mentioned three risks which could move the rating down—increase in external vulnerability, a “material deterioration” in fiscal metrics and slide in banking health.
(a) Only B-D
(b) Both A-D and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-C
(e) None of these.


S1. Ans. (b)
Sol. Combinations (A)-(D) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “NEVERTHELESS” which means” in spite of that; notwithstanding; all the same”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:
 “Students in a first-floor lecture hall nevertheless were stunned and amused to see a bewildered white cow with dark spots and medium horns suddenly gallivanting inside their classroom, entering from one side and walking out of the door on the other side”.

“While Moody’s had struck a largely upbeat tone in its upgrade note last year, it had nevertheless mentioned three risks which could move the rating down—increase in external vulnerability, a “material deterioration” in fiscal metrics and slide in banking health”.


Q2. ALTHOUGH
(A) Swiping credit cards do not cost any processing charges
(B) Some data points were posted on NSDP with delays
(C) they were made available on other (Indian) government websites on a timely basis.
(D) Taking a loan against them can involve processing charges of up to 3%.
(a) Only B-D
(b) Only A-D
(c) Both A-D and B-C
(d) Only A-B
(e) None of these.


S2. Ans. (c)
Sol. Combinations (A)-(D) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “ALTHOUGH” which means” in spite of that; even though.”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:
“Although, swiping credit cards do not cost any processing charges, taking a loan against them can involve processing charges of up to 3%”.
“Although some data points were posted on NSDP with delays, they were made available on other (Indian) government websites on a timely basis”.
Q3. FURTHERMORE
(A) All our recommendations were grounded in a careful examination of facts.
(B) Microcredit has a vast range of applications for poverty alleviation and general development, but existing systems require reform in multiple areas to allow for unfettered benefits that last
(C) The policy prescriptions fell firmly within the framework of our constitutional duties and laws
(D) in areas where the application of microcredit is relatively new, microcredit systems must be carefully evaluated before they are put into place.
(a) Only A-C
(b) Only B-D
(c) Both A-C and B-D
(d) Only A-B
(e) None of these.


S3. Ans. (c)
Sol. Combinations (A)-(C) and (B)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “FURTHERMORE” which means” in addition; besides” Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-D respectively are:
All our recommendations were grounded in a careful examination of facts. Furthermore, the policy prescriptions fell firmly within the framework of our constitutional duties and laws


Microcredit has a vast range of applications for poverty alleviation and general development, but existing systems require reform in multiple areas to allow for unfettered benefits that last. Furthermore, in areas where the application of microcredit is relatively new, microcredit systems must be carefully evaluated before they are put into place.


Q4. AS SOON AS
(A) To a question regarding Trump’s soft repeated threat of pulling out of the World Trade Organisation, Modi responded in Hindi saying he and Trump should be allowed to get on with their talks and that reporters would be informed
(B) The two leaders had anything to say.
(C) Cops swung into action
(D) a passer-by called up UP 100 and informed them about the tragedy.
(a) Only B-D
(b) Only C-D
(c) Only B-C
(d) Both A-B and C-D
(e) None of these.

S4. Ans. (d)



Sol. Combinations (A)-(B) and (C)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “As soon as” which means ”something will happen immediately after something else has happened”. Therefore the sentences thus formed using the combinations A-B and C-D respectively are:



Cops swung into action as soon as a passer-by called up UP 100 and informed them about the tragedy.
To a question regarding Trump’s soft repeated threat of pulling out of the World Trade Organisation, Modi responded in Hindi saying he and Trump should be allowed to get on with their talks and that reporters would be informed as soon as the two leaders had anything to say.
Q5. AFTER
(A) India’s stock markets were turbo-charged
(B) Jenn Kaiser, a spokesperson of the company said the guidelines curbing free speech were introduced
(C) the past year witnessed a rise in the cases of incivility on Google’s internal platforms.
(D) Finance Minister Nirmala Sitharaman unveiled an economic revival plan last Friday.
(a) Only B-D
(b) Only B-C
(c) Only A-D
(d) Only A-D and B-C
(e) None of these.

