IBPS RRB Mains Computer Quiz: 5th September

Dear Aspirants,

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 4th September 2019 covers Topic Hardware & Software.

Q1. _________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. 

(a) An instruction

(b) Memory

(c) A processor

(d) Software

(e) None of these

S1. Ans. (d)

Sol. Software is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks. Computer software, or simply software, is that part of a computer system that consists of encoded information or computer instructions, in contrast to the physical hardware from which the system is built.

Q2.Which can read data and convert them to a form that a computer can use?

(a) Logic

(b) Control

(c) Output device

(d) Storage

(e) Input device

S2. Ans.(e)

Q3.Which of the following converts all the source code into machine code, creating an executable file.

(a) linker

(b) assembler

(c) compiler

(d) interpreter

(e) None of these

S3. Ans.(c)

Sol. compiler converts all source code of high level programming language into low level machine code.

Q4.Which type of software coordinates the interaction of technology devices?

(a) Application software

(b) RAM

(c) Utility software

(d) Systems software

(e) None of these

S4. Ans.(d)

Sol. System software is a type of computer program that is designed to run a computer’s hardware and application programs.

Q5.The barcode which is used on all types of items, is read by a scanning device directly into the computer. What is the name of this scanning device?  

(a) Laser scanner

(b) Wand

(c) OCR

(d) MICR

(e) None of these

S5. Ans. (a)

Sol. Laser scanner can scan and read bar code.

Q6.Which among the following is a software that uses a pattern-matching technique to examine all files on a disk looking for harmful code?

(a) Multimedia Player

(b) Backup software

(c) Driver imaging

(d) Antivirus Software

(e) None of these

S6. Ans. (d) 

Sol. Antivirus or anti-virus software, sometimes known as anti-malware software, is computer software used to prevent, detect and remove malicious software.

Q7.Which of the following software programs that allow you to legally copy files and give them away at no cost?

(a) Time sharing

(b) Public domain

(c) Shareware

(d) Commercial

(e) None of these

S7. Ans.(c)

Sol. shareware is software that allows a user to try all or part of the program for free before buying it

Q8.A DVD is an example of a (n):

(a) Output device

(b) Hard disc

(c) Optical disc

(d) Solid-state storage device

(e) None of these

S8. Ans.(c)

Sol. A DVD is an optical disc. The data is read or written on the surface of the disc with the help of a laser beam.

Q9.What is a specialized software program that allows input and output devices to communicate with the rest of the computer system?

(a) Utility driver

(b) Utility program

(c) Data compression utility

(d) Device driver

(e) None of these

S9. Ans.(d)

Sol. A device driver is a particular form of software application that is designed to enable interaction with hardware devices. Without the required device driver, the corresponding hardware device fails to work.

Q10.What is the function of control unit?

(a) Providing resources to another node on a network

(b) Performing complex task of logical and arithmetic functions

(c) Managing memory usage

(d) Directing the operation of the other units by providing timing and control signals.

(e) All of the above

S10. Ans.(d)

Sol. A control unit (CU) handles all processor control signals. It directs all input and output flow, fetches code for instructions from microprograms and directs other units and models by providing control and timing signals.

Download Free Topic-wise and Mock Test PDF  Check out Computer Knowledge Videos Here


You may also like to Read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO Main 2019