IBPS Reasoning Quiz for 2019 Exams: 25th March 2019

Dear Aspirants,


https://store.adda247.com/product-testseries/1943/IBPS-Prime-2019-With-Video-Solutions-Online-Test-Series

Reasoning Questions for IBPS Exam 2019:

Reasoning Ability is an onerous section. With the increasing complexity of questions, it becomes hard for one to give it the cold shoulder. The only way to make the grade in this particular section in the forthcoming banking exams. And, to let you practice with the best of the latest pattern questions, here is the Adda247 Reasoning Quiz based on the exact same pattern of questions that are being asked in the exams.

Directions (1-5): Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer. 

Q1. Point B is in which direction with respect to Point A? 

I. A is to the east of C, which is to the north of E. B is to the South-west of E. 
II. D is to the east of B and to the south-east of A.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Q2. How is V related to J? 
I. A is mother of K, and B is daughter of V. 
II. B is daughter of K who is sister of J.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Q3. Five friends J, K, L, M and N sit on the row facing towards north direction. What is the position M with respect to K? 
I. K is in the middle from either side and M is at the extreme end of the row. 
II. J sits adjacent to both K and N. J does not sit left of the K.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Q4. Who among A, B, C, D, E and F is the tallest? 
I. D and C are taller than A but both shorter than F. B is taller than E. 
II. F is shorter than E but taller than B and D. while A is not tallest.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From I – F > D,C >A; B > E
From II – E > F > B,D
Therefore, from both the statements we cannot come to any conclusion so neither from I nor from II we can’t find who is the tallest.
Q5. Jai ranks 10th in the class. How many students are there in the class? 
I. His class-friend got 58th rank which is the last. 
II. Jai’s rank from the last(other end) is 49th.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Data either in Statement I or in Statement II alone are sufficient to know the total number of students in the class which is = 58.
Directions (6-10): Each of the questions below consist of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and give answer 

Q6. How many daughters does K have? 

I. L and N are the only sisters of M. 
II. N’s mother is K who has only one son.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From both statement (i) and (ii) , K has two daughter.
Q7. How is Sushma related to Nandini? 
I. Sushma’s husband is the only son of Nandini’s mother. Nandini is a female. 
II. Sushma’s brother and Nandini’s husband are cousins.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
Q8. All children are facing north, How many children are there between M and P in a row of children? 
I. M is fifteenth from the left in the row. 
II. P is exactly in the middle in a row and there are ten children towards his right.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Q9. Who among P, Q, R, S and T is the heaviest? 
I. Q is heavier than R and T but lighter than only S. 
II. R is third from the top when they are arranged in descending order of their weight and is heavier than T and P.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
From statement (i), S is heaviest because it is given that Q is lighter than only S.
Q10. How is ‘go’ written in a code language? 
I. ‘you may go’ is written as ‘pit ja ho’ in that code language. 
II. ‘he may come’ is written as ‘ja da na’ is that language.
if the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question.
if the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question.
if the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
if the data in both statement I and II together are necessary to answer the question.
Solution:
If the data in both statement I and II together are not sufficient to answer the question.
Directions (11-13): Each question below is followed by two statements I and II. You have to determine whether the data given in the statement is sufficient to answer the question. Give Answer— 

Q11. If “Kamal and Raghav are friends” is coded as “mr ea sf ua ad”, in a certain code language. Then how “hockey” is coded in that language? 

I. “Kamal plays cricket” is coded as “kr mr ps”. 
II. “Raghav plays hockey” is coded as “ua ce ps”.
If the statement I alone is sufficient to answer the question, but the statement II alone is not sufficient.
If the statement II alone is sufficient to answer the question, but the statement I alone is not sufficient.
If either the statement I alone or the statement II alone is sufficient to answer the question.
If neither of the statements are sufficient to answer the question.
If both statements I and II together are needed to answer the question.
Q12. Who is the tallest among A, B, C, D and E. 
I. C is shorter than D but taller than at least two people, E is shorter than B. 
II. D is taller than at least 3 people. A is taller than E and C.
If the statement I alone is sufficient to answer the question, but the statement II alone is not sufficient.
If the statement II alone is sufficient to answer the question, but the statement I alone is not sufficient.
If either the statement I alone or the statement II alone is sufficient to answer the question.
If neither of the statements are sufficient to answer the question.
If both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
There are two possibilities after combining wo statements
1) D>A>C>B>E
2) A>D>C>B>E
Q13. In a family of 5 people. How is A related to B? 
I. C is father-in-law of B and B is the father of A. 
II. A’s sister is D who is B’s daughter. C is the grandfather of A.
If the statement I alone is sufficient to answer the question, but the statement II alone is not sufficient.
If the statement II alone is sufficient to answer the question, but the statement I alone is not sufficient.
If either the statement I alone or the statement II alone is sufficient to answer the question.
If neither of the statements are sufficient to answer the question.
If both statements I and II together are needed to answer the question.
Q14. How many students in standard V of our school do not play chess? 
I. No girl has interest in chess. 
II. In standard V, there are 40 boys.
If the statement I alone is sufficient to answer the question, but the statement II alone is not sufficient.
If the statement II alone is sufficient to answer the question, but the statement I alone is not sufficient.
If either the statement I alone or the statement II alone is sufficient to answer the question.
If neither of the statements are sufficient to answer the question.
If both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
From both the statements we do not know how many boys do not play chess. And number of girls is also not known. Hence, the question can’t be answered.
Q15. What is the distance between point P and point Q? 
I. Point R is 10 m west of point P and point S is 10 m north of point P. 
II. Point Q is 10 m south-east of point R. Point S is 20 m north-west of point Q.
If the statement I alone is sufficient to answer the question, but the statement II alone is not sufficient.
If the statement II alone is sufficient to answer the question, but the statement I alone is not sufficient.
If either the statement I alone or the statement II alone is sufficient to answer the question.
If neither of the statements are sufficient to answer the question.
If both statements I and II together are needed to answer the question.
Solution:
From I : No relation between points P and Q
From II : In this since we don’t know the angles between sides of triangle forming with points PQS and PQR, PQ cannot be determined.
               





You may also like to Read:

           


Print Friendly and PDF