SBI PO Main English Language Quiz- 19th July

SBI PO Main English Language Quiz- 19th July

SBI PO Main English Language Quiz

As we know the much-awaited examination i.e. SBI PO Main 2019 is scheduled to be held tomorrow. So, we are providing you with Full-Length MCQs on the English Language. Practice these Full-Length MCQs to score high marks in the English Language.




Q1. Which choice best summarizes the passage?
A character describes his dislike for his new job and considers the reasons why.
Two characters employed in the same office become increasingly competitive.
A young man regrets privately a choice that he defends publicly.
A new employee experiences optimism, then frustration, and finally despair.
None of the above.
Solution:
Choice (a) is the best answer. The narrator admits that his job is “irksome,” (sentence 2 of paragraph 1) and reflects on the reasons for his dislike. The narrator admits that his work is a “dry and tedious task” (sentence 3 of paragraph 1) and that he has a poor relationship with his superior: “the antipathy which had sprung up between myself and my employer striking deeper root and spreading denser shade daily, excluded me from every glimpse of the sunshine of life” (sentence 4 of paragraph 1). Choices (b), (c), and (d) are incorrect because the narrator does not become increasingly competitive with his employer, publicly defend his choice of occupation, or exhibit optimism about his job.

Q2. The main purpose of the opening sentence of the passage is to

establish the narrator’s perspective on a controversy.
provide context useful in understanding the narrator’s emotional state.
offer a symbolic representation of Edward Crimsworth’s plight.
contrast the narrator’s good intentions with his malicious conduct.
None of these
Solution:
Choice (b) is the best answer. The first sentence of the passage explains that people do not like to admit when they’ve chosen the wrong profession and that they will continue in their profession for a while before admitting their unhappiness. This statement mirrors the narrator’s own situation, as the narrator admits he finds his own occupation “irksome” (sentence 2 of paragraph 1) but that he might “long have borne with the nuisance” (sentence 3 of paragraph 1) if not for his poor relationship with his employer. Choices (a), (c), and (d) are incorrect because the first sentence does not discuss a controversy, focus on the narrator’s employer, Edward Crimsworth, or provide any evidence of malicious conduct.
Q3. During the course of the first paragraph, the narrator’s focus shifts from

recollection of past confidence to acknowledgment of present self doubt.
reflection on his expectations of life as a tradesman to his desire for another job.
generalization about job dissatisfaction to the specifics of his own situation.
evaluation of factors making him unhappy to identification of alternatives.
All of these
Solution:
Choice (c) is the best answer. The first paragraph shifts from a general discussion of how people deal with choosing an occupation they later regret (sentence 1 of paragraph 1) to the narrator’s description of his own dissatisfaction with his occupation (sentences 2 to 4 of paragraph 1).
Choices (a), (b), and (d) are incorrect because the first paragraph does not focus on the narrator’s self doubt, his expectations of life as a tradesman, or his identification of alternatives to his current occupation.

Q4. The references to “shade” and “darkness” at the end of the first paragraph mainly have which effect?
They evoke the narrator’s sense of dismay.
They reflect the narrator’s sinister thoughts.
They capture the narrator’s fear of confinement.
They reveal the narrator’s longing for rest.
All of these
Solution:
. Choice (a) is the best answer. In sentence 4 of paragraph 1, the narrator is describing the hostile relationship between him and his superior, Edward Crimsworth. This relationship causes the narrator to feel like he lives in the “shade” and in “humid darkness.” These words evoke the narrator’s feelings of dismay towards his current occupation and his poor relationship with his superior—factors that cause him to live without “the sunshine of life”.
Choices (b), (c), and (d) are incorrect because the words “shade” and “darkness” do not reflect the narrator’s sinister thoughts, his fear of confinement, or his longing for rest.

Q5. The passage indicates that Edward Crimsworth’s behavior was mainly caused by his
impatience with the narrator’s high spirits.
scorn of the narrator’s humble background.
indignation at the narrator’s rash actions.
jealousy of the narrator’s apparent superiority.
All of these
Solution:
Choice (d) is the best answer. The narrator states that Crimsworth dislikes him because the narrator may “one day make a successful tradesman” (sentence 2 of paragraph 2). Crimsworth recognizes that the narrator is not “inferior to him” but rather more intelligent, someone who keeps “the padlock of silence on mental wealth in which [Crimsworth] was no sharer” (sentence 3 of paragraph 2). Crimsworth feels inferior to the narrator and is jealous of the narrator’s intellectual and professional abilities.
Choices (a) and (c) are incorrect because the narrator is not described as exhibiting “high spirits” or “rash actions,” but “Caution, Tact, [and] Observation” (sentence 4 of paragraph 2). Choice (b) is incorrect because the narrator’s “humble background” is not discussed.

