LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 7th May

Dear Aspirants,
LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for LIC AAO :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW


Q1. Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited has tied up with __________________ to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’.
IIT- Roorkee
IIT- Bombay
IIT- Delhi
IIT- Kanpur
IIT- Kharagpur
Solution:
Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited, a special purpose vehicle under the Ministry of Electronics & IT, has tied up with Indian Institute of Technology (IIT)-Kanpur to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the Ministry of HRD.
Q2. Which organisation has launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region recently?
Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)
Association of Southeast Asian Nations (ASEAN)
South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)
Asian Development Bank (ADB)
New Development Bank (NDB)
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region at the 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors in Fiji.
Q3. Flipkart-owned fashion e-commerce platform Myntra announced that it had appointed celebrity couple ___________________________________ as its first brand ambassadors.
Virat Kohli and Anushka Sharma
Aishwarya Rai and Abhishek Bachchan
Kareena Kapoor Khan and Saif Ali Khan
Ranveer Singh and Deepika Padukone
Shahrukh Khan and Gauri Khan
Solution:
Flipkart-owned fashion e-commerce platform Myntra announced that it had appointed celebrity couple Virat Kohli and Anushka Sharma as its first brand ambassadors. Myntra has launched the integrated campaign called ‘Go Myntra-la-la’ which will be promoted across television, print, digital and outdoor.
Q4. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of-
Ministry of Human Resource Development
Ministry of External Affairs
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Health and Family Welfare
Ministry of Labour and Employment
Solution:
Common Service Centre’s (CSC) e-Governance Services India Limited, a special purpose vehicle under the Ministry of Electronics & IT, has tied up with Indian Institute of Technology (IIT)-Kanpur to upscale ‘Unnat Bharat Abhiyan’. ‘Unnat Bharat Abhiyan’ is an initiative of the Ministry of HRD.
Q5. The 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors was held in-
India
Philippines
China
Thailand
Fiji
Solution:
The Asian Development Bank (ADB) launched a $5 Billion Action Plan for Healthy Oceans and Sustainable Blue Economies for the Asia and Pacific region at the 52nd Annual Meeting of ADB’s Board of Governors in Fiji.
Q6. A Japanese aerospace start-up Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket _____________ into space.
Koko-3
Soso-3
Hoho-3
Jojo-3
Momo-3
Solution:
A Japanese aerospace start-up Interstellar Technology Inc. has successfully launched a first privately developed rocket ‘Momo-3’ into space. The unmanned Momo-3 was launched from its test site in Hokkaido and reached about 110 kilometers (68 miles) in altitude before falling into the Pacific Ocean after 10 minutes of flight time.
Q7. Space Exploration Technologies Corporation (Space X) launched its __________________ commercial resupply mission to the International Space Station (ISS) by using Falcon 9 rocket with Dragon Spacecraft.
18th
20th
17th
19th
16th
Solution:
Space Exploration Technologies Corp. (Space X) launched its 17th commercial resupply mission to the International Space Station (ISS) by using Falcon 9 rocket with Dragon Spacecraft. The 213-foot-tall rocket lifted off from Cape Canaveral Air Force Station in Florida. This mission is a part of NASA’s Commercial Resupply Services (CRS) program, which uses commercial spacecraft to deliver cargo to the ISS.
Q8. Pakistan’s former captain and star all-rounder Shahid Afridi released his autobiography, titled ‘_____________________’.
The Journey
My Family's Keeper
Game Changer
The Sound of Summer
No Spin: My Autobiography
Solution:
Pakistan’s former captain and star all-rounder Shahid Afridi released his autobiography, titled ‘Game Changer’. The book is co-authored by Afridi and journalist Wajahat S Khan. Afridi stated that he was born in 1975 and not 1980 as stated in the official records.
Q9. World Laughter Day 2019 is celebrated on-
6th May
5th May
3th May
4th May
7th May
Solution:
World Laughter Day is celebrated on the first Sunday of May every year. It is a day to raise awareness about laughter and its many healing benefits. The first celebration was on May 10, 1998, in Mumbai, India, and was arranged by Dr. Madan Kataria, founder of the worldwide Laughter Yoga movement.
Q10. Prominent writer and academician,_______________________________ passed away following a cardiac arrest recently.
Peter Mayhew
Maramraju Satyanarayana Rao
S Muthiah
Rama Sengupta Paul
Master Hirannaiah
Solution:
Prominent writer and academician, Maramraju Satyanarayana Rao passed away following a cardiac arrest. He was 84. He was born at Jayyaram village in Mahabubabad district in Telangana. He had worked as professor of political science and registrar of Ambedkar Open University, Hyderabad. He has also authored several books.
Q11. Which organisation has launched new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to count deaths caused by all forms of violence across the world and display these in open-source database.
ILO
WHO
World Bank
IMF
SIPRI
Solution:
Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) has launched new initiative named Global Registry of Violent Deaths (GReVD) to count deaths caused by all forms of violence across the world and display these in open-source database.
Q12. The Reserve Bank of India has slapped a monetary penalty on five pre-paid payment instrument issuers including Vodafone m-pesa and Phonepe, for violating regulatory guidelines. Which of the following sentence is the correct about this?
A penalty of INR 3.05 crore has been imposed on Vodafone m-pesa
A penalty of INR 1 crore on Mobile Payments, PhonePe,
A penalty of INR 1 crore G.I. Technology Private Ltd
All of the above are correct
None of the given options is true
Solution:
The Reserve Bank of India has slapped a monetary penalty on five pre-paid payment instrument issuers including Vodafone m-pesa and Phonepe, for violating regulatory guidelines. A penalty of INR 3.05 crore has been imposed on Vodafone m-pesa and INR 1 crore each on Mobile Payments, PhonePe, and G.I. Technology Private Ltd.
Q13. India will be attending the Group of 7 industrialised nations meet organised by _____________ in August 2019 along with Australia, Chile, and South Africa.
USA
Canada
France
Germany
Italy
Solution:
India will be attending the Group of 7 industrialised nations meet organised by France in Biarritz in August along with Australia, Chile, and South Africa. the French ambassador to India Alexandre Zeigler stated that one of the issues on the agenda of the G-7 meet would be fighting terrorism in cyberspace.
Q14. SIPRI is an international institute dedicated to research into conflict, armaments, arms control and disarmament. It was based in-?
South Africa
Sweden
Singapore
Spain
Switzerland
Solution:
IPRI is an international institute dedicated to research into conflict, armaments, arms control and disarmament. It was established in 1966 and is based in Stockholm, Sweden.
Q15. The G-7 groups together the US, Britain, France, Italy, Canada, Japan, and Germany. The grouping had included Russia but it was left out following tensions with Western nations over the annexation of Crimea in-

