SBI PO Main- English Miscellaneous Quiz – 15th June 2019

vsbi-po-main-english-miscellaneous-quiz

State bank of India’s probationary Officer’s prelims was held on the 8th and 9th of June. Students gave the exam with great enthusiasm and we also hope that you have done well. Prelims will be followed by the mains, and the date is already scheduled for 20 July this year. We know you all are full of optimism and expect your name in the cut-off list of prelims. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20 so that you can make sure that this year’s PO is in your pocket. With this, we wish you all the very best for the results of prelims. Keep the preparation engines running.




Directions (1-5): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete. 

Q1. Individual happiness can contribute in a profound and effective way to the overall improvement of our entire human league (1) . Because we all share an identical trust (2) for love, it is possible to feel that anybody we meet, in whatever conclusions (3), is a brother or sister. No matter how new the face or how different the dress and behaviour, there is no significant (4) division between us and other people. It is foolish to settle (5) on external differences, because our basic natures are the same.
collection
era
community
scenario
No correction required
Solution:
‘community’ is the correct word to be replaced.
Q2. Individual happiness can contribute in a profound and effective way to the overall improvement of our entire human league (1) . Because we all share an identical trust (2) for love, it is possible to feel that anybody we meet, in whatever conclusions (3), is a brother or sister. No matter how new the face or how different the dress and behaviour, there is no significant (4) division between us and other people. It is foolish to settle (5) on external differences, because our basic natures are the same.
responsibility
obligation
need
exigent
No correction required
Solution:
‘need’ is the most appropriate word.
Q3. Individual happiness can contribute in a profound and effective way to the overall improvement of our entire human league (1) . Because we all share an identical trust (2) for love, it is possible to feel that anybody we meet, in whatever conclusions (3), is a brother or sister. No matter how new the face or how different the dress and behaviour, there is no significant (4) division between us and other people. It is foolish to settle (5) on external differences, because our basic natures are the same.
relationships
realization
experiences
circumstances
No correction required
Solution:
‘circumstances’ best suits the purpose.
Q4. Individual happiness can contribute in a profound and effective way to the overall improvement of our entire human league (1) . Because we all share an identical trust (2) for love, it is possible to feel that anybody we meet, in whatever conclusions (3), is a brother or sister. No matter how new the face or how different the dress and behaviour, there is no significant (4) division between us and other people. It is foolish to settle (5) on external differences, because our basic natures are the same.
influential
measurable
prominent
instant
No correction required
Solution:
No correction is required
Q5. Individual happiness can contribute in a profound and effective way to the overall improvement of our entire human league (1) . Because we all share an identical trust (2) for love, it is possible to feel that anybody we meet, in whatever conclusions (3), is a brother or sister. No matter how new the face or how different the dress and behaviour, there is no significant (4) division between us and other people. It is foolish to settle (5) on external differences, because our basic natures are the same.
recur
dwell
endure
appear
No improvement required
Solution:
‘dwell’ is the most appropriate word.
Directions (6-10): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 

Q6. OUTRAGE 
(I) Radio talk shows have been besieged with callers expressing outrage on the subject. 
(II) No one has yet claimed responsibility for this latest bomb outrage. 
(III) Hospital authorities admitted that a outrage mistake/error had taken place.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Use of 'outrage' is incorrect in statement (III). 'Outrage' means an extremely strong reaction of anger, shock, or indignation.
Q7. ONUS 
(I) I love the job, and it's an added onus that it's so close to home. 
(II) The onus is on the shopkeeper to provide goods which live up to the quality of their description. 
(III) The onus, however, is on the student to obtain full benefit from the programme initiated by the ward staff.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Use of 'onus' is incorrect in statement (I). 'Onus' means something that is one's duty or responsibility.
Q8. DELIBERATE 
(I) His actions were clearly the result of deliberate calculation. 
(II) Can you pick out the three deliberate mistakes in this paragraph? 
(III) He was sure that the casualness of the gesture was deliberate.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
All are correct.
Deliberate: done consciously and intentionally.
Q9. OBSCENE 
(I) The amendment prohibits obscene or indecent materials which denigrate the objects or beliefs of a particular religion. 
(II) A city magistrate ruled that the novel was obscene and copies should be destroyed. 
(III) For the lucky few, there's the chance of being plucked from obscene and thrown into the glamorous world of modelling.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III) is incorrect.
Obscene: offending against moral principles; repugnant.
Q10. EMBLEMATIC 
(I) A sword is emblematic of power gained by violence. 
(II) The evaluation of changes in disease specific mortality rates over time is emblematic because of changes in classification procedures and death certification practices. 
(III) When politics invades religion, legality becomes merely emblematic.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (II) is incorrect.
Emblematic: serving as a symbol of a particular quality or concept; symbolic.
Directions (11-15): Read each sentences to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error the answer is (e). (Ignore error of punctuation, if any) 

Q11. The most important characteristic of (A)/ the Internet is weather it is the richest corporation (B)/ in the world or an individual writing (C)/ a blog, both are treated identically on the Internet.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Replace ‘weather’ with ‘whether’
Q12. The last issue we (A)/ need to examine is how (B)/ a powerful monopoly can bend policy (C)/ by virtue of its control over its users.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
Q13. The only way for the Indian drug (A)/ industry to grow is by investing in research and (B)/ development and in producing novel (C)/ drugs that enjoy patent protection. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Add ‘in’ before producing
Q14. It is important to keep in mind (A)/ that a majority of Indians meet health care (B)/ costs through out-of-pocket expenditure, and (C)/ any increase is bound to adversely affect it .(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Replace ‘it’ with ‘them’
Q15. That Headley visited India with a fake passport (A)/ and was in Mumbai seven times before (B)/ the attack clearly reveals a major lapse on (C)/ the part of the Indian security establishment.(D)
A
B
C
D
No Error
Solution:
Replace ‘with’ with ‘on’
               






You may also like to Read: