SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz – 12th June 2019

sbi-po-main-english-miscellaneous-quiz
State bank of India’s probationary Officer’s prelims was held on the 8th and 9th of June. Students gave the exam with great enthusiasm and we also hope that you have done well. Prelims will be followed by the mains, and the date is already scheduled for 20 July this year. We know you all are full of optimism and expect your name in the cut-off list of prelims. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20 so that you can make sure that this year’s PO is in your pocket. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.




Directions (1-10): In the following passage there are words highlighted in bold, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. If the word highlighted in bold does not require any replacement, choose (E) as your answer. 

Q1. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
standard
scrupulous
impeccable
upright
No improvement required
Solution:
‘upright’ is the correct word to be replaced as it is similar meaning as virtuous.
Q2. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
enlivened
engaged
swamped
consumed
No improvement required
Solution:
‘engaged’ best suits the purpose.
Swamped means overwhelm with an excessive amount of something; inundate.
Enlivened means make (something) more entertaining, interesting, or appealing.
Q3. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
action
lives
occupation
movement
No improvement required
Solution:
‘lives’ is the correct word as the paragraph is talking about leading a righteous life.
Q4. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
recognizing
observing
knowing
gaining
No improvement required
Solution:
‘observing’ is the correct word to be replaced making the sentence meaningful.
Q5. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
verge
extremity
beginning
confinement
No improvement required
Solution:
No improvement is required here.
Q6. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
discloses
states
imparts
reveals
No improvement required
Solution:
‘states’ is the most appropriate word as the sentence is telling about the something in accordance to Quran.
Q7. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
corollary
reaction
issue
impact
No improvement required
Solution:
‘Corollary’ is the correct word as it means a proposition that follows from (and is often appended to) one already proved.
Q8. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
rectify
instructs
helps
profits
No improvement required
Solution:
‘helps’ is the most appropriate word.
Q9. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
earning
adhering
embarking
grasping
No improvement required
Solution:
‘earning’ is the most appropriate word to be replaced.
Q10. In a complex, chaotic world, living a virtuous, equitable (1) life is a challenge. Despite this, many people are apparently immersed (2) in doing good and are trying to lead meaningful plan (3). They are doing charity, are dutiful towards their families and jobs, are creating (4) integrity in their day-to-day dealings, adhering to truth and doing all that comes within the ambit (5) of an ideal life.The question is: At a deeper level, are all ‘right’ acts justifiably right? The Quran circulate (6), “Your actions will be judged by your intentions.” Charity, which is not the consequence (7) of compassion, is ostensibly good. But he who checks (8) others for acquiring name and fame for himself, will not be capturing(9) credits for his good(10) karma account.
estimable
expert
facile
easy
No improvement required
Solution:
No improvement is required here.
Directions (11-15): In each of the questions below, there is a word given in bold which is followed by five options. In each of the options, a pair of words is given which is either the pair of synonyms or antonyms or synonym & antonym of the word given in bold. Choose that pair as your answer. 

Q11. ABDICATE
Accept: Besiege
Disown: Spurn
Retire: Alcove
Waive: Aver
None of the Above
Solution:
Abdicate: fail to fulfill or undertake (a responsibility or duty). Disown and Spurn are both synonyms of Abdicate.
Q12. BABBLE
Blab: Avow
Chaff: Twaddle
Connive: Silence
Prattle: Ramble
None of the Above
Solution:
Babble: talk rapidly and continuously in a foolish, excited, or incomprehensible way. Prattle and Ramble are synonyms of babble.
Q13. CAJOLE
Lure: Bully
Flatter: Elegy
Erudite: Blandish
Deplete: Devious
None of the Above
Solution:
Cajole: persuade (someone) to do something by sustained coaxing or flattery. Lure is the synonym and Bully is the antonym for Cajole.
Q14. DEFILE

Tarnish: Forte
Sanctify: Forfeit
Befoul: Fret
Degrade: Purify
None of the Above
Solution:
Defile: damage the purity or appearance of; mar or spoil.
Degrade is the synonym and Purify is the Antonym for Defile.
Q15. ENTREAT
Conjure: Gild
Beseech: Futile
Plague: Feud
Command : Demand
None of the Above
Solution:
Entreat: to make a request to (someone) in an earnest or urgent manner.
Command and Demand are both antonyms.
               




You may also like to Read: