English Quiz for Uttarhand District Cooperative Bank: 11th March 2019

english-quiz-for-uttarakhand-district-cooperative-bank

English Quiz For Uttarakhand DCB 2019

Uttarakhand District Cooperative Bank has released the notification for the posts of Clerk and Managers for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to become a Banker this year. Now the next step is to start practicing for the exams from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for Uttarakhand District Cooperative Bank 2019-20. 




Directions (1-5)- Read the following passage and answer the questions as directed. 

Jessica was an intelligent girl. She lived with her parents and loved them very much. Jessica’s parents used to quarrel with each other over household matters. Jessica remained sad because of this. One afternoon, she returned from school and she saw her aunt sitting beside her mother on the dining table. They were engrossed in a deep conversation. “Hello aunt!" Jessica greeted her aunt. “Hello Jessica!" replied her aunt embracing Jessica.

Seeing her aunt Jessica felt extremely happy. Jessica’s mother went into the kitchen. Jessica took her aunt to her bedroom and made her sit comfortably on the bed. Jessica wanted to ask her aunt many questions. But she feared lest her mother should come to know about it. Holding a book in her hands she was lost in deep thoughts. “Should I bring the quarrel to the notice of my aunt for a better solution" If I do so, I shall incur the wrath of my mother. She might not want me to disclose family secrets to others."

With great courage and determination, she spoke to her aunt, “My mother and father had a quarrel last night. My mother is very upset. I want to help my mother out. My father’s rude behavior causes great ………………………. to my mother." Jessica’s aunt said, “Are you scared of their quarrel?" Jessica replied with a sad voice, “Yes aunt! They quarrel all the time. Sometimes, they shout at me without any reason. Have I done anything wrong?" Jessica’s aunt held Jessica’s hands out of sympathy.

Her aunt said, “Do not get frustrated. Everything will be all right. However, I shall discuss the matter with your mother." Jessica’s aunt further remarked, “You have done nothing wrong. But you were brave enough to tell frankly your family problem to me. You need not be afraid." After a little while, Jessica’s aunt asked her for a piece of paper. Holding it in her left hand she said to Jessica, “I am writing down my telephone number on it. Whenever you face a family problem in future, give me a ring at once." Jessica’s heart lightened hearing the sympathetic words of her aunt. She smiled and thanked her aunt for this loving gesture.

Before going back home Jessica’s aunt talked to Jessica’s mother and made her understand the intricacies of a husband-wife relationship. A few months later, there was a dispute again between Jessica’s mother and father. Immediately Jessica grew restless. With the hope of bringing about a solution, she made a call to her aunt.


Q1. Which of the following can be inferred as the moral of this short story?


It is always better to resolve your household problems amongst yourself rather than involving people outside the family.
Quarrel between parents is the biggest cause for tension and worry among their kids.
If things go beyond your control, it is always wise to share your internal family matters with unknown people.
If things go beyond your control, it is always wise to request your elders to find a solution to your family problems.
None
Solution:
The moral of the story is "If things go beyond your control, it is always wise to request your elders to find a solution to your family problems"

Q2. In the last paragraph of the story, a line is given in bold "Before going back home Jessica’s aunt talked to Jessica’s mother and made her understand the intricacies of a husband-wife relationship." What does the word "intricacies' mean in context of the passage above?
Legal Terms and Procedures
Complicated details
Social Problems
Benefits and Advantages
None of the Above
Solution:
'Intricacies' here mean Complicated details.

Q3. Which of the following words is opposite in meaning to the word “engrossed” given in bold in the passage?
engaged
enthralled
distracted
fascinated
Both (b) and (c)
Solution:
Engross: absorb all the attention or interest of.
Distract: divert (attention) from something.

Q4. Which of the following can replace the word given in bold " WRATH" in the passage?
forbearance
patience
delight
anger
benevolence
Solution:
Wrath: extreme anger.

Q5. Which of the following words can fill the blank to make it meaningful?
difficult
sufferings
comfort
suffer
passion
Solution:
A noun is required for the blank. 'Sufferings' is a noun that means the state of undergoing pain, distress, or hardship.

Directions (6-10): In the passage given below there are blanks which are numbered from 1 to 10. They are to be filled with the options given below the passage against each of the respective numbers. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering its meaning. 

Q6. An assessment of the quality of air across countries and in cities has come as a fresh warning to India on the levels of 6................ pollutants its citizens are breathing. The IQ AirVisual 2018 World Air Quality Report published in collaboration with Greenpeace underscores that Delhi remains an extremely 7.................. city to live in. The national capital exposes people to air containing annual average fine particulate matter (PM2.5) of 113.5 micrograms per cubic metre, when it should be no more than 10 micrograms as per WHO guidelines. In fact, Gurugram, which borders Delhi, 8............... even worse with a PM2.5 level of 135.8 micrograms, while 15 of the 20 cities worldwide ranked the worst on air pollution metrics are in India. Delhi’s air quality has been making headlines for years now. Yet, measures to 9...................... emissions have not moved into crisis mode: the launch this year of the National Clean Air Programme for 102 cities and towns, including the capital, talks only of long-term benefits of mitigation programmes beyond 2024, and not a dramatic reduction in near-term pollution. This has to change, and an annual target for reduction be set to make governments accountable. Achieving a reduction within a short window is not 10................ if there is the political will to reform key sectors: transport, biomass and construction.


deadly
ghost
gentle
danger
mortality
Solution:
'Deadly' is an adjective that means causing or able to cause death. To qualify 'pollutants', 'deadly' will be the correct choice.

Q7. An assessment of the quality of air across countries and in cities has come as a fresh warning to India on the levels of 6................ pollutants its citizens are breathing. The IQ AirVisual 2018 World Air Quality Report published in collaboration with Greenpeace underscores that Delhi remains an extremely 7.................. city to live in. The national capital exposes people to air containing annual average fine particulate matter (PM2.5) of 113.5 micrograms per cubic metre, when it should be no more than 10 micrograms as per WHO guidelines. In fact, Gurugram, which borders Delhi, 8............... even worse with a PM2.5 level of 135.8 micrograms, while 15 of the 20 cities worldwide ranked the worst on air pollution metrics are in India. Delhi’s air quality has been making headlines for years now. Yet, measures to 9...................... emissions have not moved into crisis mode: the launch this year of the National Clean Air Programme for 102 cities and towns, including the capital, talks only of long-term benefits of mitigation programmes beyond 2024, and not a dramatic reduction in near-term pollution. This has to change, and an annual target for reduction be set to make governments accountable. Achieving a reduction within a short window is not 10................ if there is the political will to reform key sectors: transport, biomass and construction.
secures
hazardous
unhealth
predict
safety
Solution:
Hazardous: (adjective) risky; dangerous.

Q8. An assessment of the quality of air across countries and in cities has come as a fresh warning to India on the levels of 6................ pollutants its citizens are breathing. The IQ AirVisual 2018 World Air Quality Report published in collaboration with Greenpeace underscores that Delhi remains an extremely 7.................. city to live in. The national capital exposes people to air containing annual average fine particulate matter (PM2.5) of 113.5 micrograms per cubic metre, when it should be no more than 10 micrograms as per WHO guidelines. In fact, Gurugram, which borders Delhi, 8............... even worse with a PM2.5 level of 135.8 micrograms, while 15 of the 20 cities worldwide ranked the worst on air pollution metrics are in India. Delhi’s air quality has been making headlines for years now. Yet, measures to 9...................... emissions have not moved into crisis mode: the launch this year of the National Clean Air Programme for 102 cities and towns, including the capital, talks only of long-term benefits of mitigation programmes beyond 2024, and not a dramatic reduction in near-term pollution. This has to change, and an annual target for reduction be set to make governments accountable. Achieving a reduction within a short window is not 10................ if there is the political will to reform key sectors: transport, biomass and construction.
happened
retrogressing
fares
proceeding
management
Solution:
'Fares' is used as a verb in the blank that means happen; turn out.

Q9. An assessment of the quality of air across countries and in cities has come as a fresh warning to India on the levels of 6................ pollutants its citizens are breathing. The IQ AirVisual 2018 World Air Quality Report published in collaboration with Greenpeace underscores that Delhi remains an extremely 7.................. city to live in. The national capital exposes people to air containing annual average fine particulate matter (PM2.5) of 113.5 micrograms per cubic metre, when it should be no more than 10 micrograms as per WHO guidelines. In fact, Gurugram, which borders Delhi, 8............... even worse with a PM2.5 level of 135.8 micrograms, while 15 of the 20 cities worldwide ranked the worst on air pollution metrics are in India. Delhi’s air quality has been making headlines for years now. Yet, measures to 9...................... emissions have not moved into crisis mode: the launch this year of the National Clean Air Programme for 102 cities and towns, including the capital, talks only of long-term benefits of mitigation programmes beyond 2024, and not a dramatic reduction in near-term pollution. This has to change, and an annual target for reduction be set to make governments accountable. Achieving a reduction within a short window is not 10................ if there is the political will to reform key sectors: transport, biomass and construction.
agitation
extend
troubled
mitigate
weak
Solution:
Mitigate: (Verb) make (something bad) less severe, serious, or painful.

Q10. An assessment of the quality of air across countries and in cities has come as a fresh warning to India on the levels of 6................ pollutants its citizens are breathing. The IQ AirVisual 2018 World Air Quality Report published in collaboration with Greenpeace underscores that Delhi remains an extremely 7.................. city to live in. The national capital exposes people to air containing annual average fine particulate matter (PM2.5) of 113.5 micrograms per cubic metre, when it should be no more than 10 micrograms as per WHO guidelines. In fact, Gurugram, which borders Delhi, 8............... even worse with a PM2.5 level of 135.8 micrograms, while 15 of the 20 cities worldwide ranked the worst on air pollution metrics are in India. Delhi’s air quality has been making headlines for years now. Yet, measures to 9...................... emissions have not moved into crisis mode: the launch this year of the National Clean Air Programme for 102 cities and towns, including the capital, talks only of long-term benefits of mitigation programmes beyond 2024, and not a dramatic reduction in near-term pollution. This has to change, and an annual target for reduction be set to make governments accountable. Achieving a reduction within a short window is not 10................ if there is the political will to reform key sectors: transport, biomass and construction.
difficulty
absurdity
hopeful
govern
impossible
Solution:
'Impossible' is the correct fit for the blank here.

Directions (11-15): In each Question below, a sentence is given with four words given in Bold in the sentence. Among these bold words one may be wrongly spelt. The option of that word is the answer. If all four words are correctly spelt mark (e). i.e. 'All Correct' as the answer. 

Q11. The monitoring of air quality in real time across cities and towns in India is far from adequatte or uniform.


monitoring
cities
adequatte
uniform
All Correct
Solution:
Adequate

Q12. A transition to electric vehicles for all commercial applications, with funding from the Centre’s programme for adoption of EVs, should be a priorety in cities.
transition
commercial
programme
priorety
All Correct
Solution:
Priority

Q13. Cutting nitrogen and sulphur emissions from industrial processes needs a time-bound programme supervised by the Environment Ministry.
emissions
processes
programme
supervised
All Correct
Solution:
All Correct

Q14. For more than a sentury, March 8 has been marked as International Women’s Day — a global day celebrating the achievements of women and promoting gender equality worldwide.
sentury
International
celebrating
promoting
All Correct
Solution:
Century

Q15. We are often tempted to think that our rights and freedoms depend upon the Constitution’s fundamantal rights chapter, and the judiciary’s willingness to enforce it against the state.
tempted
freedoms
fundamantal
willingness
All Correct
Solution:
Fundamental

               





You may also like to Read:
     

Print Friendly and PDF

No comments