2015
2017
2014
2016
2013
Solution:
The G-7 groups together the US, Britain, France, Italy, Canada, Japan, and Germany. The grouping had included Russia but it was left out following tensions with Western nations over the annexation of Crimea in 2015.
Q16. Which company has unveiled fully-managed Azure Blockchain Service that would simplify the formation, management, and governance so that businesses can focus on workflow logic and application development?
Microsoft
Apple
Google
Facebook
Dell
Solution:
Microsoft has unveiled fully-managed Azure Blockchain Service that would simplify the formation, management, and governance so that businesses can focus on workflow logic and application development. Instead of supporting cryptocurrency transactions, Azure Blockchain Service will let businesses develop their applications on its Cloud-based platform. Microsoft has also announced a partnership with J.P. Morgan to make “Quorum“, the first ledger available in Azure Blockchain Service.

Q17. The RBI has stated that it had imposed a penalty of INR ____________________ lakh on Western Union Financial Services Inc., USA.
INR 10.32 lakh
INR 29.67 lakh
INR 23.54 lakh
INR 54.17 lakh
INR 86.26 lakh
Solution:
The Reserve Bank of India has slapped a monetary penalty on five pre-paid payment instrument issuers including Vodafone m-pesa and Phonepe, for violating regulatory guidelines. A penalty of INR 3.05 crore has been imposed on Vodafone m-pesa and INR 1 crore each on Mobile Payments, PhonePe, and G.I. Technology Private Ltd. Also, a penalty of INR 5 lakh has been imposed on Y-Cash Software Solutions. The central bank also stated that it had imposed a penalty of INR 29.67 lakh on Western Union Financial Services Inc., USA., and INR 10.12 lakh on MoneyGram Payment Systems Inc, USA, for non-compliance of regulatory guidelines.
Q18. The fourth of Indian Navy’s stealth Scorpene class Submarines of Project 75, ____________________ was launched at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Limited at Mumbai in Maharashtra.
INS Trishul
INS Arihant
INS Vela
INS Vikrant
INS Shiva
Solution:
The fourth of Indian Navy’s stealth Scorpene class Submarines of Project 75, INS Vela was launched at the Kanhoji Angre Wet Basin of Mazagon Dock Limited at Mumbai in Maharashtra. The submarine has been named ‘Vela’ after an earlier submarine, which was the lead submarine, of the erstwhile Vela class, the second batch of the Foxtrot class submarines acquired from erstwhile USSR.
Q19. Ace Indian ________________ players Saurav Ghoshal and Joshna Chinappa won their respective Asian Individual Squash Championship titles in Kuala Lumpur, Malaysia.
kabaddi
wrester
archer
squash
shooter
Solution:
Ace Indian squash players Saurav Ghoshal and Joshna Chinappa won their respective Asian Individual Squash Championship titles in Kuala Lumpur, Malaysia. Saurav Ghoshal defeated Leo Au Chun Ming of Hong Kong.
Q20. INS Ranjit, an Indian navy destroyer built by erstwhile USSR, is set to be decommissioned. The third of the five Kashin-class destroyers, it was commissioned in-
1985
1987
1989
1981
1983
Solution:
INS Ranjit, an Indian navy destroyer built by erstwhile USSR, is set to be decommissioned. The third of the five Kashin-class destroyers, it was commissioned in 1983 and has rendered service to the Navy for over 36 years.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF