IBPS RRB PO/Clerk Main Banking Awareness Quiz: 18th September 2019

With the increased competition in the field of banking examinationsit has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

Q1. A _____________ cheque is any cheque that is crossed with two parallel lines.
(a) payee
(b) crossed
(c) signal
(d) drawer
(e) None of the given options is true

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

S1. Ans.(b)
Sol. A crossed cheque is any cheque that is crossed with two parallel lines, either across the whole cheque or through the top left-hand corner of the cheque.

Q2. Caixa Bank has been headquartered in-
(a) United Kingdom
(b) Spain
(c) Singapore
(d) South Africa
(e) USA

S2. Ans.(b)
Sol. CaixaBank is based in Valencia and Barcelona in Spain.

Q3. Capital market can be divided into
(a) stock market
(b) bond market
(c) personal securities market
(d) both (a) and (b)
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. Capital markets are composed of primary and secondary markets. The most common capital markets are the stock market and the bond market.

Q4. The Headquarters of Capital Local Area Bank is situated in _______
(a) Amritstar, Punjab
(b) Ludhiana, Punjab
(c) Bathinda, Punjab
(d) Jalandhar, Punjab
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. Capital Small Finance Bank Limited started operations as India’s 1st Small Finance Bank on April 24, 2016 after conversion from Capital Local Area Bank. Prior to conversion to a Small Finance Bank, Capital Local Area Bank was operating as India’s largest local area bank since January 14, 2000. The headquarters of Capital Small Finance Bank Limited is in Jalandhar, Punjab.

Q5. What are the facilities available to the customers through ATM-?
(a) Cash withdrawal subject to a predetermined limit per day
(b) Cash deposit
(c) Balance enquiry
(d) Details of certain number of transactions
(e) All of the above

S5. Ans.(e)
Sol. All of the above.

Q6. RBS Bank has been headquartered in-
(a) Glasgow, United Kingdom
(b) Edinburgh, United Kingdom
(c) Skye, United Kingdom
(d) Aberdeen, United Kingdom
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(b)
Sol. The Royal Bank of Scotland (RBS) is one of the retail banking subsidiaries of The Royal Bank of Scotland Group plc, together with NatWest and Ulster Bank. Headquarters of RBS is in Edinburgh, United Kingdom.

Q7. What is the main objectives of the SEBI?
(a) To protect the interests of investors in securities market
(b) To promote the development of securities market
(c) To promote and regulate self-regulatory organizations
(d) To prohibit insider trading in securities
(e) All of the above

S7. Ans.(e)
Sol. All of the above.

Q8. DBS Bank has been headquartered in-
(a) United Kingdom
(b) Spain
(c) Singapore
(d) South Africa
(e) Australia

S8. Ans.(c)
Sol. DBS Bank is a multinational banking and financial services corporation headquartered in Singapore.

Q9. The Reserve Bank has adopted a number of credit control measures to check the inflationary tendencies in the country. Which of the following is not them?
(a) Bank Rate
(b) Net Liquidity Ratio
(c) Income Tax
(d) Statutory Liquidity Ratio
(e) Cash-Reserve Ratio

S9. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank has adopted a number of credit control measures to check the inflationary tendencies in the country:
i. Bank Rate
ii. Net Liquidity Ratio
iii. Open Market Operations
iv. Cash-Reserve Ratio
v. Statutory Liquidity Ratio

Q10. Where is the headquarters of Yes Bank?
(a) Pune
(b) Hyderabad
(c) Chennai
(d) Mumbai
(e) Kolkata

S10. Ans.(d)
Sol. Yes Bank Limited is India’s fourth largest private sector bank, founded by Rana Kapoor and Ashok Kapur in 2004. It primarily operates as a corporate bank, with retail banking and also asset management as subsidiary functions. Yes Bank based in Mumbai.

Q11. How many types of PSLCs can be issued by the Banks?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Eight
(e) Two

S11. Ans.(a)
Sol. Banks can issue four types of PSLCs including three subsector PSLCs- agriculture, small and marginal farmers, micro enterprises and one PSLC for general.

Q12. Which of the following is included in bancassurance?
(a) Insurance policies issued by the banks in their names
(b) Selling by a bank the insurance policies of its ancillary insurance company
(c) Selling by a bank the insurance policies of any insurance company
(d) All of the above
(e) None of the given options is true

S12. Ans.(d)
Sol. All of the above.

Q13. What is the loan limit for education in the country under priority sector?
(a) Rs 15 lakh
(b) Rs 10 lakh
(c) Rs 8 lakh
(d) Rs 20 lakh
(e) Rs 50 lakh

S13. Ans.(b)
Sol. Under Priority Sector Lending (PSL), the loans and advances granted to only individuals for educational purposes up to Rs.10 lakh for studies in India and Rs. 20 lakh for studies abroad.

Q14. One of the most effective instruments of monetary policy is the bank rate. A bank rate is essentially the rate at which the ___________lends money to commercial banks without any security or collateral.
(a) RBI
(b) SEBI
(c) Government of India
(d) Finance Ministry
(e) SBI

S14. Ans.(a)
Sol. One of the most effective instruments of monetary policy is the bank rate. A bank rate is essentially the rate at which the RBI lends money to commercial banks without any security or collateral. It is also the standard rate at which the RBI will buy or discount bills of exchange and other such commercial instruments.

Q15. How many sub-categories are classified under Agriculture sector?
(a) Four
(b) Five
(c) Six
(d) Three
(e) Two

S15. Ans.(d)
Sol. Agriculture sector has been classified under three sub-categories namely Farm credit, Agriculture infrastructure and Ancillary activities.

Check the Video of Banking Awareness-

You may also like to Read:
More questions of banking awareness for bank exams
More Current affairs questions

 

Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019