Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRBs PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.



Q1. The Reserve Bank of India (RBI) has granted “in-principle” approval to the ________ applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks?
(a) 11
(b) 12
(c) 13
(d) 10
(e) 15

S1. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has decided to grant “in-principle” approval to the following 10 applicants to set up small finance banks under the “Guidelines for Licensing of Small Finance Banks in the private sector” (Guidelines) issued on November 27, 2014.
Names of selected applicants
1. Au Financiers (India) Ltd., Jaipur
2. Capital Local Area Bank Ltd., Jalandhar
3. Disha Microfin Private Ltd., Ahmedabad
4. Equitas Holdings P Limited, Chennai
5. ESAF Microfinance and Investments Private Ltd., Chennai
6. Janalakshmi Financial Services Private Limited, Bengaluru
7. RGVN (North East) Microfinance Limited, Guwahati
8. Suryoday Micro Finance Private Ltd., Navi Mumbai
9. Ujjivan Financial Services Private Ltd., Bengaluru
10. Utkarsh Micro Finance Private Ltd., Varanasi

Q2. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be----------
(a) Rs. 100 crore
(b) Rs. 200 crore
(c) Rs. 300 crore
(d) Rs. 400 crore
(e) Rs. 500 crore

S2. Ans.(a)
Sol. The minimum paid-up equity capital for small finance banks shall be Rs. 100 crore.

Q3. Reserve Bank of India has granted in-principle licence for small finance banks. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of ________ months.
(a) 24 months
(b) 10 months
(c) 18 months
(d) 50 months
(e) 12 months

S3. Ans.(c)
Sol. Reserve Bank of India has granted in-principle licence for small finance banks to ten entities. The in-principle approval granted by RBI will be valid for a period of 18 months.

Q4. Where is the headquarter of AU Small Finance Bank?
(a) Jalandhar, Punjab
(b) Ahmedabad, Gujarat
(c) Guwahati, Assam
(d) Bengaluru, Karnataka
(e) Jaipur, Rajasthan

S4. Ans.(e)
Sol. Jaipur, Rajasthan is headquarter of AU Small Finance Bank.

Q5. RBI was granted a licence to small Finance Banks for commencement of banking business under Section ______ of the Banking Regulation Act, 1949.
(a) Section 38(3)
(b) Section 22(1)
(c) Section 47(4)
(d) Section 12(2)
(e) Section 27(5)

S5. Ans.(b)
Sol. RBI was granted a licence to small Finance Banks for commencement of banking business under Section 22(1) of the Banking Regulation Act, 1949.

Q6. Softbank has made its biggest investment in an Indian digital enterprise by sealing a funding round of Rs 9,000 crore ($1.4 billion) in mobile payments provider Paytm. Softbank is based in-
(a) Austria
(b) Japan
(c) Hong Kong
(d) China
(e) Russia

S6. Ans.(b)
Sol. Softbank has made its biggest investment in an Indian digital enterprise by sealing a funding round of Rs 9,000 crore ($1.4 billion) in mobile payments provider Paytm.The Japanese internet and telecom conglomerate will now own about a fifth of the Noida-based company estimated to be worth $8 billion, making it the country’s second most valuable startup. This is the largest fund infusion by a single investor in an Indian start-up and also Softbank's largest investment in a single company in India.

Q7. Which among the following banks has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC?
(a) Kotak Mahindra Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) State Bank of India
(e) Karnataka Bank

S7. Ans.(e)
Sol. Karnataka Bank Ltd has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Life Insurance Corporation (LIC) of India for selling life insurance products of LIC.

Q8. HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application 'SPOK' that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails sent to the private insurer. Where is the corporate office of HDFC life?
(a) Nainital
(b) Jaipur
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Ahmedabad

S8. Ans.(c)
Sol. HDFC Life has announced the launch of an artificial intelligence-based application 'SPOK' that can automatically read, understand, categorise, prioritise and respond to customer emails sent to the private insurer. Mumbai is the corporate office of HDFC life.

Q9. Which bank has launched a new trading platform called “Selfie” for customers in association with Geojit?
(a) Federal Bank
(b) IDFC Bank
(c) Kotak Mahindra Bank
(d) HDFC Bank
(e) ICICI Bank

S9. Ans.(a)
Sol. Federal Bank, in association with Geojit, has launched a new trading platform called “Selfie” for customers. Designed and managed by Geojit, the trading platform will give its users absolute control over their investments with timely research inputs to make sound investment decisions.

Q10. _____________ and IFFCO rolled out their first set of co-branded debit cards for farmers as part of a novel initiative to push digitalisation and cashless economy.
(a) SIDBI
(b) SBI
(c) PNB
(d) BOB
(e) NABARD

S10. Ans.(d)
Sol. Bank of Baroda (BOB) and IFFCO has rolled out their first set of co-branded debit cards for farmers as part of a novel initiative to push digitalisation and cashless economy. Both the organisations in February 2017 entered into a memorandum of understanding (MoU) in this regard. The co-branded debit cards, with inbuilt overdraft of Rs. 2,500 in special savings bank account, could be used for purchase of various agri products at IFFCO sale counters. 

Q11. NPA is a loan or an advance where interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than ______ days in respect of a term loan.
(a) 100 days
(b) 30 days
(c) 90 days
(d) 60 days
(e) 120 days

S11. Ans.(c)
Sol. A non ­performing asset (NPA) is a loan or an advance where interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.

Q12. NPA is a loan or an advance where?
(a) the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
(b) the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
(c) the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
(d) All of the above
(e) None of the above

S12. Ans.(d)
Sol. A non ­performing asset (NPA) is a loan or an advance where;
1. interest and/or installment of principal remain overdue for a period of more than 90 days in respect of a term loan.
2. the account remains ‘out of order’ in respect of an Overdraft/Cash Credit (OD/CC).
3. the bill remains overdue for a period of more than 90 days in the case of bills purchased and discounted.
4. the instalment of principal or interest there on remains overdue for two crop seasons for short duration crops.
5. the instalment of principal or interest there on remains overdue for one crop season for long duration crops.
6. the amount of liquidity facility remains outstanding for more than 90 days, in respect of a securitisation transaction undertaken in terms of guidelines on securitisation dated February 1, 2006.
7. in respect of derivative transactions, the overdue receivables representing positive mark-to-market value of a derivative contract, if these remain unpaid for a period of 90 days from the specified due date for payment.

Q13. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like-
(a) Banks
(b) NBFCs
(c) MFIs
(d) All of the above
(e) None of the above

S13. Ans.(d)
Sol. MUDRA, which stands for Micro Units Development & Refinance Agency Ltd, is a financial institution being set up by Government of India for development and refinancing micro units’ enterprises. It was announced by the Hon’ble Finance Minister while presenting the Union Budget for FY 2016. The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs. 

Q14. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of............?
(a) SIDBI
(b) IDBI
(c) RBI
(d) NABARD
(e) SBI

S14. Ans.(a)
Sol. MUDRA Bank, a Non Banking Finance Company as MUDRA Ltd has been set up as a subsidiary of SIDBI.

Q15. In which among the following year Asia's first Export Processing Zone (EPZ) was set up?
(a) 1959
(b) 1971
(c) 1965
(d) 1956
(e) 1975

S15. Ans.(c)
Sol. India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia's first EPZ set up in Kandla, Gujarat in 1965. With a view to overcome the shortcomings experienced on account of the multiplicity of controls and clearances; absence of world-class infrastructure, and an unstable fiscal regime and with a view to attract larger foreign investments in India, the Special Economic Zones (SEZs) Policy was announced in April 2000.