SBI Clerk Mains English Language Quiz: 29th July 2019

SBI Clerk Mains English Language Quiz- 29th July 2019

SBI Clerk Main English Language Quiz

Is your DREAM to get selected in SBI Clerk 2019 recruitment? Well, then you must speed up your preparation as the Main exam which is the final step towards selection will take place on 10th August. The English Language is one of the subjects you’ll need to deal with and to help you keep your preparation up to the mark, here we provide you with a questionnaire of English Language to crack SBI Clerk Main. For other subjects, you can check the Dream SBI Clerk Selection Study Plan.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW


Directions (1-5): Select the phrase/connector (STARTERS) from the given three options which can be used to form a single sentence from the two sentences given below, implying the same meaning as expressed in the statement sentences. 


Q1. (1) It may be necessary to get rid of colonial-era conventions to make administration more efficient. 



(2) However, It is equally important to think through the reforms and work out a viable sequence. 
 (i) Getting rid of colonial-era… 
(ii) To make administration… 
(iii) As it is equally important…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
All are correct
Solution:
(i) Getting rid of colonial-era conventions may be necessary to make administration more efficient, however it is equally important to think through the reforms and work out a viable sequence.
(ii) To make administration more efficient, it may be necessary to get rid of colonial-era conventions, however it is equally important to think through the reforms and work out a viable sequence.
Q2. (1) A diversified diet that meets all nutritional requirements is difficult to provide. 
(2) Fortification of food is relied upon by many countries to prevent malnutrition. 
 (i) Provided a diversified diet… 
(ii) Since a diversified diet… 
(iii) As it is difficult to provide…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(ii) Since a diversified diet that meets all nutritional requirements is difficult to provide, fortification of food is relied upon by many countries to prevent malnutrition.
(iii) As it is difficult to provide a diversified diet that meets all nutritional requirements, fortification of food is relied upon by many countries to prevent malnutrition.
Q3. (1) There is definitely some merit in the criticism about the imposition of dietary uniformity across the country in our eateries and restaurants. 
 (2) The spirit behind the move is undoubtedly praiseworthy. 
 (i)While there is definitely… 
(ii)The imposition of dietary… 
(iii)In spite of the fact that the spirit…

Only (i) is correct
Only (ii) is correction
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
None is correct
Solution:
While there is definitely some merit in this criticism about the imposition of dietary uniformity across the country in our eateries and restaurants, the spirit behind the move is undoubtedly praiseworthy.
Q4. (1) It may have a logical basis about questioning a few not-so-righteous acts of judges and citing a few examples of corruption and nepotism. 
(2) This cannot overwhelm the bold impartiality and character of a majority of our learned judges, reflected many times and in many situations. 
 (i) Despite questioning a few… 
(ii) In spite of the fact that the bold impartiality … 
(iii) Questioning a few not-so-righteous…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Only (iii) is correct
Both (i) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
Questioning a few not-so-righteous acts of judges and citing a few examples of corruption and nepotism may have a logical basis, but this cannot overwhelm the bold impartiality and character of a majority of our learned judges, reflected many times and in many situations.
Q5. (1) There was an early speculation about Trump and Putin sharing a warm relationship. 
 (2) However, it is too early to see whether the recent attack will impact President Trump’s declared position of reaching out to Russia. 
 (i) Though there was an… 
(ii) Notwithstanding that there was… 
(iii) Given an early speculation…

Only (i) is correct
Only (ii) is correct
Both (i) and (ii) are correct
Both (ii) and (iii) are correct
All are correct
Solution:
(i)Though there was an early speculation about Trump and Putin sharing a warm relationship, it is too early to see whether the recent attack will impact President Trump’s declared position of reaching out to Russia.
(ii) Notwithstanding that there was an early speculation about Trump and Putin sharing a warm relationship, it is too early to see whether the recent attack will impact President Trump’s declared position of reaching out to Russia.
(iii) Given an early speculation about Trump and Putin sharing a warm relationship, it is too early to see whether the recent attack will impact President Trump’s declared position of reaching out to Russia.
Directions (6-10): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way. 


Q6. Physical violence is addictive and infectious. Like some deadly drug, once you partake of it you want a second (forgive the terrible pun) hit, and once you start doing it regularly you want more and more. With ingested substances your interaction is only with yourself, but violence always needs a target, or — if you must be libtardish about it — a victim. Now, as your blow transfers from your brain to the hand that pulls off your slipper to the recipient, you transfer not only the pain but also the infection from which you are suffering. Perhaps not immediately, especially if they’re reeling from serious bodily damage, but sooner or later, the person who’s hit will want to hit back. ________________________



