IBPS PO Prelims English Quiz: 28th August 2019

ibps-po-prelims-english-quiz-2019


IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Combination fillers  Quiz for 28th of August 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-15): In each of the questions given below, a sentence is given with one blank. Below each sentence, FOUR words are given out of which two can fit into the sentence. Five options are provided with various combinations of these words. You have to choose the combination with the correct set of words which can coherently fit into the given sentence.



Q1. The initial exercise of the power is limited to taking over the 
_______________________________ functions without dissolving the Assembly. 
(I) Executive 
(II) Scrupulous
(III) Legislative
(IV) Fallacious
(a) (I) – (III)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these

S1. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is “executive and legislative”. The hint can be drawn from the phrase “…functions without dissolving the Assembling” which means “initial exercise of power is limited to taking over the executive and legislative functions.” All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q2. The question is whether the laws speaking through the authority of the courts shall be absolutely _____________________________ mute because of the threats.”
(I) Silenced
(II) Contrived
(III) Venerable
(IV) Rendered 
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S2. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is “silenced and rendered”. The hint can be drawn from the phrase “…….because of such threat”. Here, the question is asked if due to the threats, laws which are supported by the Court’s authority, will become silenced and mute spectator”. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q3. If it intends to do so by taking away __________________________ human rights then one can infer that the state has failed in its duty.
(I) Snatched
(II) Fundamental
(III) Basic
(IV) Barbarous
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S3. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is “fundamental and basic”. The hint can be drawn from “ taking away _________ human rights”. Here, the sentence is inferring towards the failure of duty of the state if it takes away the human rights which are fundamental and basic rights of every individual. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, the option (c) is the most suitable answer choice.
Q4. The judiciary needs to dispel the perception that it is no longer the pillar created to protect ______________________________ rights. 
(I) Perplexed
(II) Pertinence
(III) Constitutional
(IV) Legal
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S4. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is “Constitutional and legal”. The hint can be drawn from the phrase “the pillar created to protect……………”. Here, the judiciary is advised to dissipate the perception that it is not able to protect constitutional and legal rights, for which it was created. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q5. Market ____________________________ of remote areas can match the plans of airlines where States play a catalytic role.
(I) Appetite
(II) Bothered
(III) Aspirations
(IV) Temper
(a) (I) – (III)
(b) (II) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S5. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is “Appetite and aspirations”. Here, states can promote the plans of airlines to be matched with the market requirements and hopes or ambitions. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q6. Under UDAN, some success stories have motivated States to announce innovative _______________________________ in support of airlines.
(I) Approaches
(II) Humble
(III) Plead
(IV) Policies
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these

S6. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is “Approaches and policies”. Here, the statement is saying that some success stories have motivated States to announce innovative ……………….. in support of airlines. ‘Approaches and policies’  can be ‘Innovative’. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q7. Considering the infrastructural ___________________________, small aircraft operators need to be encouraged. 
(I) Weigh
(II) Constraints
(III) Difficulties
(IV) Advocate
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S7. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is “Constraints and difficult”. Here, the statement is saying that small aircraft operators need to be encouraged. This means that are some issues with infrastructure. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, the option (c) is the most suitable answer choice.
Q8. Union and State governments can accelerate the harmonised growth of the Indian civil aviation sector which would be _______________________________.
(I) Boast
(II) Steep
(III) Equitable 
(IV) Inclusive
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these

S8. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is “Equitable and inclusive”. Here, the statement is saying that governments are capable of accelerating a harmonized growth of Indian civil aviation sector which would be ………….. The statement is talking about growth. From the given options, growth can be ‘equitable and inclusive’. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q9. It undertook structural reforms and brought _________________________ in the process of commissioning and executing its surveillance projects
(I) Transparency
(II) Facile
(III) Openness
(IV) Afflict
(a) (I) – (III)
(b) (II) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these

S9. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is “Transparency and openness”. The hint can be drawn from the phrase “…….in the process of commissioning and executing its surveillance projects’. Here, ‘transparency and openness’ can be used to fit in the blank and they are inferring the process’. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q10. Mr. Bolsonaro’s critics say that his _________________________ policies have virtually set the stage for intensifying degradation of the Amazon’s rich biodiversity
(I) Economic
(II) Flourish
(III) Assent
(IV) Environmental
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S10. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is “Economic and environmental”. The hint can be drawn from the phrase “…….policies have virtually set the stage…’ Here, ‘economic and environmental’ can be used to fit in the blank and they are inferring the policies which are responsible for intensifying the degradation of the rich diversity of Amazon. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q11. Scholars have drawn attention to the fact that ideas of masculinity are tied less to the body and more to socio-cultural _____________________.  
(I) Exertion 
(II) Ideologies
(III) Practices
(IV) Kindle
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S11. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is “Ideologies and practices”. Here, the sentence is signifying that according to the scholars, masculinity is not about just having a strong body but it is more related to social and cultural Ideologies and practices. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, the option (c) is the most suitable answer choice.
Q12.  Asoka realised the futility of ____________ violence and advocated harmonious coexistence among different religion-philosophical groups.
(I) Indication
(II) Vacate
(III) Social
(IV) Political
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S12. Ans. (d)
Sol. The most appropriate combination of words is “Social and political”. Here, the sentence is signifying that Ashoka realized the uselessness of …………. and he advocated harmonious coexistence. Here, by the term ‘futility’ and ‘violence’, the context of the statement is quite clear.  All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (d) is the most suitable answer choice.
Q13. From agriculture to intellectual property, the EU and India have quietly been ________________________________ views.
(I) Exchanging
(II) Beseech
(III) Aligning
(IV) Consecrate
(a) (I) – (III)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S13. Ans. (a)
Sol. The most appropriate combination of words is “Exchanging and aligning”. Here, by the term ‘views’, the context of the statement becomes clear. The views are being exchanged and aligned. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (a) is the most suitable answer choice.
Q14. When New Delhi speaks of Europe as a strategic partner to uphold a multipolar order, it must go beyond security and begin with the business of __________________________.
(I) Trade
(II) Impart
(III) Propriety
(IV) Technology
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S14. Ans. (b)
Sol. The most appropriate combination of words is “Trade and technology”. Here, by the term ‘business’, the context of the statement becomes clear. The business can be of trade and technology as per the given options. All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, option (b) is the most suitable answer choice.
Q15. One clear way to _________________________ the legality of the measures is to find out whether there are any limitations on the Centre or Parliament 
(I) Fathom
(II) Question
(III) Challenge 
(IV) Objective
(a) (I) – (II)
(b) (I) – (IV)
(c) (II) – (III)
(d) (III) – (IV)
(e) All of these
S15. Ans. (c)
Sol. The most appropriate combination of words is “Question and challenge”. The statement is stating if there are any limitations on the Centre or Parliament. The context of this statement of quite clear as there is a way to question and challenges the legality of measures……… All the other words are irrelevant in the context of the sentence. Hence, the option (c) is the most suitable answer choice.



You may also like to Read:
       
All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!
Print Friendly and PDF