General Awareness Questions for SBI PO/Clerk | 22nd July 2018

Dear Aspirants,

General Awareness Quiz for SBI PO/CLERK Mains Exam: 22nd July

General Awareness for SBI PO Mains: 22nd July 2018

Preparing for SBI Mains and BOB PO Examination!! Don't miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in SBI PO and Clerk Examinations. Not only this, these quizzes will also prove propitious for the upcoming Bank of Baroda Exam.

Q1. Every year, on which of the following day, the World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD)?
(a) 16 May
(b) 19 May
(c) 31 May
(d) 27 May
(e) 24 May

S1. Ans.(c)
Sol. Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD). The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."

Q2. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held recently in ______________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chandigarh
(d) Guwahati
(e) Pune

S2. Ans.(b)
Sol. The Third Home Affairs’ Dialogue between India and U.K. was held in New Delhi. The Government of India Delegation was led by Mr Rajiv Gauba, Union Home Secretary and the Delegation from Home Office of the U.K. was led by its Second Permanent Secretary, Ms. Patsy Wilkinson.

Q3. As many as 26 countries, including India, has participated in June 2018 in the world’s largest international maritime biennial exercise, named ___________.
(a) RAMPAGE
(b) PACIRIM
(c) RIMPACIF
(d) RIMPAC
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(d)
Sol. As many as 26 countries, including India, will participate in the biennial Rim of the Pacific, RIMPAC military exercise from June 27 to August 2, in and around the Hawaiian Islands and Southern California. The announcement was made by the Pentagon. It is the world’s largest international maritime exercise.

Q4. The joint military exercise SURYA KIRAN between India and Nepal has begun at Pithoragarh in Uttarakhand. This is the __________ edition of this exercise.
(a) 9th
(b) 10th
(c) 11th
(d) 12th
(e) 13th

S4. Ans.(e)
Sol. The joint military exercise SURYA KIRAN-13 between India and Nepal began at Pithoragarh in Uttarakhand. The military exercise is a biannual event which is conducted alternatively in Nepal and India every six months.

Q5. NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. What is the meaning of "B" in NIBM?
(a) Base
(b) Bank
(c) Branch
(d) Banking
(e) Brand

S5. Ans.(b)
Sol. National Institute of Bank Management or NIBM is an Indian institution for research, training and consultancy in banking and finance. It is located in Pune.

Q6. IDRBT is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. What is the meaning of "D" in IDRBT?
(a) Distance
(b) Derivative
(c) District
(d) Department
(e) Development

S6. Ans.(e)
Sol. The Institute for Development & Research in Banking Technology (IDRBT) is a unique institution exclusively focused on Banking Technology. Established by the Reserve Bank of India in 1996, the Institution works at the intersection of Banking and Technology.

Q7. NABARD stands for-
(a) National Bank for Agriculture and Rural Derivative
(b) National Bank for Agriculture and Rural District
(c) National Bank for Agriculture and Rural Development
(d) National Bank for Agriculture and Rural Division
(e) National Bank for Agriculture and Rural Department

S7. Ans.(c)
Sol. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q8. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under which of the following projects in Nepal with Government of India’s grant assistance?
(a) Postal Highway Projects
(b) International Highways Development Project
(c) Bharatmala Project
(d) Golden Quadrilateral Project
(e) Project Sadak Sahayata

S8. Ans.(a)
Sol. India has released 33.10 Crore rupees to Nepal towards the cost of two road packages of Birgunj-Thori Road being implemented under Postal Highway Projects in Nepal with Government of India’s grant assistance. The amount has been released towards 25% of the tendered cost (including 10% mobilization advance) of the Postal Highway Projects.

Q9. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called ________ to compete with WhatsApp.
(a) Shankh
(b) Kimbho
(c) Samvad
(d) Parichay
(e) Doorbhash

S9. Ans.(b)
Sol. Yoga guru Baba Ramdev's Patanjali launched a new swadeshi messaging application called 'Kimbho' to compete with WhatsApp.  Kimbho caters to private and group chats with free phone and video calling. The tagline of Kimbho is "Ab Bharat Bolega".

Q10. In May 2018, India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below ____________.
(a) Rs. 50 lakh
(b) Rs. 75 lakh
(c) Rs. 1 crore
(d) Rs. 1.25 crore
(e) Rs. 1.50 crore

S10. Ans.(c)
Sol. India's biggest lender State Bank of India (SBI) has revised its interest higher on retail fixed deposits or FDs below Rs. 1 crore. SBI has revision interest rates by up to 25 basis points in select maturities. The interest rate on SBI FDs with a maturity of one year to less than two years has been increased to 6.65% for the public, from 6.4% earlier.

Q11. Name the Indian botanist who has received the prestigious Linnean Medal in Botany from the Linnean Society of London and has become the first Indian to win the award.
(a) K. S. Manilal
(b) G. S. Venkataraman
(c) Janaki Ammal
(d) Birbal Sahni
(e) Kamaljit S. Bawa

S11. Ans.(e)
Sol. Indian botanist Kamaljit S. Bawa (president of Bengaluru-based non-profit Ashoka Trust for Research in Ecology and the Environment) received the prestigious Linnean Medal in Botany from the Linnean Society of London. Dr. Bawa is the first Indian to win the award ever since it was first constituted in 1888.

Q12. Who is the governor of Jammu and Kashmir? 
(a) V.P. Singh Badnore
(b) Lt. General (Retd.) Nirbhay Sharma
(c) Chennamaneni Vidyasagar Rao
(d) N. N. Vohra
(e) Vajubhai Vala

S12. Ans.(d)
Sol. Narinder Nath Vohra is the current governor of the Indian state of Jammu and Kashmir. He took over from S K Sinha on June 25, 2008. He is the first civilian governor of Jammu and Kashmir in 18 years after Jagmohan.

Q13. Who is current Union Health and Family Welfare Minister in Narendra Modi government? 
(a) Ananthkumar
(b) Kalraj Mishra
(c) Jagat Prakash Nadda
(d) Ravi Shankar Prasad
(e) Ramvilas Paswan

S13. Ans.(c)
Sol. Jagat Prakash Nadda is an Indian politician. He is currently the Union Minister of Health and Family Welfare and member of Rajya Sabha from Himachal Pradesh and Parliamentary Board Secretary of Bharatiya Janata Party. Earlier, he was a Minister in Himachal Pradesh Government.

Q14. Capital of Canada is- 
(a) Ottawa
(b) Astana
(c) Yerevan
(d) Toronto
(e) Seoul

S14. Ans.(a)
Sol. Ottawa is Canada’s capital.

Q15. What is the theme of World No Tobacco Day 2018?
(a) Tobacco – a threat to development
(b) Get Ready for Plain Packaging
(c) Tobacco use and advocating for effective policies to reduce tobacco consumption
(d) Tobacco and heart disease
(e) Raise taxes on tobacco

S15. Ans.(d)
Sol. Every year, on 31 May, World Health Organization and partners mark World No Tobacco Day (WNTD).  The theme of World No Tobacco Day 2018 is "Tobacco and heart disease."





                




Print Friendly and PDF