IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 30th August_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 30th...

IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 30th August

Dear Aspirants,

IBPS PO Reasoning Ability Quiz: 30th August_40.1

IBPS PO Reasoning Ability Quiz

Reasoning section tests your mental ability to deal with a question in a minimum of time. Reasoning test the common sense which is yet uncommon. Level of the section is increasing in leaps and bounds. Attempt a different set of questions from basic to complex provided on bankersadda. Learn from Study notes of IBPS PO Prelims 2019 and follow a proper strategy for the IBPS PO Prelims exam 2019. Logic and rules would not be difficult if the section is practiced well. This section eventually effects the number of question one can attempt within a stipulated time. Today’s quiz is based on the important topics to be asked in the IBPS PO Prelims exam 2019. You can also check out latest books for IBPS PO 2019 exam.





Directions (1-5): In the following questions, the symbols @, #, %, $ and © are used with the following meaning as illustrated below-
‘P@Q’ means ‘P is neither greater than nor equal to Q’
‘P#Q’ means ‘P is neither equal to nor smaller than Q’
‘P*Q’ means ‘P is neither smaller than nor greater than Q’
‘P%Q’ means ‘P is not smaller than Q’
‘P$Q’ means ‘P is not greater than Q’
Now in each of the following questions assuming the given statement to be true, find which of the three conclusions I, II and III given below them is/are definitely true and give your answer accordingly.

Q1. 
Statements: Y%Z, M#E, L*G, M$L, G@Y
Conclusions: I. L#Z     II. G%E        III. M*Y
(a) None is true                     
(b) Only I and II is true
(c) Only III is true                 
(d) Either I or II are true
(e) None of these


S1. Ans(a)
Sol.
I. L#Z(False)      II. G%E(False)         III. M*Y(False)

Q2.
Statements:  A@S, J%K, G$Y, J#S, Y$K
Conclusions: I. K@A      II. J#A             III.  G$K
(a) Only I and III are true                 
(b) Only II and III are true
(c) Only I and II are true
(d) All are true
(e) None of these

S2. Ans(b)
Sol.
I. K@A(False)      II. J#A( True)             III.  G$K(True)

Q3. 
Statements: W*U, O#L, G%V, B$L, V%W, L$U
Conclusions: I. O%B       II. W#B              III. V%B
(a) None is true                     
(b) Only III is true
(c) Only I and II are true   
(d) Only I and III are true
(e) All are true


S3. Ans(b)
Sol.
I. O%B(False)       II. W#B(False)         III. V%B( True)

Q4. 
Statements: E$P, U*C, I%O, K#I, C*E, P@I
Conclusions: I. U@P     II. O@U               III. K#C
(a) Only I is true                     
(b) Only III is true
(c) Only II true   
(d) Only II and III are true
(e) All are true

S4. Ans(b)
Sol.
I. U@P (False)      II. O@U (False)            III. K#C( True)

Q5. 
Statements: T@R, G%D, W*D, F#G, R*G
Conclusions: I. F%T       II. W$R          III. F#D
(a) None is true                     
(b) Only II is true
(c) Only I and II are true   
(d) Only II and III are true
(e) All are true

S5. Ans(d)
Sol.
I. F%T (False)      II. W$R( True)          III. F#D ( True)


Q6. Which of the following symbols should replace the sign ($) and (*) respectively in the given expression in order to make the expression  R≥G and  S>E definitely true?
T>R≥E$D=G≤B<M*L≤S
(a) ≤, ≤                          
(b) ≥, <            
(c) ≤, = 
(d) >, ≤
(e) =, < 

S6. Ans.(e)
Q7. Which of the following will be definitely true if the given expression Q>J≥K>I≥U>L=V≤B>E≤M is definitely not true?
(a) K>V                         
(b) B≥L        
(c) L<Q
(d) U<E
(e) J>L
S7. Ans.(d)
Directions (8-10): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:
Q8. 
Statements: U>E=W>D, P=E>T≥O
Conclusion  I: W>O II: P>D
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S8. Ans(e)
Sol.
I: W>O(True) II: P>D(True)
Q9. 
Statements:  Y>R≤D=C, K≥D=W, M=Y<T 
Conclusion   I: C>R        II: K>M
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S9. Ans(d)
Sol.
I: C>R(False) II: K>M(false)
Q10.
Statements:  J≤Q=V=T≥X>L, V>R<I
Conclusion   I: I≥J             II: J>I
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows 
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S10. Ans(c)
Sol.
I: I≥J(False) II: J>I (False)
Directions (11-15): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer:
Q11.
Statements:  H>B=W≤I=O>P≥K=T
Conclusion    I: T<I II: O≥B
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

S11. Ans(e)
Sol.
I: T<I(True) II: O≥B(True)
Q12. 
Statements:  R>E<W>P=Y≥V>C≥N
Conclusion   I:  V<W II: Y>N 
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S12. Ans(e)
Sol.
I:  V<W (True)      II: Y>N (True)
Q13.
Statements:  T>R≥W=E≤N>C=D≤M
Conclusion    I: M≤W        II: M>W
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S13. Ans(c)
Sol.
I: M≤W(False) II: M>W(False)
Q14.
Statements:  J≥U≥Y>T≤D=V>H>S<K
Conclusion   I: D>S  II: T≤J
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.

S14. Ans(a)
Sol.
I: D>S(True) II: T≤J(False)
Q15.
Statements:  E=R <P≤S >D=C>I≥F
Conclusion    I: E<D II: S>F
(a) If only conclusion I follows.
(b) If only conclusion II follows.
(c) If either conclusion I or II follows
(d) If neither conclusion I nor II follows.
(e) If both conclusions I and II follow.
S15. Ans(b)
Sol.
I: E<D(False)     II: S>F(True)



 




Check out more Reasoning Ability Videos Here

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?