IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 14th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs Questions: 14th August

IBPS RRB PO/Clerk Main Current Affairs


The Current Affairs section comes under the General Awareness which is as important as the formulas are for mathematics calculations, so this section is one that needs your undivided attention.  You cannot pile up all the news and read them in a go, you need to be up to the mark when it comes to daily affairs of the world. So here in Adda247, we prepare quizzes on daily news that holds importance considering the banking examinations, like IBPS RRB mains, IBPS PO/Clerk and many more. IBPS RRB PO Main 2019 is just one step away & you need to ace the mains examination for this you will have to compete with thousands. So to help you out in the finals, here is the 14th August 2019 Quiz on the current affairs of the previous day. 




Q1. Who among the following has been elected as the new president of Guatemala?
Sandra Torres
Alejandro Giammattei
Vinicio Cerezo
Jimmy Morales
Rodrigo Rosenberg Marzano
Solution:
Alejandro Giammattei has been elected as new president of Guatemala. Giammattei will succeed corruption tainted outgoing President Jimmy Morales.

Q2. Name the senior advocate who served as the Additional Solicitor General in the Supreme Court from 2004 to 2009, passed away recently.
Ramachandra Martand Hajarnavis
G.R. Rajagopaul
Amarendra Sharan
P. Govinda Menon
V.A. Sayed Muhammad
Solution:
Senior advocate Amarendra Sharan who also served as the Additional Solicitor General in the Supreme Court from 2004 to 2009 passed away recently.

Q3. Who among the following has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Congo?
Ghotu Ram Meena
R. Masakui
Pranay Kumar Verma
Nina Tshering La
Amrit Lugun
Solution:
Ghotu Ram Meena has been appointed as the next Ambassador of India to the Republic of Congo.

Q4. Researchers from which technical institution have developed a low-cost diagnostic device which can perform various pathological tests by using blood taken from a fingerprick?
IIT Kanpur
IIT Guwahati
IIT Bangalore
IIT Mumbai
IIT Kharagpur
Solution:
Researchers from IIT Kharagpur have developed a low-cost diagnostic device which can perform various pathological tests by using blood taken from a fingerprick.

Q5. National Payments Corporation of India has announced that AePS has crossed the milestone of over 200 million transactions during July 2019. AePS stands for ...................
Aadhaar enabled Payment Source
Aadhaar enabled Payment System
Aadhaar enabled Payment Software
Aadhaar enabled Protocol System
Aadhaar enabled Payroll System
Solution:
National Payments Corporation of India has announced that Aadhaar enabled Payment System has crossed the milestone of over 200 million transactions during July 2019.

Q6. Name the patriotic song which is produced by Doordarshan to mark the occasion of Independence Day, 2019.
Bharat
Himmat
Watan
Desh
Azaadi
Solution:
Union Information and Broadcasting Minister has released a patriotic song “Watan” to mark the occasion of Independence Day, 2019. The patriotic song is produced by Doordarshan.

Q7. Which airline will become the 1st Indian airline to fly over the North Pole while connecting New Delhi and North America on Independence Day?
IndiGo
Air India Express
GoAir
SpiceJet
Air India
Solution:
On the nation’s Independence Day, Air India will become the 1st Indian airline to fly over the North Pole while connecting New Delhi and North America.

Q8. The book, titled ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’ will be launched on Sridevi’s 56th birth anniversary. The book is written by author-screenwriter ...................
Satyarth Nayak
Jhumpa Lahiri
Amrita Pritam
Chetan Bhagat
Vikram Seth
Solution:
The book, titled ‘Sridevi: Girl Woman Superstar’ will be launched on Sridevi’s 56th birth anniversary. The book is written by author-screenwriter Satyarth Nayak.

Q9. Name the tennis star who won the Rogers Cup tennis tournament 2019 held in Toronto, Canada.
Maria Sharapova
Serena Williams
Venus Williams
Bianca Andreescu
Simona Halep
Solution:
Canadian teenager Bianca Andreescu wins Rogers Cup tennis tournament 2019 held in Toronto, Canada.

Q10. Name the mission recently launched by Indian Army in Jammu which aims to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370 and reorganisation of Jammu and Kashmir.
Mission Reach Out
Mission Services
Mission People Harmony
Mission Jammu
Mission Aapurti
Solution:
“Mission Reach Out” was recently launched by Indian Army in Jammu. This Mission aims to ensure basic necessities and essential services are available in the region post the abrogation of the provisions of Article 370 and reorganisation of Jammu and Kashmir.

Q11. Name the business-to-business payments startup which has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).
Givcash
FINO PayTech
Ezetap Mobile Solutions
CCAvenue
EnKash
Solution:
Business-to-business payments startup EnKash has launched the country’s first corporate credit card called ‘Freedom Card’ for small and medium enterprises (SMEs).

Q12. Name the Ivory Coast music star who was also named “Best Artist of the Year” at the Ivorian “Coupe-decale” