English Language Error Detection Quiz for IBPS Clerk Prelims - 17th October


IBPS Clerk Prelims is on its way and a lot of aspirants are heading towards new hopes with this upcoming opportunity. Thus, English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for upcoming IBPS Clerk Exam.


Watch Video Solution



Direction (1-15): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, then mark option (e) as your answer choice. Q1. Such (A)/ regressive rules (B)/ do not apply (C) to you and I. (D)/ No error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is an error in part (D). Here instead of nominative (subjective) case, objective case pronoun should be used here. Hence, ‘I’ should be replaced by ‘me’ to make the sentence grammatically correct and meaningful.

Q2. Ram Nath Kovind was (A)/ elected as the 14th (B)/ president of the Republic (C)/ of India on July 20, 2017 (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
In the given statement, part B has a grammatical error. Here, ‘as’ should not be used because, the verb ‘elect’ does not take ‘as’ after it.

Verbs that take ‘as’ after them – regard, treat, describe, define view, know

Verbs that do not take ‘as’ after them – call, elect, register, appoint, make, chose, think, name, consider

Q3. Two plus (A)/ two are (B)/ equal (C)/ to four. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part B has an error here. Instead of helping verb ‘are’, ‘is’ should be used because the subject here is the ‘sum’ of two and two, which is singular.

Q4. Due to urgent work at (A)/ the office and heavy traffic on (B)/ the roads, I was unable (C)/ to catch the last train. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part A has an error here. ‘due to’ is never used at the start of a sentence. Hence, to make the given sentence grammatically correct, ‘due to’ should be replaced by ‘owing to’ or ‘because of’.

Q5. Owing to increased demands for the (A)/ products in the market, (B)/ the company has ordered for some (C)/ new manufacturing equipments. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part D has an error here. ‘Equipment’ is a collective noun and hence, usage of ‘equipments’ in the given sentence is incorrect.

Q6. Raman left for his (A)/ hometown on Sunday (B)/ afternoon, reaching (C)/ there on Monday. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part C here, has an error. The sentence is in indirect speech. Hence, instead of ‘reaching’, the correct form of the verb ‘reach’, to be used here, would be, ‘reached’.

Therefore the grammatically correct sentence will be – ‘Raman left for his hometown on Sunday afternoon and reached there on Monday.’

Q7. I was given a two days (A)/ holiday by my Manager (B)/ and so I decided (C)/ to go hitch-hiking. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q8. Ever since he got retired (A)/ in August last year, he has (B)/ been travelling across the world, (C)/ exhausting all his savings. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part C of the given sentence has a grammatical error. Usage of ‘across’ is incorrect here and instead, ‘around’ should be used.

Q9. Reacting to the traffic jam at the society’s (A)/ entrance, the watchman sprinted to the (B)/ canteen and shouted at the boys, (C)/ “Whom’s car is that?” (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence has an error in part D. ‘whom’ is always an object pronoun and never a subject pronoun. Hence, in place of ‘whom’, ‘whose’ must be used to make the sentence grammatically correct.

Q10. Payal shouted, “what happened?”, (A)/ at Anmol, for merely (B)/ looking at her while (C)/ working in the office. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
There is no error in the given sentence.

Q11. Harish raised his hand and said, (A)/ “It is I who is responsible, Sir”, (B)/ when the principal asked the whole (C)/ class who was guilty for the mischief. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part B is incorrect. The subject here is ‘I’ and hence, instead of ‘is’, the correct helping verb to be used here is ‘am’.

Q12. Three Indian students are made it to the (A)/ finals of the prestigious annual Breakthrough Junior Challenge, (B)/ a global science competition for teenagers to share (C)/ their passion for mathematics and science. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The given sentence has an error in part A. The sentence is in reported speech and hence, usage of ‘are’ here makes no sense; instead, the correct sentence would be as follows –

Three Indian students have made it to the finals of the prestigious annual Breakthrough Junior Challenge, a global science competition for teenagers to share their passion for mathematics and science.

Q13. A study of patterns of leopard attacks (A)/ on humans here reveal that some areas are high-risk (B)/ zones requiring urgent conservation (C)/ measuring for the safety of both man and beast. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Very clearly the given sentence has an error in part D. Instead of ‘measuring’, ‘measures’ will make the sentence grammatically and contextually correct and meaningful.

Q14. In a move that might seriously impasse Indo-Lanka relations, (A)/ Sri Lankan President Maithripala Sirisena on Tuesday accused (B)/ India’s Research and Analysis Wing (RAW) (C)/ of plotting his assassination. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
Part A here is incorrect as usage of ‘impasse’ is contextually incorrect here. It means a situation in which no progress is possible; a deadlock

The sentence talks about the damage caused to Indo-Lanka relations by the allegations made by the SriLankan President. One of the words that could fit in contextually and grammatically in place of ‘impasse’ is, ‘impair’, which means weaken or damage (something)

Q15. Three Assam-based Muslim men, one of them in the Army Medical (A)/ Corps (AMC), have wrote to the Taj Group of Hotels (B)/ accusing their four-star establishment in (C)/ Guwahati of racial profiling and harassment. (D)/ No Error (E)
A
B
C
D
E

Solution:
The error is in part B here. With the helping verb ‘have’ past participle form of the verb should be used instead of the past form. Hence, the correct statement will be –

Three Assam-based Muslim men, one of them in the Army Medical Corps (AMC), have written to the Taj Group of Hotels accusing their four-star establishment in Guwahati of racial profiling and harassment.

               




  You May also like to Read:

         



Print Friendly and PDF

No comments