IBPS RRB Mains Computer Practice Set: 25th August

Dear Aspirants,

ibps-rrb-computer-quiz

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and pattern of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 25th August 2019 covers the topic, Networking & Miscellaneous.




Q1.Which of the following is a windows utility program that locates and eliminates unnecessary fragments and rearranges filed and unused disk space to optimize operations?
(a) Backup
(b) Disk cleanup
(c) Disk defragmenter
(d) Restore
(e) None of these

S1. Ans.(c)



Sol.
Disk Defragmenter is a utility in Microsoft Windows designed to increase access speed by rearranging files stored on a disk to occupy contiguous storage locations, a technique called defragmentation.
Q2.Which software is used to create text-based documents?
(a) DBMS
(b) Suites
(c) Spreadsheets
(d) Word Processors
(e) None of these
S2. Ans.(d)
Sol. A word processor is software or a device that allows users to create, edit, and print documents. It enables you to write text, store it electronically, display it on a screen, modify it by entering commands and characters from the keyboard, and print it.
Q3.Different components on the motherboard of a PC unit are linked together by sets of parallel electrical conducting lines. What are these lines called?
(a) Conductors
(b) Buses
(c) Connectors
(d) Consecutives
(e) None of these
S3. Ans.(b)
Sol. A bus is a common pathway through which information flows from one computer component to another. This pathway is used for communication purpose and it is established between two or more computer components.
Q4.Which software is used to make an exact copy of data to protect it and facilitate recovery if data is lost, corrupted or infected?
(a) Operating system
(b) Word processor
(c) Device driver
(d) Backup software
(e) None of these
S4. Ans.(d)
Sol. Backup software enables the creation of an exact duplicate of computer files that can be used for restoring the original files in case of file corruption, accidental/intentional deletion or a disaster.
Q5.Which of the following technique is used to send more than one call over a single line? 
(a) Digital transmission
(b) Infrared transmission
(c) Digitizing
(d) Multiplexing
(e) None of these
S5. Ans.(d)
Sol.
Multiplexing (or muxing) is a way of sending multiple signals or streams of information over a communications link at the same time in the form of a single, complex signal; the receiver recovers the separate signals, a process called demultiplexing (or demuxing).
Q6.Which among the following key combination can be used to search in Windows Explorer?
(a) Ctrl+F
(b) Ctrl+S
(c) Ctrl+G
(d) Alt+S
(e) Alt+P
S6. Ans.(a)
Sol. Ctrl+F is the short cut key combination that can be used to search in Windows Explorer.
Q7.What is the sequence of events that occurs in the computer when it is interpreting and executing an instruction?
(a) Execution cycle
(b) Instruction cycle
(c) Working cycle
(d) Machine cycle
(e) None of these
S7. Ans. (b) 
Sol.
An instruction cycle is the basic operational process of a computer. It is the process by which a computer retrieves a program instruction from its memory, determines what actions the instruction dictates, and carries out those actions.
Q8.What is the technology used to read pencil or pen marks on a multiple-choice answer sheet called?
(a) OMR
(b) MICR
(c) OCR
(d) CPU
(e) FTP
.
S8. Ans.(a)
Sol. Optical Mark Recognition What is the technology used to read pencil or pen marks on a multiple-choice answer sheet.
Q9.Which of the following storage devices is used to compensate for difference in rates of flow of data from one device to another?  
(a) Floppy 
(b) Call
(c) Channel
(d) Buffer
(e) Hard Disk
S9. Ans.(d)
Sol. Buffer is used to hold data temporarily inside the computer memory. When different devices require the data, the buffer sends it on a priority basis, thereby differentiating the flow of data between the devices.
Q10.When a real-time telephone call between people is made over the Internet using computers, it is called ___________.
(a) a chat session
(b) an E-mail
(c) an instant message
(d) Internet telephony
(e) None of these
S10. Ans.(d)
Sol. An Internet telephony service provider (ITSP) offers digital telecommunications services based on Voice over Internet Protocol (VoIP) that are provisioned via the Internet.





You may also like to Read:

Print Friendly and PDF