IBPS RRB Main Computer Quiz on Database & Networking: 30th August

Dear Aspirants,

ibps-rrb-computer-quiz

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 29th August 2019 covers the topics Database and Networking.

About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims etc. 

Additionally you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

MPN: BA-E-LC-3935

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 6 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
5499 458/month
BUY NOW



Q1. Before use of DBMS information was stored using:

(a) Cloud Storage

(b) Data System
(c) File Management System
(d) Cloud Computing
(e) None of these

S1. Ans.(c)
Sol.
Earlier File Management Systems were used, before the usage of DBMS.
Q2. OSI model has how many layers?
(a) Two layers
(b) Five Layers
(c) Seven Layers
(d) Six Layers
(e) Eight Layers

S2. Ans.(c)
Sol. 
OSI Model stands for Open System Interconnection and it has seven layers: Application Layer, Presentation Layer, Session Layer, Transport Layer, Network Layer, Data link Layer, Physical Layer.

Q3. Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?
(a) Candidate key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

 S3. Ans.(c)
Sol. 
Super key is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record
Q4.Which one of the following is internet Standard Protocol?  
(a) TML
(b) COBOL
(c) JAVA
(d) C++
(e) TCP/IP
S4. Ans.(e)
Sol.
TCP/IP, which stands for Transmission Control Protocol/Internet Protocol, is an industry-standard protocol suite for WANs. On the other hand, HTML, COBOL, JAVA and C++ are computer programming languages.
Q5. The feature in database language that allows us to access certain records in database is called __________.
(a) Query
(b) Forms
(c) Reports
(d) Tables
(e) Node

S5. Ans. (a)
Sol.
Query allows us to access certain records in database.
Q6. UDP and TCP are categorized under the ___layer of the OSI model.
(a) Data link
(b) Application
(c) Network
(d) Transport
(e) Session
S6. Ans.(d)
Sol.
The transport layer is a conceptual division of methods in the layered architecture of protocols in the network stack in the Internet Protocol Suite and the Open Systems Interconnection (OSI). The protocols of the layer provide host-to-host communication services for applications
Q7. SMTP, FTP and DNS are applications/protocols of the _____ layer. 
(a) Data link
(b) Network
(c) Transport
(d) Application
(e) None of these
S7. Ans.(d)
Sol.
SMTP, FTP and DNS are protocols of the Application layer. SMTP-Simple Mail Transfer Protocol, DNS-Domain Name System, FTP-File Transfer Protocol.
Q8. In the ER diagram, what does an ellipse represent?
(a) Entity sets
(b) Relation between the entity set
(c) Attributes
(d) Link between the attributes and entity set
(e)None of these
S8. Ans.(c)
Sol. 
The ER diagram is a graphical representation of the logical structure of a database. In this diagram, different components are represented with different symbols. Common symbols include rectangles, ellipses, diamonds and lines, where a rectangle represents an entity, an ellipse represents an attribute, a diamond represents a relationship and a line represents a linking between the entity and attribute.
Q9. The address 198.10.10.0 belongs to________
(a) Class A
(b) Class B
(c) Class C
(d) Class D
(e) None of these
S9. Ans-(c)
Sol.
Range of class C Address is   192.0.0.0 to 223.255.255.255
Q10.Which of the following technique is used to send more than one calls over a single line? 
(a) Digital transmission
(b) Infrared transmission
(c) Digitizing
(d) Multiplexing
(e) None of these
S10. Ans.(d)
Sol. 
Multiplexing (or muxing) is a way of sending multiple signals or streams of information over a communications link at the same time in the form of a single, complex signal; the receiver recovers the separate signals, a process called demultiplexing (or demuxing).



 




Check out more Computer Knowledge Videos Here



You may also like to Read:

Print Friendly and PDF