LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 22nd May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW


Q1. Who among the following has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by the World Book of Records London?

Kiku Sharda
Kapil Sharma
Bharti Gaur
Raju Shrivastav
Sanket Bhosale
Solution:

Comedian-actor Kapil Sharma has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by the World Book of Records London.

Q2. Indonesia’s_____________ has been re-elected as president of the country, beating rival Prabowo Subianto, a retired general.

Freundel Stuart
Ilham Aliyev
Armen Sarkissian
Joko Widodo
Paul Biya
Solution:

Indonesia’s Joko Widodo has been re-elected as president of the country, beating rival Prabowo Subianto, a retired general.

Q3. On 21st May, ________ celebrated World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development to highlight its efforts in promoting tolerance and cultural diversity.

UK
US
UAE
India
Japan
Solution:

On 21st May, the UAE celebrated World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development to highlight its efforts in promoting tolerance and cultural diversity.

Q4. _________has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living – Sri Sri Tattva.

SBI
PNB
BoB
IoB
RBI
Solution:

The State Bank of India (SBI) has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living – Sri Sri Tattva

Q5. The former_________ and three-time world champion Niki Lauda has passed away at the age of 70.

Sprinter
Chess player
Badminton player
Formula One driver
Swimmer
Solution:

The former Formula One driver and three-time world champion Niki Lauda has passed away at the age of 70.

Q6. World Metrology Day is observed every year on_____.

21 May
20 May
19 May
17 May
18 May
Solution:

World Metrology Day is observed every year on 20 May.

Q7. I M Pei, a dominant figure in American__________for more than three decades, has passed away.

Cinema
Dance
Architecture
Photography
Music
Solution:

I M Pei, a dominant figure in American architecture for more than three decades who designed the Louvre’s crystal pyramid, has passed away

Q8. Germany’s double Olympic biathlon champion__________ announced her retirement at the age of just 25 after struggling with health issues.

Kersti Kaljulaid
Giorgi Margvelashvil
Alpha Conde
Sauli Niinisto
Laura Dahlmeier
Solution:

Germany’s double Olympic biathlon champion Laura Dahlmeier announced her retirement at the age of just 25 after struggling with health issues.

Q9. State-run telco_______has announced that it has joined hands with internet major Google to expand its WiFi footprint across the country.

MTNL
BSNL
Airtel
Jio
Vodafone-idea
Solution:

State-run telco BSNL has announced that it has joined hands with internet major Google to expand its WiFi footprint across the country.

Q10. Name the company/lender that has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue.

HDFC Ltd
SBI
Reliance Industries
ONGC
TCS
Solution:

Reliance Industries has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue. The Mukesh Ambani-led conglomerate, in the 2018-19 fiscal year that ended March 31, reported a turnover of Rs 6.23 lakh crore.

Q11. Niti Aayog has circulated a cabinet note to provide ___________ for the establishment of AIRAWAT, a cloud computing platform along with research institutes.

Rs 6,000 crore
Rs 6,500 crore
Rs 7,000 crore
Rs 7,500 crore
Rs 8,000 crore
Solution:

Niti Aayog has circulated a cabinet note to provide Rs 7,500 crore for the establishment of AIRAWAT, a cloud computing platform along with research institutes.

Q12. _____________ is chosen as Anti-terrorism day in India to commemorate the death Anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi died in a terrorist attack.

May 27
May 25
May 21
May 20
May 14

Solution:

May 21 is chosen as Anti-terrorism day in India to commemorate the death Anniversary of former Prime Minister Rajiv Gandhi died in a terrorist attack.

Q13. Brooks Koepka returned to the top of the world rankings after his nerve-jangling second straight US PGA Championship victory at Bethpage Black. He hails from which of the following country?

Argentina
Canada
USA
Russia
France
Solution:

Brooks Koepka (of USA) returned to the top of the world rankings after his nerve-jangling second straight US PGA Championship victory at Bethpage Black.

Q14. Name the Police Officer (an Indian peacekeeper) who is among the 119 military, police and civilian personnel who will be honoured with a prestigious UN medal 2019 for courage and sacrifice in the line of duty.

Navneet Singh
Jitender Kumar
Samrat Cahuhan
Gulshan Chandra
Subodh Kumar
Solution:

Police Officer Jitender Kumar, an Indian peacekeeper is among the 119 military, police and civilian personnel who will be honoured with a prestigious UN medal 2019 for courage and sacrifice in the line of duty.

Q15. What does 'I' stands for in NITI Aayog?

Institute
Implementation
Important
Institution
Information
Solution:

NITI Aayog stands for National Institution for Transforming India.

               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF