IBPS Reasoning Quiz for 2019 Exams

Dear Aspirants,


Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW
Watch  Video Solution Here



Q1. If ‘A + B’ means that A is the mother of B, A ÷ B means that A is the brother of B, A × B means that A is the son of B, A – B means that A is the sister of B, which of the following means that C is the sister of D?
C – P ÷ D
P + D ÷ C
D × P – C
D – C × P
None of these
Solution:


Q2. If ‘P + Q’ means ‘P is the father of Q’, ‘P × Q’ means P is the brother of Q’; ‘P – Q’ means ‘P is the mother of Q’, then which of the following is definitely true about C – A + B?
B is the son of A
A is the son of C
B is the father of A
C is the mother of B
None of these
Solution:


Directions (3-4): Study the following information and answer the questions given below: 

Each of the five friends A, B, C, D and E travel different distances to their workplaces. A travels more than B but less than E. D travels more than only C. The one, who travels the most, travels 30 km. B travels 15 km to his workplace.

Q3. Who amongst the following possibly travels 5 km to the workplace?

A
C
D
E
Either C or D
Solution:
E(30)>A>B(15)>D>C
Q4. Who amongst the following possibly travels 20 km to his workplace?
A
C
D
E
Either C or D
Solution:
E(30)>A>B(15)>D>C
Q5. Going 50km to the South from her house, Sumit turns left and goes another 20km. Then, turning to the North, he goes 30km and then starts walking to his house. In which direction is he walking now?
North-west
North
South-west
East
None of these
Solution:


Directions (6 -10): In each of these questions, relationship between some elements is shown in the statement(s). These statements are followed by two conclusions. Read the statements and give answer: 

Q6. Statement: O > F ≤ L = W, N ≤ W, Y < I ≤ F, F > R

Conclusions: I. F ≥ N
II. O > Y
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
F≥N(false)
O>Y(true)
Q7. Statement: B > O ≤ K = C ≤ P, R > P, M > T < O
Conclusions: I. O < R
II. T < K
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
O<R(true)
T<K(true)
Q8. Statement: F > I ≤ N < E, L ≥ C > N, I < P
Conclusions: I. N > F
II. N ≤ F
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
N>F(false)
N≤F(false)
Q9. Statement: N < T ≥ R ≥ J, J < S, R < C, O > L > T
Conclusions: I. O > N
II. N < C
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
O>N(true)
N<C(false)
Q10. Statement: A = B ≤ C > D < E, P < Q < C, C ≥ F
Conclusions: I. P < E
II. A < D
if only conclusion I follows.
if only conclusion II follows.
if either conclusion I or II follows.
if neither conclusion I nor II follows.
if both conclusions I and II follow.
Solution:
P<E(false)
A<D(false)
Directions (11-15): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below. 

R 4 P I J M Q 3 % T @ © U K 5 V 1 W $ Y 2 B E 6 # 9 D H 8 G & Z N

Q11. Which of the following is the sixth to the left of the fifteenth from the left end of the given arrangement?

2
#
%
$
None of these
Solution:
6th to the left of 15th from left = 15 - 6 = 9th from left = %
Q12. How many such numbers are there in the given arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a letter?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
Q3%
Q13. How many such symbols are there in the given arrangement, each of which is immediately followed by a letter but not immediately preceded by a number?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
@ © U, G&Z, W$Y
Q14. How many such consonants are there in the given arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a symbol?
None
One
Two
Three
More than three
Solution:
None
Q15. What should come in the place of question mark (?) in the following series based on the above arrangement? 
PJQ T©K 1$2 ?
E#D
69D
698
6#D
69H
Solution:
69H
                                         




You may also like to Read:

              


Print Friendly and PDF