If your target is dead, the infection will spread to their loved ones and comrades.
Despite limited experience I would suggest that a human being has two contradictory reactions when he visits physical harm on someone.
These violent ideologies tend to get hungrier for sanctioned targets; the definitions of the enemy get wider, consciously and subconsciously.
How can someone who hits you tell you not to do it to others?
With parents it is difficult to hit back, especially when you’re very small.
Solution:
The paragraph talks about the process and subsequent consequences of physical violence. Read the last and second last sentences of the paragraph carefully, it can be inferred from there that any kind of physical violence may act as an infection to the recipient. Among the given options, only sentence (a) makes a valid and appropriate connection with these two sentences. Other options can be easily eliminated as they do not make perfect conclusion to the paragraph.
Q7. In a recent and fascinating book called The Islamic Enlightenment: The Struggle between Faith and Reason: 1798 to Modern Times by Christopher de Bellaigue, there is an interesting counterfactual that is posed. Could the most advanced societies of the Islamic world in the early 19th century — the Ottoman empire — have understood Jane Eyre? _______________________________. To “get” Jane Eyre, not just as a cultural product but also as a viable, believable story, the Ottomans would have had to “get” the social infrastructure in which the novel unfolds. This would mean recognising a post-feudal society, understanding institutions like the postal services or newspapers, and the idea that a “respectable” single woman could make life choices on her own.

The answer is not clear.
Even within the democratic context of India, we find elaborately architected visions of linguistic chauvinism, imaginary sanctities, textual literalism, and genetic ‘purity’.
Jane Eyre is a novel by Charlotte Brontë, published in 1847, about a young woman’s journey through life and love at the cusp of modernity.
One can try to keep in mind that the ideas we hold to be self-evident and eternal were born out of contingent circumstances.
At best, we can only point to a set of responses that shows how our present culture is born out of a complex set of exchanges and reactions.
Solution:
Read the paragraph carefully, it is about the different culture and faith that exist in the present society. It takes the examples of different books which talk about the practical existence of cultural autonomy. The sentences on either side of the blank space makes it clear that only option (c) suits appropriately to fill the gap. Other options are irrelevant as they fail to match the theme of the paragraph.

Q8. The question is what defines headline inflation? For long, point-to-point changes in the wholesale price index (WPI) were considered the headline inflation rate. The WPI is a weighted average of the prices of most goods produced in the economy, with the weights being their shares in domestic output and their prices those prevailing in wholesale markets. _______________________________. Internationally consumer price indices rather than producer price indices are the standard for measuring inflation, since they reflect the prices that ordinary citizens face and pay.

The release was supposed to mark the transition to the use by the government and the central bank of this new index rather than the wholesale price index (WPI) to compute the headline inflation rate.
The reason for this significant difference partly lies in the substantial difference in rates of inflation across commodity groups as measured by the WPI.
This does indeed make a difference.
It is closer to a producer price index, reflecting more what producers charge their immediate buyers, rather than the prices that prevail at the end of the trading chain, in retail markets.
Since many of these primary goods are likely to be consumed by the ordinary citizen and, therefore, feature in the CPI with a large weight, that index shows inflation to be much higher.
Solution:
The given paragraph explains the meaning of headline inflation. Read the sentences of either side of the blank space, there is a comparison of wholesale price index with consumer price index. Hence among the given options, only option (d) makes the correct substitution to the blank space. Other options offer different meanings which do not connect with the theme of the paragraph.
Q9. Is this China story true? And if so would India be among the countries that benefit? International comparisons of unit labour costs are difficult to come by, but some numbers are available from a few sources. This discussion is based on estimates made by the Bureau of Labour Statistics (BLS) of the US government. Despite the difficulty involved in generating comparable numbers the BLS has (till recently) routinely put out figures on unit labour costs in different countries as part of its International Labour Comparison programme. ___________________________

However, what matters from the point of view of competitiveness is not just compensation but unit labour costs in a common currency, which depends on compensation, productivity and the exchange rate.
China and India were not part of the regular programme, but the BLS conducted special studies of labour compensation in these countries, being careful to underscore the dangers of comparing data that are different in terms of method, coverage and reliability across countries.
There are several aspects of the Chinese experience that need to be taken note of.
Given the evidence on labour compensation costs, conventionally seen as an important determinant of competitiveness, this differential in performance calls for an explanation.
While China was recording a lower level of compensation costs when compared with India (though the two were close to each other), matters had changed significantly by 2009 with Chinese compensation costs racing ahead.
Solution:
The paragraph talks about the International Labour Comparison Programme by the Bureau of Labour Statistics (BLS) of the US government, specifically highlighting the different modes of comparison between the two countries – India and China. After going through all the given options, option (b) makes the most appropriate conclusion to this paragraph as it clearly mentions that both the countries were not the part of this programme which can be connected well with its former sentence. Other options are irrelevant as they add different meanings to the conclusion.
Q10. The International Telecommunications Union (ITU) also estimates that around 18 per cent of individuals in India were using the Internet in 2014, as compared with 49.3 per cent in China, 90 per cent in Japan and 87.4 per cent in the US. _______________________________. Since services provided by the government are likely to be accessed by households, this improves the initial condition from which the government is working. But still, a quarter of households is a long way from the near universal access to cloud-based services that the government is hoping to ensure.

One problem is, of course, that of providing access to the hardware through which individuals get access to the Internet.
Almost a decade back it announced a policy initiative to bridge India’s widening digital divide by increasing physical access to computers connected to the Internet.
The NSS survey quoted earlier suggests that there is an unusual relationship between internet access, computer access and literacy.
If we go by figures from Internet World Stats, Internet penetration within the population in India amounted to 19.7 per cent at the end of June 2014, as compared with 86.9 per cent in the U. S., 86.2 per cent in Japan, and 47.4 per cent in China.
But, as noted earlier, the NSS figures suggest that the proportion of households with Internet access is much higher than the “non-official” numbers on the proportion of individuals who are Internet users.
Solution:
The paragraph is about the proportion of Indians who has got the access to internet connection. Read the sentence just after the blank space, it talks about the services provided by the government to the households which can be easily connected with the option (e) among the given options. Other options, though related to the topic, are irrelevant in the context of adding meaning to this particular paragraph.
Q11. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
Such deregulation would lead to imitation elsewhere, jeopardising the hard-won gains in ensuring financial sector stability.
The burden of reviving growth in such a situation falls on fiscal policy. This means running up large government deficits and increasing public debt.
In conditions of ‘secular stagnation’, conventional monetary policy is doomed to be ineffective.
Where the nominal interest rate is already close to zero, there isn’t much scope for cutting interest rates.
Conventional monetary policy operates by reducing nominal interest rates in order to stimulate growth.
Solution:
Only option (a) is not the part of the coherent paragraphs. The options form a coherent paragraph with their logical sequence being edcb. The reason for option (a) for not being the part of the logical sequence is that other options are talking about the conventional monetary policy while option (a) talks about the ‘deregulation’ issue and therefore is not on the same wavelength.
Q12. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.

Rarely has this assumption been challenged.
In particular, every State should set up a State Security Commission — Kerala has one — to both guide the police and decide on top police appointments and transfers.
In the event of a regime change following an election, new political dispensations assume they have an unfettered right to reshuffle officers in the civil and police services.
Despite this, State governments have failed to protect Directors General of Police from arbitrary transfers.
In 2006, the Supreme Court ruled in the Prakash Singh case that the chief of a State police force should have a fixed tenure of at least two years.
Solution:
Option (b) is not the part of coherent paragraph even after being a part of the same article. The important thing to notice here is the context of the paragraph; other options are describing the issue
while option (b) is giving an example of one particular issue and therefore is not a part of the coherent paragraph.

Q13. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
In 2012, the then Chairman of the U.S. Joint Chiefs of Staff, General Martin Dempsey, stated that attacking Iran would only delay Iran’s development of a nuclear weapon and not stop it.
It may help India that within the U.S. and Israel, moderating factors — both commercial and military — obtain.It may help India that within the U.S. and Israel, moderating factors — both commercial and military — obtain.
With the attitudes taken by Israel and Saudi Arabia no doubt exacerbating New Delhi’s predicament.
Oil is of course only one commodity in a long-standing Indo-Iranian trade relationship; Iran buys basmati rice and sugar from India, as well as various agrochemicals and petroleum products.
The prospect of a more aggressive U.S. attitude on Iran, if not stronger sanctions against Tehran, will almost certainly make the Government of India very uncomfortable,
Solution:
Option (d) is the correct choice and is not a part of the coherent paragraph. The logical sequence of the coherent paragraph is ecba. Option (d) is not the part of the coherent paragraph as other options are focusing on the issue of sanctions against Iran and its implications on India. Option (d) on the other hand is talking about one particular aspect of the relationship.
Q14. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
It may have had no bearing on the attack, or the probability of averting it, but the fact that the post of the Director General of the CRPF continues to be vacant is a lapse amplified by the tragedy.
The recent spate of attacks and ambushes indicates a breakdown in intelligence-gathering, possibly on account of a lack of effective coordination between the State police and paramilitary forces.
The road under construction will provide easy access to the backward region, where Maoists have for long held sway.
There is also a need to boost the morale of the security and police forces.
The response must be to double down to extend the presence of the administration in Bastar, to break the isolation and reach social services to the people.
Solution:
Option (c) is the one which is not a part of the coherent paragraph. The logical sequence of the sentences forming the coherent paragraph is edba. Option (c) is incorrect as it is talking about the reason Maoists chose a particular location for their bombings. Other options are talking about the appropriate actions therefore option (c) is the odd one out.
Q15. Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the paragraph.
The propensity to expand the universe of IP is not new: businesses have demanded patent protection for the way they do business;
Motorcycle manufacturers have got into dispute over the trademark on the exhaust sound of motorcycles; and animal activists have fought for copyright in a selfie taken by a monkey.
IP in the modern world defies definition, transcends boundaries and has become synonymous with ascribing value to things that we don’t fully understand.
The issue of whether India should offer data exclusivity — one of the key issues discussed in the RCEP — is tied to our understanding of what amounts to IP and whether we are obliged to protect it.
In countries where data exclusivity is granted, generic companies do not undertake such clinical trials and their versions of the drug accordingly stay off the market as long as the period of data exclusivity lasts.
Solution:
Option (e) is the correct choice for the given question and is not part of the coherent paragraphs. Other options are forming a coherent paragraph with their logical sequence being abcd. Option (e) is not in harmony with the context of the paragraph as it talks about the effect of data exclusivity on countries while other options are talking about why it is needed in the modern world.
               



You may also like to Read:
   


Print Friendly and PDF