New Pattern Reasoning Questions for RRB PO Exam 2017

Dear Readers,

New-Pattern-Reasoning-Questions-for-RRB-PO-Exam

Reasoning is a game of wits and presence of mind! Yes, it is true and it might seem as the greatest of the challenge after English Section’s surprises but yet this one can easily be dealt with. You just need correct practice and hardwire your brain to quickly make decisions of what to attempt and what to leave. And for same we are providing you questions on Blood Relation as per the 47 days study plan for RRB. To Practice more with these new pattern Reasoning Question for RRB PO Exam 2017. 

Directions (1-5): In these questions the symbols @, ⋆, % # and $ are used with different meanings as follows.
‘A @ B’ means ‘A is neither smaller than nor equal to B’.
‘A ⋆ B’ means ‘A is not smaller than B’.
‘A % B’ means ‘A is neither smaller than nor greater than B’.
‘A # B’ means ‘A is neither greater than nor equal to B’.
‘A $ B’ means ‘A is not greater than B’.
In each question, four statements showing relationships have been given, which are followed by three conclusions I, II and III. Assuming that given statements are true, find out which conclusions (s) is/are definitely true. 

Q1. Statements: F#Z, Z*D, D@X, X$H
Conclusions:
I. H $ D
II. F @ H 
III. X # Z 
(a) Only I is true 
(b) Only II is true 
(c) Only III is true 
(d) All are true 
(e) None of these 

S1. Ans.(c)
Sol.
I. H $ D (Not True)
II. F @ H (Not True)
III. X # Z (True)

Q2. Statements : H ⋆ A, A @ K, B # K, B % E
Conclusions:
I. H @ B 
II. H $ A 
III. H ⋆ E 
(a) I and II are true 
(b) Only I is true 
(c) II and III are true 
(d) All are true 
(e) None of these

S2. Ans.(b)
Sol.
I. H @ B ( True)
II. H $ A ( Not True)
III. H ⋆ E (Not True)

Q3. Statements :M @ X, X $ Z, Z % E , E # L 
Conclusions:
I. L @ X 
II. X $ L 
III. E % X 
(a) I and II are true 
(b) I and III are true 
(c) II and III are true 
(d) All are true 
(e) None of these

S3. Ans.(e)
Sol.
I. L @ X ( True)
II. X $ L (Not True)
III. E % X (Not True)

Q4. Statements: R $ T , T @ S, S % L, L ⋆ Q
Conclusions:
I. Q # T 
II. R # Q 
III. R ⋆ Q 
(a) None is true 
(b) Only I is true 
(c) Either II or III is true 
(d) I and either II or III are true 
(e) None of the above 

S4. Ans.(d)
Sol.
I. Q # T ( True)
II. R # Q (Not True)
III. R ⋆ Q  (Not True)

Q5. Statements : L # K, K @ L, L ⋆ R, R $ V
Conclusions :
I. L # V 
II. L ⋆ V 
III. K % V 
(a) Only I is true 
(b) Only II is true 
(c) Only III is true 
(d) I and II are true 
(e) None of these 

S5. Ans.(e)
Sol.
I. L # V (Not True)
II. L ⋆ V (Not True)
III. K % V (Not True)

Directions (6-7): In each of the following questions, find the relationship that can definitely be deduced on the basis of the relations given. The symbols used to define the relationship are as follows.
@ means ‘greater than’
# means ‘less than’ 
$ means ‘not equal to’
% means ‘equal to’ 

Q6. If it is given that, 3 M % 2 N and N % 3O , then 
(a) O@ M 
(b) M #O
(c) 2O % M 
(d) 2N%M 
(e) None of these

S6. Ans.(c)
Sol.

Q7. If it is given that, N @ P, P # O, O @ M and N % M, then 
(a) O @ N 
(b) O # N 
(c) O $ N 
(d) N@O 
(e) None of these

S7. Ans.(a)
Sol.

Directions (8-14): In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
Given answer
(a) if only conclusions I is true. 
(b) if only conclusions II is true. 
(c) if either conclusions I or II is true. 
(d) if neither conclusions I nor II is true. 
(e) if both conclusions I and II are true. 

Q8. Statements: P ≥ Q < T, R < Q ≥ S, U ≥ T 
Conclusions :
I. P≥S
II. S < U 

S8. Ans.(e)
Sol.
I. P≥S( True)
II. S < U (True)

Q9. Statements: P ≥ Q < T, R < Q ≥ S, U ≥ T 
Conclusions :
I. S ≤ P 
II. U > R 

S9. Ans.(e)
Sol.
I. S ≤ P   ( True)
II. U > R ( True)

Q10. Statements: H < I ≤ J, R ≥ I > A 
Conclusions :
I. H < R 
II. A > H 
S10. Ans.(a)
Sol.
I. H < R ( True)
II. A > H (Not True)

Q11. Statements: H < I ≤ J, R ≥ I > A 
Conclusions :
I. J > R 
II. J > A

S11. Ans.(b)
Sol.
I. J > R (Not True)
II. J > A( True)

Q12. Statements: J = K ≥ L ≤M, K < S, J > T 
Conclusions :
I. L < S 
II. M > T 

S12. Ans.(a)
Sol.
I. L < S ( True)
II. M > T (Not True)

Q13. Statements: P < R ≥ I = C, L > E ≥ R 
Conclusions :
I. E > C 
II. C = E 

S13. Ans.(c)
Sol.
I. E > C (Not True)
II. C = E (Not True)

Q14. Statements :B ≤ C = D > E, F > C 
Conclusions :
I. F > B 
II. C ≥ E 

S14. Ans.(a)
Sol.
I. F > B ( True)
II. C ≥ E (Not True)

Q15. In which of the following expressions will the expression ‘P > S’ be false? 
(a) P > Q ≥ R = S
(b) S ≤ R ≤ Q < P 
(c) R = P > Q ≥ S
(d) S > Q ≥ R < P 
(e) S < Q ≤ R < P

S15. Ans.(d)
Sol.  S > Q ≥ R < P