IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 21st September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 21st September 2019. This quiz is based on mix topics-English Misc.

Directions (1-5): For each question, five options are given out of which four options can be rearranged to form a coherent paragraph. Choose among the options, the option which fails to become a part of the coherent paragraph and is the odd-one-out.

Q1.
(a) Though most Yemenis vouch for national unity, the northern and southern parts of the country are two distinct entities.
(b)The country has a population of around 27 million, with most living in the north.
(c) During the past month, the Yemeni civil war seems to have entered its endgame.
(d) Yemen is in the south-west corner of the Arabian Peninsula.
(e) While the north is hilly and fertile and has some oil reserves, the southern part is mostly desert.

S1. Ans. (c)
Sol. Here, correct sequence is ‘daeb’. Option (c) is the incoherent sentence.

Q2.
(a) This will be a costly and futile exercise since over 70% of India’s surface water (rivers and lakes) and groundwater is polluted.
(b) The other source of unpolluted water is natural mineral water that underlies forests.
(c) The government will provide piped water to all rural households by 2024 under the Jal Jeevan Mission.
(d) Indians will soon need reverse osmosis (RO) for home, which will only burden the country’s already expensive water program.
(e) The plan will require digging up the whole country and squandering lakhs of crores away for little gain.

S2. Ans. (b)
Sol. The correct sequence is ‘caed’. Option (b) is the incoherent sentence.

Q3.
(a) However, despite opposition by many groups, the Gujarat and Union governments are going ahead with this forced mass displacement of communities.
(b) The Gujarat government has filled up the Sardar Sarovar this year, flooding the Narmada.
(c) They have not been given due rehabilitation or compensation.
(d) Today, it is clear that the primary beneficiaries of the dam were the industrialists of Gujarat.
(e) In Madhya Pradesh alone, reportedly, more than 28,000 families still live in the submergence zone.

S3. Ans. (d)
Sol. The correct sequence is ‘beca’. Option (d) is the incoherent sentence.

Q4.
(a) There is a perception that fake news is a new phenomenon linked to the rise of social media; however, this is only half the story.
(b) Governments and political actors have always invested in disinformation campaigns to build narratives of their choice.
(c) The political class, the news media, and an increasing tribe of citizens are concerned about democracy being hijacked.
(d) Combating fake news is a growing preoccupation of the technology platforms.
(e) To the extent that the fake news item appears on institutional handles, attempts are made to have it removed after rebuttal.

S4. Ans. (e)
Sol. The correct sequence is ‘dcab’. Option (e) is the incoherent sentence.

Q5.
(a) However, very little and actual progress has been made in this direction.
(b) They devolved a range of powers and responsibilities and made them accountable to the people for their implementation.
(c) Union program design for cities is inimical to decentralization.
(d) The 73rd and 74th constitutional amendments mandated the establishment of panchayats and municipalities as elected local governments.
(e) Democratic decentralization is barely alive in India.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct sequence is ‘edba’. Option (c) is the incoherent sentence.

Directions (6-10): In each of the following questions below, a sentence is given with some bold words which may contain errors. Below each of the sentence, a table is given with two columns in which column ‘A’ contains the list of bold words, and in column ‘B’ the suggested corrections are listed. You have to choose the best alternative among the four given options. If no correction is required against any given bold wordmark (e),.i.e. “None of the above” as your answer.

Q6. Mr. Trump bilingual pulled the U.S. out of the Iran nuclear deal in May last year and subsequently reimposed sanctions on the Islamic Republic.
Column A
(1) Bilingual
(2) Deal
(3) Subsequently
(4) Republic
Column B
(5) Unilaterally
(6) Dealt
(7) Subconsciously
(8) Republics
(a) 1-5
(b) 3-7
(c) 4-8
(d) 2-6
(e) None of the above

S6. Ans. (a)
Sol. ‘Billingual’ will be replaced by ‘unilaterally’ thus making the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q7.
Whether Tehran was directed involved in it or not, the attack on Saturday is a demonstration of Iran’s capability and influential.
Column A
(1) Directed
(2) Attack
(3) Demonstration
(4) Influential
Column B
(5) Directly
(6) Violence
(7) Parade
(8) Influence
(a) Only 2-6
(b) Both 1-5 and 4-8
(c) Both 2-6 and 3-7
(d) Only 3-5
(e) None of the above