Q6. The passage indicates that when the narrator began working for Edward Crimsworth, he viewed Crimsworth as a
harmless rival.
sympathetic ally.
perceptive judge.
demanding mentor.
All of the above
Solution:
Choice (b) is the best answer. Sentence 1 of paragraph 3 states the narrator “had long ceased to regard Mr. Crimsworth as my brother.” In these lines, the term “brother” means friend or ally, which suggests that the narrator and Crimsworth were once friendly towards each other.
Choices (a), (c), and (d) are incorrect because the narrator originally viewed Crimsworth as a friend, or ally, and later as a hostile superior; he never viewed Crimsworth as a harmless rival, perceptive judge, or demanding mentor.
Q7. At the end of the second paragraph, the comparisons of abstract qualities to a lynx and a snake mainly have the effect of
contrasting two hypothetical courses of action.
conveying the ferocity of a resolution.
suggesting the likelihood of an altercation.
illustrating the nature of an adversarial relationship.
None of these
Solution:
Choice (d) is the best answer. In sentence 4 of paragraph 2, the narrator states that he exhibited “Caution, Tact, [and] Observation” at work and watched Mr. Crimsworth with “lynx eyes.” The narrator acknowledges that Crimsworth was “prepared to steal snake like” if he caught the narrator acting without tact or being disrespectful towards his superiors (sentence 5 of paragraph 2). Thus, Crimsworth was trying to find a reason to place the narrator “in a ridiculous or mortifying position” (sentence 4 of paragraph 2) by accusing the narrator of acting unprofessionally. The use of the lynx and snake serves to emphasize the narrator and Crimsworth’s adversarial, or hostile, relationship.
Choices (a) and (b) are incorrect because the description of the lynx and snake does not contrast two hypothetical courses of action or convey a resolution. Choice (c) is incorrect because while sentences 4 to 5 of paragraph 2 suggest that Crimsworth is trying to find a reason to fault the narrator’s work, they do not imply that an altercation, or heated dispute, between the narrator and Crimsworth is likely to occur. 
Q8. The passage indicates that, after a long day of work, the narrator sometimes found his living quarters to be
treacherous.
dreary.
predictable.
intolerable.
adventurous
Solution:
Choice (b) is the best answer. Sentence 5 of paragraph 3 states that the narrator noticed there was no “cheering red gleam” of fire in his sitting room fireplace. The lack of a “cheering,” or comforting, fire suggests that the narrator sometimes found his lodgings to be dreary or bleak.
Choices (a) and (d) are incorrect because the narrator does not find his living quarters to be treacherous or intolerable. Choice (c) is incorrect because while the narrator is walking home he speculates about the presence of a fire in his sitting room’s fireplace (sentence 5 of paragraph 3), which suggests that he could not predict the state of his living quarters.

Directions
(9-15): Read the following passage carefully and answer the questions given
below it.
THE 10th India-ASEAN summit held in New Delhi
on December 20-21 was a high-profile event attended by all the heads of state
of South-East Asia, barring the Philippines, which was represented by its
Vice-President.
India’s relationship with the Association of
Southeast Asian Nations (ASEAN) is today one of the cornerstones of its foreign
policy. India’s serious engagement with the ASEAN started in the 1990s with the
“Look East” policy under Prime Minister P.V. Narasimha Rao. A “dialogue
partnership” was established with the grouping in 1992. This engagement was
later elevated to the status of annual bilateral summits from 2002. The 2012
Delhi summit, with the theme “ASEAN-India Partnership for Peace and Shared
Prosperity”, also marked the 20th anniversary of the establishment of formal
relations between India and the regional grouping. The summit was also held
against the background of the
tensions that have erupted in the region owing to the territorial disputes in
the South China Sea between China and some ASEAN member countries such as
Vietnam and the Philippines. The issue has created a few noticeable fissures
within ASEAN as was evident from what transpired during the recent summit of
the grouping in Phnom Penh.
China, too, had opened a full dialogue
partnership with the regional grouping, in 1991. China has been ASEAN’s biggest
trading partner for the last three years. In 2011, two-way trade between China
and South-East Asia stood at $336 billion. In comparison, India-ASEAN bilateral
trade, though growing fast, is comparatively modest, at $70 billion in 2011.
South-East Asia has been registering very high growth rates. Prime Minister
Manmohan Singh, in his opening speech at the New Delhi summit, said that India
and ASEAN countries had a combined population of over 1.8 billion and a
combined gross domestic product of $3.8 trillion.
The India-ASEAN free trade agreement (FTA),
signed in 2009, was upgraded by agreements in services and investment. The two
sides are confident that bilateral trade will reach $100 billion a year by
2015. The dramatic political changes in Myanmar have especially enthused Indian
officials. The Indian government is giving a lot of emphasis to the proposed
“Trilateral Highway” that would link the north-eastern States of the country by
road to Myanmar and Thailand and onward to Cambodia and Laos. United States
Secretary of State Hillary Clinton, during a recent visit to Yangon, said that
Washington wanted Myanmar rather than China to be the transport corridor
between India and the broader ASEAN region.
India is adopting a cautious policy on the
disputes involving China and some of its neighbours in South-East Asia. Top
officials say that ASEAN countries have a history of solving disputes through
dialogue. They claim that India and China are not rivals in the region and that
there is plenty of space for both countries to cooperate and do business in the
region. India’s “Look East” policy, they point out, incorporates balanced
multilateralism. India, along with the U.S., Australia, Japan, South Korea,
China and Russia hold meetings with ASEAN leaders regularly at the annual East
Asia Summit, which has emerged as an important dialogue forum in the region.
Manmohan Singh, however, did state that India-ASEAN relations, although
essentially economic, were “also becoming increasingly strategic”.
Attempts by the Philippines to make ASEAN
take a stand on the South China Sea dispute at the summit in Phnom Penh did not
succeed. Cambodian Foreign Ministry officials said at the time that the
grouping had decided “that they would not internationalise the South China Sea
[dispute] from now on”. Officials of Vietnam and the Philippines disputed the
claims of consensus put forward by the Cambodian hosts and instead accused
Phnom Penh of succumbing to Chinese pressure. Other ASEAN member-countries
accused Hanoi and Manila of adopting an overly aggressive stance towards
Beijing and of trying to push the grouping towards a regional order led by the
U.S.
China’s position is that it is willing to
resolve the disputes amicably by talking to the countries that have territorial
claims in the South China Sea. In 2002, ASEAN and China had agreed to a
non-binding Declaration on the Conduct of Parties (DOC) in the South China Sea,
which broadly called for the peaceful diplomatic resolution of the disputes.
Vietnamese Prime Minister Tan Dung had asked for India’s support for the full
implementation of the DOC. Vietnam, along with the Philippines, is of the
opinion that Beijing, by stepping up aggressive naval patrolling in 2010, has
violated the spirit in which the DOC was signed. The Chinese side blamed
Vietnam and the Philippines for making provocative moves in the areas under
dispute, by giving out contracts for oil and gas exploration to foreign
companies, including Indian ones.
Q9. What does author mean by the statement that India’s relationship with ASEAN is one of the cornerstones of its foreign policy?
ASEAN Summit is a high profile summit where all heads of South-East Asian Nations participate.
India’s relationship with ASEAN started with the “Look East” policy.
India’s relationship with ASEAN is an important feature that establishes the formal relations between India and the regional grouping.
ASEAN summit aims to bring International Peace and Prosperity against the backdrop of growing tensions among the nations.
All of these.
Solution:
Referring to the second paragraph of the passage we can conclude that India’s relationship with ASEAN is one of the cornerstones of its foreign policy as it helps to build bilateral relations with South East nations. Hence sentence (c) is true in context of the passage.

Q10. What efforts from India would make a stronger link between India-ASEAN?
(I) India is giving stress on the “Trilateral Highway” that would link the north-eastern States of the country by road to Myanmar and Thailand and onward to Cambodia and Laos.
(II) India is giving emphasis on building the stronger links with the biggest trading Partner, China.
(III) India is promoting the India-ASEAN Free trade agreements in services and investments.
Only (I) is true
Only (II) is true
Both (I) and (II) are true
Both (I) and (III) are true
All are true
Solution:
As indicated in fourth paragraph that India has upgraded the FTA and is giving emphasis on the “Trilateral Highway”, which clearly explains the efforts by India to make the link strong. Hence both sentences (I) and (III) are correct.

Q11. Which of the following statements is/ are correct regarding “Look East” policy?
 (I) “Look East” policy was established under the Prime Minister of India P.V. Narasimha Rao  only after its serious engagement with ASEAN in 1990s.
 (II) With “Look East” policy, India got seriously engaged in Association of Southeast Asian   Nations. 
(III) “Look East” incorporates balanced multilateralism. 
(IV) “Look East” policy aims to solve the disputes among the nations.
Both (II) and (III) are correct
Both (II) and (IV) are correct
Only (I), (II) and (III) are correct
Only (II), (III) and (IV) are correct
All are correct
Solution:
Sentence (I) is not correct as according to the first paragraph India got serious engagement with the ASEAN with the “Look East” policy under Prime Minister P.V. Narasimha Rao. All other statements can be well verified from the passage. Hence option (d) is the right choice.
Q12. How do Vietnam and Philippines want to resolve the disputes of South- China Sea?
(I) Vietnam and Philippines do not want China to pressurize the Cambodian hosts against internationalising the South China Sea dispute.
(II) They want India to support them for implementing the Declaration on the Conduct of Parties, which is for the peaceful diplomatic resolution of the disputes.
(III) Vietnam and Philippines want the South East Asian countries to discuss and resolve the South China Sea dispute in the summit.
Only (I) is true
Only (II) is true
Both (I) and (II) are true
Both (I) and (III) are true
All are true
Solution:
Refer to the last paragraph of the passage, we find that all of the given statements are true in context of passage. Hence (e) is the correct option.
Q13. Which of the following is the appropriate theme of the passage?
Strengthening the bilateral relations among the nations
Balancing the relations among the nations
Resolving the disputes
The South China Sea Dispute: The issue to resolve
From “Look East” Policy to ASEAN summit.
Solution:
If we see the passage as a whole then we find that no other theme will fit the passage than “Balancing the relations among the nations” as the passage talks about ASEAN summit which aims Peace and Shared Prosperity and hence balancing the relations through trade and investments among the nations. Hence option (b) is the correct choice

Q14. What is the author’s tone in context of the passage?

Reflective
Cynical
Critical
Argumentative
Narrative
Solution:
The author’s tone is ‘Critical’ as the author is giving his opinion regarding the ASEAN summit held in Phnom Penh

Q15. Which of the following is not correct regarding China?
China does not want to internationalise the South-east China sea Dispute.
China had opened a full dialogue partnership with the regional grouping in 1991
China wants to be the transport corridor between India and the broader ASEAN region.
China is the ASEAN biggest trading partner.
All are correct
Solution:
All the given statements about China are correct in context of the passage. Hence (e) is the correct option.
Directions (16-20): In each of the following questions five options are given, of which one word is most nearly the same or opposite in meaning to the given word in the question. Find the correct option having either same or opposite meaning.
 Q16. Clout

accost
candor
extant
leverage
Abstruse
Solution:
Clout means influence or power. Leverage is synonym to Clout.

Accost
means speak to someone.
Abstruse
means difficult to penetrate.
Candor
means the quality of being honest and straightforward.
Extant
means still in existence.
Q17. Benign
malignant
inure
flagrant
fatuous
Solution:

Benign
means gentle and kind. Malignant is
antonym of benign.
Fatuous
means devoid of intelligence.
Flagrant
means conspicuously and outrageously bad or reprehensible.
Inane
means devoid of intelligence.
Inure
means cause to accept or become hardened to.
Q18. Perilous
pernicious
pert
treacherous
mendacious
proscribe
Solution:
Perilous
means full of danger or risk. Treacherous
is synonym to perilous.
Mendacious
means given to lying.
Pert
means characterized by a lightly exuberant quality.
Pernicious
means exceedingly harmful.
Proscribe means command against.

Q19. Desist
wanton
vociferous
vilify
protean
persevere
Solution:

Sol. Desist
means stop doing something; cease or abstain. Persevere is antonym to desist.
Vilify
means spread negative information about.
Protean
means taking on different forms.
Vociferous
means spread negative information about.
Wanton
means a lewd or lascivious person.
Q20. Apprise

probity
notify
trite
requisition
requisition
Solution:
Sol. Apprise
means inform or tell (someone). Notify
is synonym of Apprise.
Promulgate
means taking on different forms.
Probity
means complete and confirmed integrity.
Requisition
means an authoritative request or demand.
Trite
means repeated too often.

Directions (21-25): Which of the pair of phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct? If the sentence is correct as it is and no correction is required, choose (e) as the answer.
 Q21. On November 8, 2016, when Prime Minister Narendra Modi expose to the nation that 500 and 1,000 rupee notes would cease to be legal tender from midnight, he was sincere in asserting that the measure was aimed at breaking “the grip of corruption and black money”.
circularize, objective
announced, unequivocal
herald, explicit
promote, impartial
No improvement required
Solution:
“announced……unequivocal” is the best use.
‘Announced’ is used to make a formal public statement about a fact, occurrence, or intention.

Q22. All in all, the costs of demonetisation, which has taken place in robbing the country of its economic momentum, are far greater than the benefits it has yielded.
supervened, withhold
accrued, taken
issued, given
resulted, bestowed
No improvement required
Solution:
“resulted, bestowed” is the correct use.
‘Supervene’ means occur as an interruption or change to an existing situation.
Q23. A degree of solidarity and cooperation among the residents has encouraged the crisis in the hills, but there is no doubt that normal life has been explicitly affected.
diminished, radically
abetted, sadly
sustained, securely
mitigated, severely
No improvement required
Solution:
“mitigated, severely” is the correct use.
Mitigated will be used here to show the situation less serious or painful
Q24. It has successfully managed to tap into a vein of Bengali chauvinism following the unrest, something that helped it bag the lion’s share of seats in the recently concluded municipal polls in the State.

ordered, promoted
organized, introduced
executed, insured
resolved, settled
No improvement required
Solution:
There is no improvement required here.
Q25. India is struggling to assist the historical closeness with Nepal, the open border the two shares and the special status Nepalis working in India have indulged.
leverage, enjoyed
hold, retained
control, praised
pull, regarded
No improvement required
Solution:
“leverage, enjoyed” is the correct use.
Directions (26-30): Each of the following questions has a paragraph from which last sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate way.
 Q26. Commerce and security are increasingly linked for smaller Asian states as well and one of the biggest sources of unease over China’s participation in RCEP and FTAAP is the geopolitical uncertainty born of maritime and other disputes. The winds of change are blowing here, though; Beijing has ramped down its assertive behavior in the South China Sea since last year’s ruling by a tribunal at the Permanent Court of Arbitration at The Hague and pursued diplomatic rapprochement with the Philippines under Rodrigo Duterte, for example.
Despite China’s many protectionist shortcomings, public diplomacy by Beijing could provide the lubrication necessary to position it to gain from TPP’s demise.
It’s unclear whether India, Japan, Australia, and Singapore would fully delink economic integration from ongoing concerns about Chinese irredentism and militarization.
These states may come to see China-inclusive trade deals as opening the flood gates for low-priced Chinesegoods.
The new trade arrangement would effectively be a new beast altogether and not the TPP Trump just withdrew the United States from.
It remains far too early to celebrate either RCEP or FTAAP as a foregone conclusion and especially as FTAs with significantly favorable terms for China.
Solution:
While going through the passage, we can conclude that the paragraph is all about the discontent over China’s participation in RCEP and FTAAP. Only option (b) is relevant to the passage as it tells about the analysis of other countries about Chinese irredentism and militarization. Other options fails to connect with the paragraph.
Q27. While the world is struggling to come to terms with the new US President, one person has emerged like his moral antipode — Angela Merkel. One year ago, Der Spiegel depicted the German Chancellor with a blue-rimmed sari, “Mother Angela”, Saint Teresa of the refugees. Against Donald Trump’s proclaimed isolationalism and racism, she, who in her first statement reminded him of human dignity, appears all the more like an example of humanitarian politics.

However, this Merkel picture is misleading and false.
Nonetheless, her leading role in the EU refugee crisis earned her worldwide recognition.
Notwithstanding her pleas for a refugee quota are now brushed off by many EU countries.
What about Merkel’s efforts to convince other European countries to take in refugees?
The truth is, Merkel doesn’t think the floating, bloated, perished bodies are her problem.
Solution:
The paragraph talks about German chancellor Angela Merkel who appears like an example of humanitarian politics unlike Donald Trump and then there is contrasting statement which fits the paragraph perfectly as it shows the other side of the coin (Angela Merkel’s image) in a most suitable manner.

Q28. Today, while there is an urgent need to resuscitate that process, there seems no serious movement in that direction. One can only regret the absence of spaces in our country for social and political engagement on the “Kashmir issue” and “issues of Kashmir”. We need people-to-people relations that sustain and outlive us. Looking at Kashmir only through a security prism is dangerous and counter-productive in the long run.
Economic measures won’t be a substitute for political ones.
But Delhi lacks emotion or empathy for Kashmir and its responses have often been in terms of economic packages rather than serious and honest political outreach.
It’s another feeling of defeat for our youth, which further taints the idea of the political mainstream on the ground in Kashmir.
A healing touch and not a military crackdown should form the core of the Kashmir policy.
These youngsters need good parenting rather than policing.
Solution:
. The last line of the given paragraph clearly indicates that the author wants a change in the approach which here is to look for measures other than military approach we usually take.
Q29.Crucially, Nehru’s ceaseless concern for the mind of India is missed. He wanted that mind to be innovative, rational and free. When a coercive call was made anywhere in the land, Nehru rose at once to denounce it. More than his 14 years in prison, his 55 years of tireless service, his accomplishments as prime minister for 17 years, it was his love of personal liberty that India needs to recall today.
Not many books stimulated a couple of Indian generations the way Nehru’s Autobiography and Discovery of India did.
It was hard to understand how a lover of individual liberty like Nehru could overlook the Soviet state’s oppressions
However, an instinctive adulation dwarfed these critical reactions
And also his flair with words.
And although socialism, which Nehru was advocating, held an appeal for me, so did Rajaji’s critique of the emerging licence-permit-quota raj over which, it seemed, Nehru was presiding.
Solution:
Sentence (d) is appropriate conclusion to the paragraph as it completes the paragraph by glorifying Nehru. The paragraph talks about the ideas and words of Jawaharlal Nehru. Option (c) is incorrect as critical reactions are not mentioned in the paragraph, similarly option (a) is incorrect as it is talking about autobiography which is also not at all indicated in the paragraph/ passage.
Q30. A third criticism of the CSO estimate is that it fails to capture the performance of the informal economy, which clearly bore the brunt of the note ban. This criticism is partly valid.Over 40-45% of the Indian economy is informal and hardly any data points relating to it are available at a quarterly frequency. Therefore, what the CSO does to arrive at its quick estimates of the GDP is to take the available data from the organised sector and extrapolate it to infer informal activity. Thus, the GVA for agriculture is guesstimated based on kharif and rabi crop prospects. The GVA for services is inferred from sales tax collections, deposits and credit, telephone connections and so on. Manufacturing GVA uses the index of industrial production and listed company filings. Owing to such guesswork, it is quite likely that the quarterly GVA estimate, which mainly uses data from the formal sector, painted a rosier picture of growth than the ground reality.

There is no obfuscation here, because assessing the GVA and adding back net taxes is the global prescription for GDP estimation by the output method.
Is the CSO implying that vacuuming up 86% of cash in circulation had no impact on the economy?
Well, that is a wrong reading of the numbers.
But then, if the CSO — with its access to multiple data sources — has no way to estimate the quarterly performance of the informal sector, neither does anyone else.
The CSO has been both transparent and consistent with its methods, allowing little room for suspicions of window-dressing.
So the CSO does admit that economic activity has been impacted by the note ban. But isn’t it estimating too mild an impact, with the Q3 GVA growth at 6.6%, against 7% last year?
Solution:
Option (c) is the correct choice as the given paragraph questions the authenticity of the CSO estimate and option (c) provides us with a suitable conclusion. Most other options are either talking about its transparency which is out of context or are talking about what it is implying which just questions is authenticity further and is not in continuance with the flow of the passage and thus only option (c) can be the most suitable choice.
 Q31.
Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e.
Among these, four statements are in logical order and form a coherent
paragraph/passage. From the given options, choose the option that does
not fit into the theme of the passage.
That would have created a huge accounting mess.
The Reserve Bank of India (RBI) has finally released numbers that show how most of the currency notes that were cancelled were deposited in banks.
The minor relief is that the value of notes returned was not greater than the value of currency printed by the Indian central bank.
The press release by the Union finance ministry after the new currency data was made public similarly tries to broaden the set of benefits from demonetisation.
The airy hopes that the Indian central bank would be able to extinguish a substantial chunk of its liabilities—and some mistakenly also argued that this would provide a fiscal bonanza that the government could use to recapitalize the banking system—have been believed.
Solution:
The paragraph is about the lessons of demonetization. Going through the sentences, we find that sentences BECA form a coherent paragraph while sentence (d) is not a part of the paragraph.
The coherent paragraph talks about failure to recapitalize the bank as the value of notes returned was not greater than the value of currency printed by the Indian central bank while sentence (d) talks about broadening the set of benefits from demonetization which does not relate to other sentences. Hence sentence (d) is the right choice.

Q32.
Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.
There are two possible reasons for this, First, the impact on broad money was far less severe than the effect on base money thanks to the growth in bank deposits.
Every policy has a stated goal as well as secondary consequences, some of which are unintended.
The main negative economic consequence of demonetisation has been the disruption of unorganized supply chains that are dependent on cash transactions; it is still not clear how smoothly they were being rebuilt as the economy was remonetized.
Second, informal contracts to settle financial transactions could have kept economic exchange going during the worst weeks of the cash crunch.
However, it is also true that the Indian economy did not collapse because of the disruption of the monetary base, as some economists had predicted.
Solution:
Going through the sentences, we find that sentences CEAD form a coherent paragraph while sentence (b) is not a part of the paragraph. The sentences forming the coherent paragraph talks about the negative economic consequences of demonetization and reasons behind the non-failure of Indian economy because of disruption of the monetary base while sentence (b) talks about policy having goal and consequences, which is unrelated here. Hence sentence (b) is the correct choice.
Q33.
Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.

Enormous powers are vested in the military.
Most of the victims are women and children, according to the UN’s International Organisation for Migration, which has called for additional aid to cope with Dhaka’s refugee situation.
The continuing failure of the Myanmar government to act decisively and urgently to protect civilians from the raging crossfire between the security forces and insurgents is shocking
The latest flare-up began last Friday when militants suspected to be from the Arakan Rohingya Salvation Army attacked military and police outposts.
The recent clashes in the western State of Rakhine have claimed over 70 lives and forced thousands of Rohingya to flee across the border into Bangladesh, in a rapidly deteriorating humanitarian crisis.
Solution:
Sentence CEBD forms a coherent paragraph as the paragraph is about Myanmar’s refusal to address the Rohingya issue that diminishes its democratic transition. Sentence (a) is not a part of the paragraph as it is about powers vested in the military which is unrelated to other sentences. Hence sentence (a) is the right choice.
Q34.
Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.
This in itself brings a unique set of challenges to running and working for an organic company.
There is a lot of work the regulators need to do in defining clear regulations and then spreading awareness about those.
The larger system that governs how food is grown and distributed in the country is something that doesn’t support us because what organic represents is the stark opposite of how conventional produce is grown, handled, priced, and distributed.
And the other reality that feeds into how we plan our strategy, communication and positioning, after factoring in the general perception that many of us are corrupt and out there to cheat consumers.
So, to uphold what should be and is expected of organic, we have to work outside of the current food system and manage the supply chain from production to retail in its entirety.
Solution:
Sentences CEAD forms a coherent paragraph as it talks about difference between the conventional produce and organic produce and what steps are to be needed to grow, handle, price and distribute the organic produce that brings many challenges.
Sentence (b) is not a part of the paragraph as it talks about what regulators need to do in defining clear regulations.
Q35.
Five statements are given below, labelled a, b, c, d and e. Among these, four statements are in logical order and form a coherent paragraph/passage. From the given options, choose the option that does not fit into the theme of the passage.
Apart from the loss of lives, there is extensive damage to urban infrastructure and, of course, a break in city’s lifelines – the local trains and BEST buses.
Cities such as Mumbai that are densely populated are vulnerable to floods and other disasters.
Ensuing economic losses and disease burden are the obvious fallout.
Flooding in urban areas, especially in a megalopolis such as Mumbai, is a result of prolonged rainfall that simply overwhelms the drainage system.
Prior to that, India’s flood management was restricted mostly to rural areas.
Solution:
Sentence DBAC forms a coherent paragraph as it talks about the result of prolonged rainfall in urban cities like Mumbai, which is densely populated leading to loss of urban infrastructure, local trains and BEST buses.
Sentence (e) talks about India’s flood management that was restricted to rural areas and hence it is unrelated to other sentences.

               



You may also like to Read:

     

All the Best BA'ians for SBI PO and Clerk Main!!


Print Friendly and PDF