Banking Awareness Questions for IBPS RRBs Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-IBPS-RRBs-Exam-2017

Just a few months are left for IBPS RRBs Mains It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for IBPS RRB PO and Clerk Mains. These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. PSLCs are tradable certificates issued against priority sector loans of banks. What does meaning of "Cs" in PSLCs?
(a) Cess
(b) Cities
(c) Census
(d) Certificates
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. PSLCs stands for Priority Sector Lending Certificates.

Q2. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from -
(a) 1995
(b) 1999
(c) 1990
(d) 1982
(e) 1988

S2. Ans.(a)
Sol. The Banking Ombudsman Scheme enables an expeditious and inexpensive forum to bank customers for resolution of complaints relating to certain services rendered by banks. The Banking Ombudsman Scheme is introduced under Section 35 A of the Banking Regulation Act, 1949 by RBI with effect from 1995.

Q3. MTSS is a way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. What does MTSS stand for-?
(a) Mobile Transfer Service Scheme 
(b) Money Transfer System Scheme 
(c) Money Timing Service Scheme 
(d) Market Transfer Service Scheme 
(e) Money Transfer Service Scheme

S3. Ans.(e)
Sol. Money Transfer Service Scheme (MTSS) are the most common arrangements under which the remittances are received into the country.

Q4. How much cash can payment be made to the beneficiary in India under MTSS? 
(a) Rs 2,00,000
(b) Rs 50,000
(c) Rs 1,00,000
(d) Rs 10,000
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(b)
Sol. Amounts up to INR 50,000/- may be paid in cash to a beneficiary in India under MTSS.

Q5. RDA is a channel to receive cross-border remittances from overseas jurisdictions. What does meaning of "A" in RDA?
(a) Account
(b) Assembly
(c) Arrangement
(d) Association
(e) Amount

S5. Ans.(c)
Sol. RDA stands for Rupee Drawing Arrangement.

Q6. NSDL is the first and largest depository in India, established in-
(a) August 2003
(b) August 1991
(c) August 1989
(d) August 1999
(e) August 1996

S6. Ans.(e)
Sol. NSDL, the first and largest depository in India, established in August 1996 and promoted by institutions of national stature responsible for economic development of the country has since established a national infrastructure of international standards that handles most of the securities held and settled in dematerialised form in the Indian capital market.

Q7. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of-
(a) 1.5 Lakhs
(b) 2.5 Lakhs
(c) 1.0 Lakh
(d) 3.5 Lakhs
(e) 5.0 Lakhs

S7. Ans.(a)
Sol. A Public Provident Fund (PPF) account holder can deposit a maximum of Rs 1.5 lakhs in his/her PPF account.

Q8. Where is the headquarters of Paschim Banga Gramin Bank?
(a) Howrah, West Bengal
(b) Nagpur, Maharashtra
(c) Dumka, Jharkhand
(d) Bolangir, Odisha
(e) Bathinda, Punjab

S8. Ans.(a)
Sol. The headquarters of Paschim Banga Gramin Bank is Howrah, West Bengal.

Q9. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in _______
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Hyderabad
(d) Mumbai
(e) Bengaluru

S9. Ans.(d)
Sol. National Securities Depository Limited is an Indian central securities depository based in Mumbai.

Q10. The Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) came into existence in-
(a) 1999
(b) 1995
(c) 1991
(d) 1987
(e) 1982

S10. Ans.(d)
Sol. The Board of experts named the Board for Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) was set up in January, 1987 and functional with effect from 15th May 1987. The Appellate Authority for Industrial and Financial Reconstruction (AAIRFR) was constituted in April 1987. Government companies were brought under the purview of SICA in 1991 when extensive changes were made in the Act including, inter-alia, changes in the criteria for determining industrial sickness.

Q11. What is the purpose of KYC in banking?
(a) It is used for customer identification
(b) It is used for increasing the CRR of banks
(c) It is used against money laundering
(d) It is used by the central bank to control liquidity
(e) Both (a) and (c)

S11. Ans.(e)
Sol. Know your customer (KYC) is the process of a business verifying the identity of its clients. Know your customer policies are becoming much more important globally to prevent identity theft, financial fraud, money laundering and terrorist financing.

Q12. Which of the following types of cards is free from credit risk?
(a) Credit card
(b) Debit Card
(c) Prepaid Cards
(d) Charge Cards
(e) Both (c) and (d)

S12. Ans.(b)
Sol. A debit card a safe, convenient, risk-free alternative to cash and has no credit risks attached.

Q13. FATF is an inter-governmental body established in __________ by the Ministers of its Member jurisdictions.  
(a) 1999
(b) 1976
(c) 1982
(d) 1995
(e) 1989

S13. Ans.(e)
Sol. The Financial Action Task Force (FATF) is an inter-governmental body established in 1989 by the Ministers of its Member jurisdictions.  The objectives of the FATF are to set standards and promote effective implementation of legal, regulatory and operational measures for combating money laundering, terrorist financing and other related threats to the integrity of the international financial system.  The FATF is therefore a “policy-making body” which works to generate the necessary political will to bring about national legislative and regulatory reforms in these areas.

Q14. Where is the headquarter of FATF?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Geneva, Switzerland
(d) Italy, Rome
(e) Vienna, Austria

S14. Ans.(b)
Sol. The Financial Action Task Force (on Money Laundering) (FATF), also known by its French name, Groupe d’action financière (GAFI), is an intergovernmental organization founded in 1989 The FATF Secretariat is housed at the headquarters in Paris, France.

Q15. Head quarters of National Council of Applied Economic Research (NCAER) is located in ______
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Hyderabad
(d) Chennai
(e) Kolkata

S15. Ans.(b)
Sol. National Council of Applied Economic Research or NCAER is a New Delhi based non-profit think tank of economics.

You may also like to Read: