IBPS RRB Mains Computer Quiz: 3rd September

| Updated On September 6th, 2019 at 10:41 am

Dear Aspirants,

ibps-rrb-computer-quiz

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.

We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 3rd September 2019 covers Miscellaneous Quiz.


Q1. What is an Operating system?

(a) It is an interface between User and the Computer

(b) It manages all resources

(c) It does all process management tasks

(d) All of the above

(e) None of these

S1. Ans.(d)

Sol. Operating System is software that works as an interface between a user and the computer hardware. The primary objective of an operating system is to make computer system convenient to use and to utilize computer hardware in an efficient manner.

Q2. Which process check to ensure the components of the computer are operating and connected properly?

(a) Booting

(b) Processing

(c) Saving

(d) Editing

(e) None of these

S2. Ans.(a)

Sol. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence. The average computer doesn’t understand the boot sequence but is important to know for customizing and troubleshooting your computer.

Q3.The ability of an operating system to run more than one application at a time is called _________.

(a) Multi-tasking 

(b) Object-oriented programming

(c) Multi-user computing

(d) Real-Time

(e) None of the above

S3. Ans. (a)

Sol. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

Q4. Which of the following is used to switch between open programs?

(a) Alt+tab

(b) Ctrl+tab

(c) Shift+tab

(d) Ctrl+Alt

(e) Alt+Shift

S4.Ans.(a)

Q5.To move to the beginning of a line of text, press the __________ key.

(a) a

(b) pageup

(c) enter

(d) home

(e) None of these

S5.Ans.(d)

Sol. Home key returns you to the beginning of the line, document, page, cell, or screen of where your cursor is positioned.

Q6.Which among the following is a language used in a computer that is very similar to, the language of humans and is easy to understand?

(a) Source Code

(b) Machine Language

(c) High Level Language

(d) Object Code

(e) Assembly language

S6.Ans (c)

Sol.  A high-level language is a programming language such as C, FORTRAN, or Pascal that enables a programmer to write programs that are independent of any specific type of computer. Such languages are considered high-level because they are closer to human languages and further from machine languages.

Q7.The first electronic digital computer contained _________?

(a) Electronic valves

(b) Neural Networks

(c) Fuzzy Logic

(d) Semiconductor memory

(e) None of these

S7.Ans.(a)

Sol. The first electronic digital computer contained electronic valves.

Q8.What is the sequence of events that occurs in the computer when it is interpreting and executing an instruction known as?

(a) Execution cycle

(b) Instruction cycle

(c) Working cycle

(d) Machine cycle

(e) None of the above

S8. Ans. (b) 

Sol. An instruction cycle is the basic operational process of a computer. It is the process by which a computer retrieves a program instruction from its memory, determines what actions the instruction dictates, and carries out those actions.

Q9._____ is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

(a) Backup

(b) Disk cleanup

(c) Disk defragmenter

(d) Restore

(e) Disk restorer

S9.Ans. (c)

Sol. Disk defragmenter is a Windows utility program that located and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused to disk space to optimise operations.

Q10. Which command is used to set a name to a disk in DOS?  

(a) VOLUME

(b) VOL

(c) LABEL

(d) DISKLABEL

(e) None of these

S10. Ans. (c)

Sol. label (command) In computing, label is a command included with some operating systems (e.g., DOS, OS/2 and Microsoft Windows). It is used to create, change, or delete a volume label on a logical drive, such as a hard disk partition or a floppy disk.

Print Friendly and PDF