Double Fillers for IBPS Clerk Prelims Exam: 24th September 2018


IBPS Clerk Prelims is on its way and lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by saving time and scoring well. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk exam.





Directions (1-15): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct. 

Q1. Hong Kong, on Saturday, _______ a new high-speed rail link to ______ China that will vastly decrease travel times.
Establishes, reach
Opened, inland
Started, invade
Closed, detour
All of these
Solution:
In the given sentence, only ‘opened’ & ‘inland’ make it grammatically as well as contextually correct. While option (a) is grammatically wrong, options (c) & (d) are contextually wrong. Hence, ‘Hong Kong, on Saturday, opened a new high-speed rail link to inland China that will vastly decrease travel times’ is the correct.

Q2. Although Milkha Singh and P.T. Usha came heartbreakingly close, independent India has never _______ an athletics medal at the Olympics. But Chopra’s presence and awesome progress give one _______ that things could be different at the 2020 Tokyo Olympics.
Win, hope
Brought, heart-break
Get, hopes
Won, hope
None of these
Solution:
Here, option (a) is grammatically wrong and options (b) & (c) are grammatically as well as contextually wrong. Hence (d) is the correct answer. Although Milkha Singh and P.T. Usha came heartbreakingly close, independent India has never won an athletics medal at the Olympics. But Chopra’s presence and awesome progress give one hope that things could be different at the 2020 Tokyo Olympics.

Q3. The ________ aims to provide equal rights to persons with HIV and bring them into the mainstream. The Act gains ________ as it makes it a legal obligation to protect the privacy of persons with HIV and AIDS.
Ruling, momentum
Rule, pace
Statute, importance
Judgement, significance
All of these
Solution:
Here, (a) & (b) are contextually wrong. And, while option (d) is grammatically correct, option (c) fits in more accurately, contextually, because the second line talks about an ‘Act’ and the word ‘Statute’ means an act. Hence - The statute aims to provide equal rights to persons with HIV and bring them into the mainstream. The Act gains importance as it makes it a legal obligation to protect the privacy of persons with HIV and AIDS.

Q4. The core of the team has _______ the same, with John Johnson and Subhasish Bose the only major departures. After defeat in the AFC Cup, BFC has only one _______ to focus on.
Been, hoping
Remained, competition
Stay, game
Both (a) & (b)
None of these
Solution:
Here option (a) and (c) clearly grammatically unfit. Hence, ‘The core of the team has remained the same, with John Johnson and Subhasish Bose the only major departures. After defeat in the AFC Cup, BFC has only one competition to focus on’ is our correct sentence.

Q5. Nandita Das amplifies the liberal voice of the sub-continental icon by _______ an artistic distance than _______ indulgent or passionate.
Maintaining, being
Deciding, the
Beholding, having
Holding, the
None of these
Solution:
In the given question, while all the options are grammatically correct, only (a) fits in contextually. Hence, ‘Nandita Das amplifies the liberal voice of the sub-continental icon by maintaining an artistic distance than being indulgent or passionate’ is the correct answer.

Q6. Then there is the virtuous NRI Parvinder. He falls in pyaar at _______ sight with Rumi; knows that he doesn’t have a chance in hell yet decides to _______ his luck with her.
One, tries
first, pull
one, pull
first, push
none of these
Solution:
Here only option (d) is grammatically and contextually correct. Hence – Then there is the virtuous NRI Parvinder. He falls in pyaar at first sight with Rumi; knows that he doesn’t have a chance in hell yet decides to push his luck with her.

Q7. The ______ for HIV testing as a pre-requisite for obtaining employment or _______ health care or education is also prohibited under the HIV/AIDS Act, 2017.
Demand, needing
Requirement, accessing
Pre-requisite, availing
Task, availing
Rule, excessing
Solution:
The correct statement here is, ‘The requirement for HIV testing as a pre-requisite for obtaining employment or accessing health care or education is also prohibited under the HIV/AIDS Act, 2017’. No other pair of words makes the given sentence grammatically correct as well as meaningful.

Q8. The Ministry of External Affairs (MEA) said talks in the _______ circumstances would be futile and also cited stamps issued by Pakistan in July in _______ of Kashmiri militant Burhan Wani as a reason for the cancellation.
Capital, remember
Ongoing, remembrance
Both (b) & (d)
Current, memory
All of these
Solution:
For the given sentence both, option (b) & (c) make it grammatically as well as contextually correct. Hence, ‘The Ministry of External Affairs (MEA) said talks in the current/ongoing circumstances would be futile and also cited stamps issued by Pakistan in July in memory/remembrance of Kashmiri militant Burhan Wani as a reason for the cancellation’ is the correct statement.

Q9. In 1998, after being _______ of the charges, Mr. Sharma approached the City Civil Court ________ compensation of Rs. 55 lakh for the torture he had to undergo.
Cleared, seeing
Framed, demanding
Released, demeaning
Acquitted, seeking
None of these
Solution:
Only option (d) makes contextually correct and meaningful. Hence - In 1998, after being acquitted of the charges, Mr. Sharma approached the City Civil Court seeking compensation of Rs. 55 lakh for the torture he had to undergo.

Q10. We have a plan in _______, but we are not going to reveal it to the world. We do not want others to know about it. Everything has been given _______ to the Government, including our target events.
Place, full
Readiness, complete
Place, confidentially
Order, back
None of these
Solution:
The sentence talks about not revealing something to the world and ‘confidentially’ means something secret. Hence – We have a plan in place, but we are not going to reveal it to the world. We do not want others to know about it. Everything has been given confidentially to the Government, including our target events.

Q11. As per the _______ of the Act, every person in the care and custody of the state shall have the _______ to HIV prevention, testing, treatment and counselling services.
Minutes, obligation
Provisions, right
Details, ably
Laws, excess
All of these
Solution:
Here, only option (b) makes the sentence grammatically as well as contextually correct. Hence – As per the provisions of the Act, every person in the care and custody of the state shall have the right to HIV prevention, testing, treatment and counselling services.

Q12. The _______ from CSIR is necessary for candidates to be admitted as a PhD student in any research institution or lab in India. Students who enrol for a PhD _______ fellowship of Rs.25,000 per month plus HRA.
Proof, has
Certificate, degree
Degree, degree
Certification, degree
None of these
Solution:
Here option (a) is grammatically incorrect because ‘students’ should take helping verb ‘have’ instead of ‘has’. Also, all other options contextually wrong.  The use of 'degree in the second blank would not make sense as the sentence would end abruptly - 'Students who enrol for a PhD degree fellowship of Rs 25,000 per month plus HRA'. It would have been meaningful if something extra had been given in the sentence. For e.g., 'Students who enrol for a PhD degree fellowship of Rs 25,000 per month plus HRA are mostly meritorious students'.
Hence (e) is the correct answer. The correct statement is as follows: The certificate from CSIR is necessary for candidates to be admitted as a PhD student in any research institution or lab in India. Students who enrol for a PhD get fellowship of Rs.25,000 per month plus HRA.

Q13. The Kerala government ______ its rejection but the city civil court turned down their ______.
Fought, heat
Seek, plea
Had, appeal
Sought, plea
All of these
Solution:
No other option is grammatically as well as contextually correct. Hence - The Kerala government sought its rejection but the city civil court turned down their plea.

Q14. BFC has _______ three new overseas players ______ former Swansea centre-half Albert Serran, Spanish midfielder Xisco Hernandez and Bhutanese striker Chencho Gyeltshen.
Fired, as
Signed, as
Signed, in
Bought, as
Inducted, from
Solution:
Here option (c) is the correct answer. The phrase, ‘BFC has signed three new overseas players in...’, means that in the form of Swansea, Albert and Xisco, three players have been signed by BFC. Hence the correct statement is, ‘BFC has signed three new overseas players in former Swansea centre-half Albert Serran, Spanish midfielder Xisco Hernandez and Bhutanese striker Chencho Gyeltshen’.

Q15. The magistrate _______ remanded her in judicial custody till October 1. Police sources said Ms. Saraswathi would be _______ in the Salem Women’s Prison.
Has, lodging
Later, lodged
Had, stayed
All of these
None of these
Solution:
Here, only option (b) is grammatically correct which also makes the sentence meaningful. Hence – The magistrate later remanded her in judicial custody till October 1. Police sources said Ms. Saraswathi would be lodged in the Salem Women’s Prison.

               




                            
  


Send Your Success Stories of SBI Clerk at Blogger@adda247.com

                  

Print Friendly and PDF