IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz: 5th September 2019

english-quiz-for-ibps-rrb-po-and-clerk-mains

IBPS RRB PO/Clerk Main English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 5th September 2019. This quiz is based on the topic-

Cloze test and Word usage.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW

Directions (1-7): Read the following passage and answer the questions as directed. There are some blanks given in the passage-based in which some questions are framed, and some words are highlighted as well to help you answer some of the questions. 

India’s dream of becoming a $5-trillion economy by 2024 is now in the open with a ‘blue sky’ vision …………………………(A) in the Economic Survey this year.

(B) The conditions (1) lays down a clear strategy to augment the stability (2) of key sectors by shifting gears as the current economic document (3) are smooth in terms of macroeconomic growth (4) to expand growth. However, unless there are adequate investment reforms in primary sectors, steps taken to augment growth in other sectors would be futile.

(C) According to the Food and Agriculture Organisation (FAO), insufficient investment in the agriculture sector in most developing countries over the past 30 years has resulting in low productivity and stagnant production.

In India, with a steadily decreasing share of 14.4% in Gross Value Added since 2015-16, the sector’s contribution to a $5-trillion economy would be around $1 trillion — assuming a positive annual growth rate hereafter.

Investment is the key to unlocking the …………………………(D) of a developing economy. However, the myopic policy regime in the past several decades has resulted in sluggish investment growth in the farm sector. Therefore, strengthening the sector with an enabling investment package (both public and private) is critical.

First, the wave of investment should touch segments such as agro-processing, and exports, agri-startups, and agri-tourism, where the potential for job creation and capacity …………………….(E) is far less. 

Integrating the existing tourism circuit with a relatively new area of agri-tourism (as a hub-and-spoke model), where glimpses of farm staff and farm operations are displayed to attract tourists, would …………………(F)………………..and generate in-situ employment.

Second, investment needs to be driven to strengthen both public and private extension advisory systems and the quality of agri-education and research through collaboration and convergence. 

(G) It would also serve as a stage to demonstrate(1) resource conservation and budget (2) use through organic, natural (3) and green methods, and also zero sustainable (4) natural farming.

Q1. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (A) in the above passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 

(I) Murrayfield opted into the law because it was _______________ at the time that football matches would be played at the stadium. 

(II) Great care was taken as the board _______________ disastrous results if the earthworks collapsed and released a wall of water upon New Plymouth.

(a) Envisaged 

(b) Issue

(c) Approach

(d) Constant

(e) None of these 

S1. Ans. (a)

Sol. Here, ‘Envisaged’ fits in the blank (A) and in the given two statements as well. 

Q2. The sentence given in (B) has four words given in bold. Amongst the given bold words which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?

(a) 2-1 and 3-4

(b) 1-3 and 2-4

(c) Only 2-3

(d) 1-4 and 2-3

(e) Only 2-4

S2. Ans. (b)

Sol. Here, after the replacement, the contextually and grammatically correct sentence thus formed is, “The document lays down a clear strategy to augment the growth of key sectors by shifting gears as the current economic conditions are smooth in terms of macroeconomic stability to expand growth.”

Q3. In the above passage, sentence (C) is italicized. There may or may not be error in one part of the sentence, select the part having error it in.

(a) According to the Food and Agriculture Organisation (FAO), insufficient 

(b) investment in the agriculture sector in most developing 

(c) countries over the past 30 years has resulting in low 

(d) productivity and stagnant production

(e) None of these 

S3. Ans. (c)

Sol. Here, instead of ‘resulting’ it will be ‘resulted’ because we use third form of verb with ‘has’ or ‘have’. 

Q4. Which of the following should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful?

(a) Circumstance

(b) Generate

(c) Campaign

(d) Potential

(e) None of the above

S4. Ans. (d)

Sol. Here, option (d) ‘potential’ should fill the blank given in (D) to make it contextually correct and meaningful. 

Q5. Which of the following word given in the options should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically correct and meaningful? Also, the word should fill in the two sentences given below to make them contextually correct and meaningful. 

(I) Having health insurance was associated with ________________ of both primary health care and drug treatment.

(II) There are practical results in the ________________ of geoinformation systems and standardization of software and hardware.

(a) Dwelling

(b) Knighted

(c) Wandering

(d) Utilization

(e) None of these 

S5. Ans. (d)

Sol. Here, option (d), ‘utilization’ should come at the place marked as (E) in the given passage to make it grammatically and contextually correct. It also fits in the blanks given in the two statements. 

Q6. Which of the following phrases should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively? 

(a) help in boosting the investment cycle

(b) passing government schemes for growth 

(c) boosted tourism with diverse investments

(d) investment in different areas of agriculture

(e) None of these 

S6. Ans. (a)

Sol. Option (a) should fill the blank (F) to make it contextually and grammatically meaningful and correct respectively. 

Q7. The sentence given in (G) has four words given in bold. Amongst the given bold words, which of the followings must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful?

(a) 1-3

(b) 2-4

(c) 2-3

(d) 1-4

(e) 3-4

S7. Ans. (b)

Sol. 2-4 must replace each other to make the sentence contextually correct and meaningful. After the replacement, the sentence thus formed is, ‘It would also serve as a stage to demonstrate resource conservation and sustainable use through organic, natural and green methods, and also zero budget natural farming.’

Directions (8-15): In the following questions, a word is given in bold followed by three sentences. Choose the appropriate option mentioning the sentence(s) that uses the highlighted word in a grammatically correct and contextually meaningful manner.

Q8. Acquiesce

(I) He ought to acquiesce, using at the same time the utmost powers of his reason to promote its repeal.

(II) If we do not take a stand, we will acquiesce to our positioning as mere spectators in the construction of our society.

(III) Take-off was acquiesce for around 90 minutes while engineers carried out safety checks and tested the brakes.

(a) Both (I) and (II)

(b) Only (I)

(c) Only (II)

(d) Both (I) and (III)

(e) None of these 

S8. Ans. (a)

Sol. The term ‘Acquiesce’ means ‘agree or express agreement’. 

Q9. Brusque

(I) Mr. Rochester was a princely and heroic master, and, despite his ireful frown and brusque, moody manner, Jane felt at ease in his presence.

(II) They brusque the tools to accomplish the deed, including a stun gun and the chemical means to anesthetize their victims.

(III) This achievement can be brusque in multiple places in the world, both free roam mode and in story mode.

(a) Both (I) and (II)

(b) Only (I)

(c) Only (II)

(d) Both (I) and (III)

(e) None of these 

S9. Ans. (b)

Sol. The term ‘brusque’ means ‘rudely abrupt or blunt in speech or manner’. 

Q10. Cajole

(I) As gourmets of the world acknowledge, Chinese food vies with that of France for world cajole.

(II) The theater manager does not chide, warn or cajole us into good behavior.

(III) He wears a royal blue suit, which astonishes his seven sisters, who are not used to seeing him in formal cajole.

(a) Both (I) and (II)

(b) Only (I)

(c) Only (II)

(d) Both (I) and (III)

(e) None of these 

S10. Ans. (c)

Sol. The term ‘cajole’ refers ‘ to influence or urge by gentle urging, caressing, or flattering’. 

Q11. Circumspect

(I) Investors are now much more circumspect and vigilant, lest more wool is pulled over their eyes by yet another old goat.

(II) There is not the strength or courage left me to venture into the wide, circumspect, and difficult world, alone.

(III) We’ve yet to pick our candidate, so I’ve got to be circumspect, but we certainly need a charismatic candidate.

(a) Both (I) and (II)

(b) Only (I)

(c) Only (II)

(d) Both (I) and (III)

(e) None of these 

S11. Ans. (d)

Sol. The term ‘circumspect’ means ‘careful to consider potential consequences and avoid risk’. 

Q12. Complacency

 (I) After he is abducted, he is forced to complacency, looking for a community where he can settle.

(II) He was able to complacency freely in the roof space above the check-in area and other areas barred to the public.

(III) He warned farmers that there was still an urgent need for caution and there was no room for complacency.

(a) Both (I) and (II)

(b) Only (I)

(c) Only (II)

(d) Only (III)

(e) None of these 

S12. Ans. (c)

Sol. The term ‘complacency’ means ‘the feeling you have when you are satisfied with yourself’

Q13. Deferential

(I) Women normally adopt a deferential attitude toward men, especially to their husbands and fathers-in-law. 

(II) Earth was among the many planets destroyed in this deferential, and many humans were lost also.

(III) Each character faces deferential and lives in a time of upheaval, and each is influenced by those events.

(a) Only (I) 

(b) Both (I) and (II)

(c) Only (II)

(d) Only (III)

(e) None of these 

S13. Ans. (a)

Sol. The term ‘deferential’ means ‘showing courteous regard for people’s feelings’. 

Q14. Erudite

(I) On stepping on the scales just before the end of the week she erudite to me in terror that she had, in fact, gained weight.

(II) Watching the news and reading the newspapers are good ways to stay erudite on world events.

(III) He possessed great erudition and piety, was of a mildest and tranquil disposition, and of a calm and benignant temper.

(a) Only (I) 

(b) Both (I) and (II)

(c) Both (II) and (III)

(d) Only (III)

(e) None of these 

S14. Ans. (c)

Sol. The term ‘erudite’ means ‘having or showing profound knowledge’. 

Q15. Gratuitous

(I) The decision seems to have been a gratuitous gesture in the direction of relevance and contemporaneity.

(II) His death seemed so gratuitous, so uncalled for, that at first, I couldn’t figure out why it was in the film.

(III) The government maintains that it does not matter who provides the services so long as they are publicly gratuitous.

(a) Only (I) 

(b) Only (II)

(c) Both (II) and (III)

(d) Both (I) and (II)

(e) None of these 

S15. Ans. (d)

Sol. The term ‘gratuitous’ means ‘unnecessary and unwarranted’. 
Download Free Topic-wise and Mock Test PDF 

You may also like to read:

 Get Free Study Material For IBPS RRB PO/Clerk Main 2019

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO/Clerk Main!!