IBPS RRB Mains Computer Quiz: 11th September_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB Mains Computer Quiz: 11th...

IBPS RRB Mains Computer Quiz: 11th September

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 8th September 2019 covers Topic Hardware & Software
 
Q1.Which of the following is not an in-built software application found in MS Windows? 
(a) Paint
(b) CD Player
(c) Disk Defragmenter
(d) Volume Control
(e) MS Word
S1. Ans. (e) 
Sol. MS Word is not an in-built application of windows. However, it can be downloaded.
Q2.MIDI stands for:
(a) Memory Interface Digital Instrument
(b) Musical Instrument Digital Interface
(c) Musical Interface Digital Instrument
(d) Multiple Interface Digital instrument
(e) Memory Instrument Data Interface
S2. Ans.(b)
Sol. MIDI (Musical Instrument Digital Interface) is a protocol designed for recording and playing back music on digital synthesizers that is supported by many makes of personal computer sound cards.
Q3. __________ is also known as inkless printer.
(a) Thermal printer
(b) Inkjet printer
(c) OCR
(d) Dot Matrix printer
(e) None of these
S3. Ans. (a)
Sol. Thermal printers are inkless.
Q4.Which of the following is a video format?
(a) JPEG
(b) GIF
(c) FLV
(d) PNG
(e) None of these

S4. Ans.(c)
Sol. FLV (Flash Video Format), the FLV file extension is a file that uses Adobe Flash Player or Adobe Air to transmit video/audio over the internet. Flash Video has long been the standard video format used by nearly all embedded video on the internet including the videos found on YouTube, Hulu, and many more websites.
Q5.Which among the following is a language directly understood by CPU? 
(a) Machine
(b) C
(c) C++
(d) Java
(e) HTML
S5. Ans.(a)
Sol. CPU doesn’t understand the C++ language (or any high- level programming language). All the High- level language statements must be translated into machine code before they can be executed.
Q6.Which of the following is the type of software that controls the internal operations in the computer and controls how the computer works with all its parts?
(a) Shareware
(b) Public domain software
(c) Application software
(d) Operating system software
(e) None of these
S6. Ans.(d)
Sol. An operating system (OS) is a program or software that manages and coordinates the functions of all the components of a computer. It also acts as an interface between the user and the hardware of a computer.
Q7.The basic input/output system (BIOS) is stored in:
(a) RAM
(b) ROM
(c) ALU
(d) Peripherals
(e) None of the above

S7. Ans.(b)
Sol. System BIOS, ROM BIOS or PC BIOS is a type of firmware used to perform hardware initialization during the booting process. BIOS is stored on the ROM chip because it is Non-volatile which means that it doesn’t go away when the power is turned off. In other words, it is effectively permanent (at least until it is reprogrammed).
Q8.File extensions are used order to:
(a) Name the file
(b) Ensure the filename is not lost
(c) Identify the file
(d) Identify the file type
(e) None of these
S8. Ans.(d)
Q9.What is meant by a dedicated computer?
(a) Which is used by one person only
(b) Which is assigned one and only one task
(c) Which uses one kind of software
(d) which is meant for application software
(e) None of these
S9. Ans.(b)
Q10. __________ has the shortest access times.
(a) Cache Memory
(b) Virtual Memory
(c) Secondary Memory
(d) All of the above
(e) None of these
S10. Ans. (a)
Sol. Cache Memory has the shortest access time. Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?