S7. Ans. (b)
Sol. Here, 1-5 and 4-8 i.e, ‘directed-directly’ and ‘influential-influence’ thus making the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q8.
For all its flaunting handling of the economy, the Manmohan Singh-led governmental did manage to end the parliamentary paralysis and pass it’s land and food Bills in 2013.
Column A
(1) Flaunting
(2) Governmental
(3) Parliamentary
(4) Bills
Column B
(5) Faulty
(6) Government
(7) Criticism
(8) Billings
(a) Only 2-6
(b) Both 1-5 and 4-8
(c) Both 1-5 and 2-6
(d) Only 3-5
(e) None of the above

S8. Ans. (c)
Sol. 1-5 and 2-6 i.e, ‘flaunting-faulty’ and ‘governmental-government’ will be replaced thus making the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q9.
The fishing and current account deficits had been compressed, and GDP growing was slowly picking up momentum year after year.
Column A
(1) Fishing
(2) Deficits
(3) Growing
(4) Momentum
Column B
(5) Fiscal
(6) Deficient
(7) Growth
(8) Momentarily
(a) Only 2-6
(b) Both 1-5 and 4-8
(c) Both 1-5 and 2-6
(d) Both 1-5 and 3-7
(e) None of the above

S9. Ans. (d)
Sol. Both 1-5 and 3-7 i.e, ‘Fishing-fiscal’ and ‘growing-growth’ will be replaced thus making the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q10.
Economist Subramanian Swamy has consistently drawn attention to the dire consequences to be expected as a result of the Modi government’s approach to the economy.
Column A
(1) Consistently
(2) Consequences
(3) Result
(4) Approach
Column B
(5) Dependability
(6) Substantial
(7) Occasioning
(8) Loomed
(a) Only 2-6
(b) Both 1-5 and 4-8
(c) Both 1-5 and 2-6
(d) Both 1-5 and 3-7
(e) None of the above

S10. Ans. (e)
Sol. Here, the sentence is contextually meaningful and grammatically correct thus doesn’t require any replacements. The right answer choice is option (e).

Directions (11-15): In the question given below, there is a sentence in which one part is given in bold. The part given in bold may or may not be grammatically correct. Choose the best alternative among the four given which can replace the part in bold to make the sentence grammatically correct. If the part given in bold is already correct and does not require any replacement, choose option (e), i.e. “No replacement required” as your answer.

Q11. They now demand and peruse prosecution documents to satisfy themselves that no injustice has been done to a bail applicant.
(a) demanding and pursue prosecution
(b) demands and pursues prosecution
(c) demand and pursuing prosecution
(d) demands and pursued prosecution
(e) no replacement required

S11. Ans. (e)
Sol. The highlighted phrase in the given sentence is correctly fitted making the sentence contextually meaningful and grammatically correct.

Q12. Custodial questioning is with a view to getting details which has not been obtained earlier under routine examination.
(a) have not been obtained
(b) have not been obtaining
(c) has not being obtained
(d) have not being obtained
(e) no replacement required

S12. Ans. (a)
Sol. Here, right answer choice is option (a).

Q13. The accent should be on allows them more freedom to be professional without diluting the controls that are already in place.
(a) being on allowed them
(b) be on allowing them
(c) been on allowing them
(d) being on allows them
(e) No replacement required

S13. Ans. (b)
Sol. The right answer choice is option (b).

Q14. While courts are convinced of its utility, nevertheless, they are circumspect and sparing in grant such custody.
(a) on granted such custody
(b) in granting such custodial
(c) in granting such custody
(d) for granted such custody
(e) no replacement required

S14. Ans. (c)
Sol. Option (c) is the right answer choice.

Q15. The suspicion that the charge are being diluted underscores the need for a special anti-lynching law.
(a) charging is been diluted
(b) charges are been dilutional
(c) charges is been diluted
(d) charge is being diluted
(e) no replacement required

S15. Ans. (d)
Sol. The right answer choice is option (d).

https://www.youtube.com/watch?v=5i60XJ8_cN0&list=PL4t_secZTPn7cH3OyB4vEH80tr0u5d6PY

You may also like to Read: