Sentence and Paragraph Completion For IBPS Clerk Mains: 8th January 2019


English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


Watch Video Solutions Here







Directions (1-5): In each of the questions given below a paragraph is given with blank spaces which are numbered. Against each numbered blank space five options are given which may or may not fill the blanks. Choose the option that can fill the blank space appropriately. 

Q1. The indigenous nuclear submarine, INS Arihant, is a great achievement for India. The Indian Navy, its engineers and scientists have done us immensely proud. (1)………………………………………………………………….. : Will Arihant make us more secure, and if so, in what way? It has been universally recognised that the sole justification for having nuclear weapons is their deterrence value. If ever a nuclear bomb has to be used, (2)…………………………………………………………. The initiation of a nuclear attack would mean utter destruction, not just for the two parties involved but also for regions far beyond. The Americans got away with their bombing of Hiroshima and Nagasaki, however controversial it was, (3)…………………………………………………………………………. Today, the situation is vastly different and far more dangerous. If nuclear weapons fail to deter the outbreak of war involving use of such weapons, they have disastrously failed in their deterrence mission. The major nuclear weapon powers, principally the U.S., have developed the myth of a nuclear triad, that consists of land-based, air-based and sea-based nuclear delivery systems. The theory is that if country A initiates a nuclear attack on country B in a first strike, country B must be in a position, even after absorbing the nuclear strike, (4)………………………………………………………………………. This is called second strike capability. In the event that country A manages to destroy the land and air-based nukes of country B, country B will still have its third leg in the shape of sea-based nuclear-tipped missiles, called SLBMs or submarine-launched ballistic missiles, for use against country A because the sea-based missiles, launched from nuclear-powered submarines, would have remained undetected and hence safe from enemy attack. (5)………………………………………………………………………….. Essentially, the argument in favour of the naval leg is not that it makes the deterrent more credible, but that, as mentioned above, it will survive for retaliation.
The question had no significance.
And the Question was answered well.
But fame brings a lot of responsibilities with it.
But it might not be inappropriate to ask
None of the Above
Solution:
"But it might not be inappropriate to ask" is grammatically and contextually correct as the blank is followed by a question.

Q2. The indigenous nuclear submarine, INS Arihant, is a great achievement for India. The Indian Navy, its engineers and scientists have done us immensely proud. (1)………………………………………………………………….. : Will Arihant make us more secure, and if so, in what way? It has been universally recognised that the sole justification for having nuclear weapons is their deterrence value. If ever a nuclear bomb has to be used, (2)…………………………………………………………. The initiation of a nuclear attack would mean utter destruction, not just for the two parties involved but also for regions far beyond. The Americans got away with their bombing of Hiroshima and Nagasaki, however controversial it was, (3)…………………………………………………………………………. Today, the situation is vastly different and far more dangerous. If nuclear weapons fail to deter the outbreak of war involving use of such weapons, they have disastrously failed in their deterrence mission. The major nuclear weapon powers, principally the U.S., have developed the myth of a nuclear triad, that consists of land-based, air-based and sea-based nuclear delivery systems. The theory is that if country A initiates a nuclear attack on country B in a first strike, country B must be in a position, even after absorbing the nuclear strike, (4)………………………………………………………………………. This is called second strike capability. In the event that country A manages to destroy the land and air-based nukes of country B, country B will still have its third leg in the shape of sea-based nuclear-tipped missiles, called SLBMs or submarine-launched ballistic missiles, for use against country A because the sea-based missiles, launched from nuclear-powered submarines, would have remained undetected and hence safe from enemy attack. (5)………………………………………………………………………….. Essentially, the argument in favour of the naval leg is not that it makes the deterrent more credible, but that, as mentioned above, it will survive for retaliation.
it should have been capable enough.
it has destroyed its raison d’être.
a permission of the navy is needed.
it will survive for retaliation
None of the Above
Solution:
"it has destroyed its raison d’être." is grammatically and contextually correct. "raison d’être" means the most important reason or purpose for someone or something's existence.

Q3. The indigenous nuclear submarine, INS Arihant, is a great achievement for India. The Indian Navy, its engineers and scientists have done us immensely proud. (1)………………………………………………………………….. : Will Arihant make us more secure, and if so, in what way? It has been universally recognised that the sole justification for having nuclear weapons is their deterrence value. If ever a nuclear bomb has to be used, (2)…………………………………………………………. The initiation of a nuclear attack would mean utter destruction, not just for the two parties involved but also for regions far beyond. The Americans got away with their bombing of Hiroshima and Nagasaki, however controversial it was, (3)…………………………………………………………………………. Today, the situation is vastly different and far more dangerous. If nuclear weapons fail to deter the outbreak of war involving use of such weapons, they have disastrously failed in their deterrence mission. The major nuclear weapon powers, principally the U.S., have developed the myth of a nuclear triad, that consists of land-based, air-based and sea-based nuclear delivery systems. The theory is that if country A initiates a nuclear attack on country B in a first strike, country B must be in a position, even after absorbing the nuclear strike, (4)………………………………………………………………………. This is called second strike capability. In the event that country A manages to destroy the land and air-based nukes of country B, country B will still have its third leg in the shape of sea-based nuclear-tipped missiles, called SLBMs or submarine-launched ballistic missiles, for use against country A because the sea-based missiles, launched from nuclear-powered submarines, would have remained undetected and hence safe from enemy attack. (5)………………………………………………………………………….. Essentially, the argument in favour of the naval leg is not that it makes the deterrent more credible, but that, as mentioned above, it will survive for retaliation.
because they had a monopoly of nukes at the time
does not appear to make deterrence more credible.
because the enemy might attack population centres.
because the target country would have ample time to disperse its land.
None of the Above
Solution:
"because they had a monopoly of nukes at the time " is the correct choice. 'Nukes' mean a nuclear weapon.

Q4. The indigenous nuclear submarine, INS Arihant, is a great achievement for India. The Indian Navy, its engineers and scientists have done us immensely proud. (1)………………………………………………………………….. : Will Arihant make us more secure, and if so, in what way? It has been universally recognised that the sole justification for having nuclear weapons is their deterrence value. If ever a nuclear bomb has to be used, (2)…………………………………………………………. The initiation of a nuclear attack would mean utter destruction, not just for the two parties involved but also for regions far beyond. The Americans got away with their bombing of Hiroshima and Nagasaki, however controversial it was, (3)…………………………………………………………………………. Today, the situation is vastly different and far more dangerous. If nuclear weapons fail to deter the outbreak of war involving use of such weapons, they have disastrously failed in their deterrence mission. The major nuclear weapon powers, principally the U.S., have developed the myth of a nuclear triad, that consists of land-based, air-based and sea-based nuclear delivery systems. The theory is that if country A initiates a nuclear attack on country B in a first strike, country B must be in a position, even after absorbing the nuclear strike, (4)………………………………………………………………………. This is called second strike capability. In the event that country A manages to destroy the land and air-based nukes of country B, country B will still have its third leg in the shape of sea-based nuclear-tipped missiles, called SLBMs or submarine-launched ballistic missiles, for use against country A because the sea-based missiles, launched from nuclear-powered submarines, would have remained undetected and hence safe from enemy attack. (5)………………………………………………………………………….. Essentially, the argument in favour of the naval leg is not that it makes the deterrent more credible, but that, as mentioned above, it will survive for retaliation.
to think upon the variants of the product.
to retaliate with a massive nuclear attack on the enemy country
to perform well in the next attack.
to adapt well in the worst situation.
None of the Above
Solution:
"to retaliate with a massive nuclear attack on the enemy country " is the correct choice. 'Retaliate' means make an attack in return for a similar attack.

