SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July_00.1
Latest Banking jobs   »   SBI Clerk Main Current Affairs Questions...

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July



SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July_40.1

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.





Q1. Name the state which has recently revamped their tourism website for promoting state brands Boyanika and Utkalika?

Andhra Pradesh
Odisha
Telangana
Jharkhand
Chhattisgarh
Solution:

Chief Minister of Odisha launched the revamped website of Odisha Tourism. The website involves a pilot implementation of an e-commerce platform for Odisha handlooms and handicrafts by promoting state brands Boyanika and Utkalika.

Q2. Name the American swimmer who has recently broken Michael Phelps’s World record in the 100 metres butterfly at the World Aquatics Championships 2019 in Gwangju (South Korea)?

Chad Le Clos
Kristof Milak
Andrei Minakov
Caeleb Dressel
David Morgan
Solution:

Caeleb Dressel breaks Michael Phelps’s world record in the 100 metres butterfly at the World Aquatics Championships 2019 in Gwangju.

Q3. Which of the following Union Territory recently received affiliation from the Board of Control for Cricket in India(BCCI) after nearly four decades?

Puducherry
Dadra and Nagar Haveli
Daman and Diu
Lakshadweep
Chandigarh
Solution:

Chandigarh received affiliation from the Board of Control for Cricket in India(BCCI) after nearly four decades.

Q4. Which Indian railway zone recently opened India's first printing press heritage gallery?

Eastern Railway zone
Northern Railway zone
Western Railway zone
North Central Railway zone
Southern Railway zone
Solution:

The Western Railway General Stores Depot (GSD) has become the first in Indian Railways to opened a heritage gallery of the printing and allied machines used in the Western Railway Printing Press since (1948) at Mahalaxmi in Mumbai.

Q5. Which state has topped in "Rooftop Solar Installation project" in India?

Gujarat
Maharashtra
Rajasthan
Madhya Pradesh
Uttar Pradesh
Solution:

Gujarat ranks on top in the installation of rooftop solar projects with an installed capacity of 261.97 megawatts.

Q6. Chief Minister of Arunachal Pradesh launched the statewide tree plantation programme ‘Clean-Green Arunachal Campaign 2019’. What is the name of Arunachal Pradesh chief minister?

N. Biren Singh
Neiphiu Rio
Conrad Sangma
Pema Khandu
Zoramthanga
Solution:

Chief Minister of Arunachal Pradesh Pema Khandu launched the statewide tree plantation programme ‘Clean-Green Arunachal Campaign 2019’.

Q7. Board of Control for Cricket in India (BCCI) has recently announced a new sponsor of Team India. What is the name of the new sponsor of Team India?

Oppo
Vivo
Amul
Pepsi
Byju's
Solution:

The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has announced that Bengaluru-based education and learning app Byju’s as the official Team India sponsor.

Q8. Cricket Advisory Committee (CAC) was formed by BCCI for selecting India’s new coach. Who is recently selected as a head of CAC?

Mohinder Amarnath
Sunil Gavaskar
Kapil Dev
Dilip Vengsarkar
Dilip Doshi
Solution:

Cricket Advisory Committee (CAC) led by World Cup-winning former captain Kapil Dev entrusted with the responsibility of selecting India’s new coach.

Q9. Kaiga Atomic Energy station (Karnataka) sets a world record in continuous operation by Unit-1 of Kaiga Generating Station. How many day's Kaiga Atomic Energy station Unit-1 continuously work?

950 days
946 days
960 days
962 days
972 days
Solution:

Kaiga Atomic Energy station (Karnataka) sets a World Record in continuous operation of 962 days by Unit-1 of Kaiga Generating Station (KGS-1) among nuclear power plants of all technologies.

Q10. Kargil veteran Lt Col Dr Samir Rawat has been invited as an eminent keynote speaker at the International Congress of Psychology 2020 in Prague. In which edition of ICP Dr Samir Rawat will invited?

28th edition
29th edition
30th edition
31st edition
32nd edition
Solution:

Kargil veteran Lt Col Dr Samir Rawat has been invited as an eminent keynote speaker at the 32nd International Congress of Psychology 2020 (ICP) in Prague.

               

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July_50.1SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July_60.1
All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!



SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 28th July_70.1

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?