S5. Ans. (d)
Sol. Combinations (A)-(D) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “AFTER” which means “in the time following (an event or another period of time).” Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:
 India’s stock markets were turbo-charged after Finance Minister Nirmala Sitharaman unveiled an economic revival plan last Friday.
 Jenn Kaiser, a spokesperson of the company said the guidelines curbing free speech were introduced after the past year witnessed a rise in the cases of incivility on Google’s internal platforms.
Q6. AS…IF
(A) The advancement of new technology allows the reader to experience things that may occur in the future.
(B) There are no entry fees or ticket counters
(C) Here at the western limits of the Himalaya
(D) The things are happening right now or from the perspective of a person living in the future.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-D
(e) None of these.
S6. Ans. (d)
Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “AS….IF” which means “as would be the case if”. Therefore, the sentence thus formed is
 “The advancement of new technology allows the reader to experience things that may occur in the future as if they are happening right now; or from the perspective of a person living in the future”.
Q7. DESPITE
(A) Indian startups continue to see strong capital inflows
(B) macroeconomic headwinds, including a slump in consumer demand.
(C) Investor interest in tech startups is healthy
(D) a gloomy outlook for the economy
(a) Only B-D
(b) Only A-B
(c) Only B-C
(d) Only A-B and C-D
(e) None of these.
S7. Ans. (d)
Sol. Combinations (A)-(B) and (C)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “DESPITE” which means “without being affected by; in spite of. “Therefore the sentences thus formed using the combinations A-B and C-D respectively are:
Investor interest in tech startups is healthy, despite a gloomy outlook for the economy.
Indian startups continue to see strong capital inflows despite macroeconomic headwinds, including a slump in consumer demand.

Q8. BUT



(A) Until now, homebuyers who prefer modern apartments over independent houses or builder floors and are willing to move out of Delhi head out to the National Capital Region (NCR),
(B) Fintech deal volumes in India crossed China for the first time
(C) The trend may change with the launch of new high-rise projects.
(D) While the rise in deal value and volume may be marginal
(a) Only A-C
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only B-D
(e) None of these.


S8. Ans. (a)
Sol. Statements (A) and (C) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “BUT” which means “used to introduce a phrase or clause contrasting with what has already been mentioned.” Therefore, the sentence thus formed is:
Until now, homebuyers who prefer modern apartments over independent houses or builder floors and are willing to move out of Delhi head out to the National Capital Region (NCR), but that trend may change with the launch of new high-rise projects.
Q9. HOWEVER
(A) while excess rainfall was recorded across eight sub-divisions, primarily in the western coast and parts of Rajasthan and Madhya Pradesh
(B) Earlier analyst expected higher borrowing to fund stimulus
(C) the government avoided large fiscal stimulus
(D) It is deficient in seven remaining sub-divisions, which include parts of north-west India.
(a) Only B-D
(b)Only A-C
(c) Only B-C
(d) Only A-D and B-C
(e) None of these.



S9. Ans. (d)


Sol. Combinations (A)-(D) and (B)-(C) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “HOWEVER” which means “used to introduce a statement that contrasts with or seems to contradict something that has been said previously.” Therefore the sentences thus formed using the combinations A-D and B-C respectively are:
“While excess rainfall was recorded across eight sub-divisions, primarily in the western coast and parts of Rajasthan and Madhya Pradesh. Rainfall has, however, been deficient in seven remaining sub-divisions, which include parts of north-west India”.
“Earlier analyst expected higher borrowing to fund stimulus however the government avoided the large fiscal stimulus”



Q10. YET


(A) To Modi’s credit, interference by the US has been rebuffed in no uncertain terms.
(B) More than 10 million young people enter the job market every year in India.
(C) The Governor Shaktikanta Das led RBI Central Board
(D) The board to approve the ₹28,000 crore interim dividend.
(a) Only B-D
(b) Only A-C
(c) Only B-C
(d) Only C-D
(e) None of these.
S10 Ans. (d)
Sol. Statements (C) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “YET” which means “still; even”. Therefore, the sentence thus formed is
The Governor Shakitkanta Das led RBI central board is yet to approve the ₹28,000 crore interim dividend.

Q11. IN THE CASE OF



(A) There are so many permutations and combinations at times
(B) The treatment of derivatives is different
(C) to find out if the season ends with a normal monsoon
(D) Capital gains for different types of assets that bugs in the software are inevitable in the first instance.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-D
(e) None of these.

S11. Ans. (d)



Sol. Statements (A) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “In the case of” which means “Regarding, in the matter of, in that instance”. Therefore, the sentence thus formed is
There are so many permutations and combinations at times, as in the case of capital gains for different types of assets, that bugs in the software are inevitable in the first instance
Q12. HENCE
(A) The first-quarter earnings season was lacklustre and high-frequency indicators suggest income uncertainty
(B) Some open-ended funds have closed fresh inflows
(C) Weak spending intentions among consumers
(D) Speculators can’t enter them.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-D
(c) Only B-C
(d) Only A-B
(e) None of these.
S12. Ans. (b)
Sol. Combinations (A)-(C) and (B)-(D) can successfully frame grammatically correct and contextually meaningful sentence using the connector “Hence” which means “as an inference from this fact; for this reason; therefore:” “Therefore the sentences thus formed using the combinations A-C and B-D respectively are
The first-quarter earnings season was lacklustre and high-frequency indicators suggest income uncertainty hence weak spending intentions among consumers. 
Some open-ended funds have closed fresh inflows hence, speculators can’t enter them.
Q13. AS WELL AS
(A) the rise in deal value and volume may be marginal
(B) Environmentalists fear the move will hasten the destruction of forests that are home to orangutans, sun bears and long-nosed monkeys
(C) Both investors and developers are now going beyond just buying or building assets
(D) Increasing pollution already on the rise from coal mining and palm oil industries making the environment problems worse.
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-B
(e) None of these.
S13. Ans. (a)
Sol. Statements (B) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “as well as” which means “and in addition; and also. Therefore, the sentence thus formed is
Environmentalists fear the move will hasten the destruction of forests that are home to orangutans, sun bears and long-nosed monkeys, as well as increasing pollution already on the rise from coal mining and palm oil industries making the environment problems worse.

Q14. AND



(A) Aditi Nayar, the principal economist at Icra India, said the transfer of surplus from RBI
(B) if the season ends with a normal monsoon.
(C) I have nominated myself as the Ambassador of Kashmir
(D) I will fight the case for freedom of Kashmir till the very end
(a) Only C-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only B-C
(d) Only A-B
(e) None of these.
S14. Ans. (a)
Sol. Statements (C) and (D) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “and” which means “used to introduce an additional comment or addition.” Therefore, the sentence thus formed is
I have nominated myself as the Ambassador of Kashmir and will fight the case for freedom of Kashmir till the very end.
Q15. NOT ONLY….BUT ALSO
(A) India, through all its flaws, has always demonstrated that employment is about efficiency, requirement and common sense
(B) According to Oyo’s Ritesh Agarwal, getting Softbank on the cap table is meaningful in terms of capital
(C) about crowding our times with other humans who deserve the reasonable joys of purpose and feeling useful
(D) A handful of developers have launched upmarket high-rise apartment projects
(a) Only B-D
(b) Both A-C and B-C
(c) Only A-C
(d) Only A-B
(e) None of these.
S15. Ans. (c)
Sol. Statements (A) and (C) can together form a grammatically correct and coherent sentence without altering the context of the sentence using the connector “not only-but also” which is used to present “two related pieces of information”. Therefore, the sentence thus formed is
“India, through all its flaws, has always demonstrated that employment is not only about efficiency, requirement and common sense but also about crowding our times with other humans who deserve the reasonable joys of purpose and feeling useful”



You may also like to Read:
       
All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!

Print Friendly and PDF