Q5. The indigenous nuclear submarine, INS Arihant, is a great achievement for India. The Indian Navy, its engineers and scientists have done us immensely proud. (1)………………………………………………………………….. : Will Arihant make us more secure, and if so, in what way? It has been universally recognised that the sole justification for having nuclear weapons is their deterrence value. If ever a nuclear bomb has to be used, (2)…………………………………………………………. The initiation of a nuclear attack would mean utter destruction, not just for the two parties involved but also for regions far beyond. The Americans got away with their bombing of Hiroshima and Nagasaki, however controversial it was, (3)…………………………………………………………………………. Today, the situation is vastly different and far more dangerous. If nuclear weapons fail to deter the outbreak of war involving use of such weapons, they have disastrously failed in their deterrence mission. The major nuclear weapon powers, principally the U.S., have developed the myth of a nuclear triad, that consists of land-based, air-based and sea-based nuclear delivery systems. The theory is that if country A initiates a nuclear attack on country B in a first strike, country B must be in a position, even after absorbing the nuclear strike, (4)………………………………………………………………………. This is called second strike capability. In the event that country A manages to destroy the land and air-based nukes of country B, country B will still have its third leg in the shape of sea-based nuclear-tipped missiles, called SLBMs or submarine-launched ballistic missiles, for use against country A because the sea-based missiles, launched from nuclear-powered submarines, would have remained undetected and hence safe from enemy attack. (5)………………………………………………………………………….. Essentially, the argument in favour of the naval leg is not that it makes the deterrent more credible, but that, as mentioned above, it will survive for retaliation.
Any use of nuclear weapon, tactical or otherwise, will invite massive retaliation.
China is far ahead of India in many respects.
Thus, the rationale for the naval leg of the triad is its survivability.
We have received drawings and documents related to this standard.
None of the Above
Solution:
"Thus, the rationale for the naval leg of the triad is its survivability." is grammatically and contextually correct.

Directions (6-10): Each of the following questions has a paragraph from which one sentence or part of sentence has been deleted. From the given options, choose the one that completes the paragraph in the most appropriate/coherent way. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q6. In the event that an enemy initiates a nuclear strike, it will never be able to destroy all the land and air-based nuclear weapons of the target country. Again, the enemy might attack population centres and not nuclear weapon sites; in that case, all the nukes of the target country would be available for retaliation. In either case, the deterrence capability of the target country would remain intact. If the possession of the naval leg were to deter the enemy, ab initio, from initiating a nuclear launch, it would add to the deterrence value. …………………………………………………………………………………………..
Advocates of nuclear deterrence insist that we should thank it for the fact that a third world war has been avoided.
Survivability by itself does not appear to make deterrence more credible.
The lead time has become tight for us.
Every government that now possesses nuclear weapons claims that they deter attacks by their threat of catastrophic retaliation.
None of the Above
Solution:
"Survivability by itself does not appear to make deterrence more credible." is grammatically and contextually correct and it maintains the continuity of the sentence. 'Deterrence' means the action of discouraging an action or event through instilling doubt or fear of the consequences.

Q7. If the hostilities reach the threshold where a country may consider using nuclear weapons, it would be preceded by a period of conventional warfare. The enemy would also have to reach the conclusion that unless he uses his nuclear weapons,…………………………………………………………. A conventional conflict itself will not start before several days of negotiations, including possible mediation by external powers and the UN Security Council
some supporters even maintain that deterrence
those with the power to exterminate life have not done so.
decades of peace have not been so rare.
he would suffer a defeat that he simply cannot afford to let happen
None of the Above
Solution:
"he would suffer a defeat that he simply cannot afford to let happen" is grammatically and contextually correct and it maintains the continuity of the sentence.

Q8. China is far ahead of India in many respects. It has more warheads and more nuclear-powered submarines. Both India and China have repeatedly declared adherence to the no-first-use doctrine. So where is the justification for acquiring the naval leg of the triad? We have a territorial dispute with China, but both countries have acquired enough experience to manage and contain the conflict. It is reasonably safe to say that ………………………………………between India and China.
the situation is giving rise to a war
there will not be an all-out war involving the use of nuclear weapons
arrangements were made for the war
ties were undergoing a hard time
None of the Above
Solution:
"there will not be an all-out war involving the use of nuclear weapons" is grammatically and contextually correct.

Q9. One of the arguments in the 1960s and 1970s in favour of atom bombs was that they would be cheaper in the long run. That has not happened. The acquisition of expensive conventional platforms as well as the…………………………………………………………………………... India has been in the forefront in campaign for nuclear disarmament.
ever expanding nuclear programme has destroyed that argument
fall in prices of the equipments has overrun the agreement
horrific prospect of nuclear conflict gave both strong incentives
could threaten any potential aggressor with the catastrophic risks
None of the Above
Solution:
"ever expanding nuclear programme has destroyed that argument" is the correct choice and maintains the continuity of the paragraph.

Q10. Discussion on primary care in India focusses only on the public sector while more than 60% of care is provided by the private sector. The private sector provides primary care in most countries though it is paid for from the budget or insurance. The private sector can provide good quality primary care if there are systems to finance care and ………………………………………………………………………………
has been touted as profound strategic depth crumbles with surprising ease when subjected to critical scrutiny.
if the private sector is prepared to invest in developing the needed capacities.
by considering the core of deterrence theory: that it has worked.
y considering the core of deterrence theory: that it has worked.
None of the Above
Solution:
"if the private sector is prepared to invest in developing the needed capacities." is grammatically and contextually correct.

Directions (11-15): In each of the questions given below an incomplete sentence is given which must be filled/completed with one of the sentences/words given below .i.e. one of the sentences/words can be fit into the given blanks. Choose the correct option and complete the given sentences. If none of the given alternatives is appropriate to fill the blank, choose option (e) i.e. “none of these” as your answer choice. 

Q11. The New Year is always looked forward to with hope, (11)………………………………….; 2018 has been a mixed bag, both globally and domestically. Globally, the growth rate in 2018 was high, particularly in the United States. But strong signs of a trade war emerged,(12)………………………………………………….. Britain is passing through the pangs of separation from the European Union. Domestically, the first quarter growth rate was high. But (13)…………………………………………………. . The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices. While prices fell, agrarian distress accentuated. India’s growth rate in 2018-19 is forecast at 7.4% by the Reserve Bank of India (RBI). (14)…………………………………………………………………. More likely, it will be slightly lower. Looking ahead, 2019 may not show any substantial rise in the growth rate. Even though the Goods and Services Tax (GST) has stabilised, much will depend on the pickup in the investment rate. The international environment is not that conducive for growth in our foreign trade; (15)…………………………………………………………………… Perhaps the growth rate will be between 7.2% and 7.5%. Though this may be the highest growth rate of any country, it falls short of our requirements.
whatever the conditions might have been in the previous year
with all new hopes and wishes for the future
striving towards a great future with dedication
and whatever happened has been in vain
None of the Above
Solution:
"whatever the conditions might have been in the previous year" as the latter part of sentence talks about the previous year.

Q12. The New Year is always looked forward to with hope, (11)………………………………….; 2018 has been a mixed bag, both globally and domestically. Globally, the growth rate in 2018 was high, particularly in the United States. But strong signs of a trade war emerged,(12)………………………………………………….. Britain is passing through the pangs of separation from the European Union. Domestically, the first quarter growth rate was high. But (13)…………………………………………………. . The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices. While prices fell, agrarian distress accentuated. India’s growth rate in 2018-19 is forecast at 7.4% by the Reserve Bank of India (RBI). (14)…………………………………………………………………. More likely, it will be slightly lower. Looking ahead, 2019 may not show any substantial rise in the growth rate. Even though the Goods and Services Tax (GST) has stabilised, much will depend on the pickup in the investment rate. The international environment is not that conducive for growth in our foreign trade; (15)…………………………………………………………………… Perhaps the growth rate will be between 7.2% and 7.5%. Though this may be the highest growth rate of any country, it falls short of our requirements.
gaining majority in the upcoming polls.
dimming hopes of faster international trade
paving a way for future infrastructure and technical developments
the high-growth economy in the five years preceding this as earlier thought to be
None of the Above
Solution:
"dimming hopes of faster international trade" is the correct choice and maintains the continuity of the paragraph.

Q13. The New Year is always looked forward to with hope, (11)………………………………….; 2018 has been a mixed bag, both globally and domestically. Globally, the growth rate in 2018 was high, particularly in the United States. But strong signs of a trade war emerged,(12)………………………………………………….. Britain is passing through the pangs of separation from the European Union. Domestically, the first quarter growth rate was high. But (13)…………………………………………………. . The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices. While prices fell, agrarian distress accentuated. India’s growth rate in 2018-19 is forecast at 7.4% by the Reserve Bank of India (RBI). (14)…………………………………………………………………. More likely, it will be slightly lower. Looking ahead, 2019 may not show any substantial rise in the growth rate. Even though the Goods and Services Tax (GST) has stabilised, much will depend on the pickup in the investment rate. The international environment is not that conducive for growth in our foreign trade; (15)…………………………………………………………………… Perhaps the growth rate will be between 7.2% and 7.5%. Though this may be the highest growth rate of any country, it falls short of our requirements.
signs are good for the balance of the year
signs is not good for the balance of the year
signs are not good for the balance of the year
signs are not good of the balance in the year
None of the Above
Solution:
"signs are not good for the balance of the year" is grammatically correct.

Q14. The New Year is always looked forward to with hope, (11)………………………………….; 2018 has been a mixed bag, both globally and domestically. Globally, the growth rate in 2018 was high, particularly in the United States. But strong signs of a trade war emerged,(12)………………………………………………….. Britain is passing through the pangs of separation from the European Union. Domestically, the first quarter growth rate was high. But (13)…………………………………………………. . The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices. While prices fell, agrarian distress accentuated. India’s growth rate in 2018-19 is forecast at 7.4% by the Reserve Bank of India (RBI). (14)…………………………………………………………………. More likely, it will be slightly lower. Looking ahead, 2019 may not show any substantial rise in the growth rate. Even though the Goods and Services Tax (GST) has stabilised, much will depend on the pickup in the investment rate. The international environment is not that conducive for growth in our foreign trade; (15)…………………………………………………………………… Perhaps the growth rate will be between 7.2% and 7.5%. Though this may be the highest growth rate of any country, it falls short of our requirements.
Both (b) and (c)
So the exercise remained more academic.
The inclusion of newer data sources, exclusion of outdated ones and making some subjective assumptions in the process.
But it looks to be a touch-and-go situation.
None of the Above
Solution:
"But it looks to be a touch-and-go situation." is the correct choice as it maintains the continuity of the paragraph.

Q15. The New Year is always looked forward to with hope, (11)………………………………….; 2018 has been a mixed bag, both globally and domestically. Globally, the growth rate in 2018 was high, particularly in the United States. But strong signs of a trade war emerged,(12)………………………………………………….. Britain is passing through the pangs of separation from the European Union. Domestically, the first quarter growth rate was high. But (13)…………………………………………………. . The rupee underwent a severe shock as crude oil prices rose, and abated after a fall in oil prices. While prices fell, agrarian distress accentuated. India’s growth rate in 2018-19 is forecast at 7.4% by the Reserve Bank of India (RBI). (14)…………………………………………………………………. More likely, it will be slightly lower. Looking ahead, 2019 may not show any substantial rise in the growth rate. Even though the Goods and Services Tax (GST) has stabilised, much will depend on the pickup in the investment rate. The international environment is not that conducive for growth in our foreign trade; (15)…………………………………………………………………… Perhaps the growth rate will be between 7.2% and 7.5%. Though this may be the highest growth rate of any country, it falls short of our requirements.
this will have an impact on our exports and, therefore, growth.
two successive years of good rains improved farm produce.
too early to conclude.
a direct consequence of the worsening NPA crisis.
None of the Above
Solution:
"this will have an impact on our exports and, therefore, growth" is the correct choice as it maintains the continuity of the paragraph.

               


  
 You May also like to Read:

     


Print Friendly and PDF

No comments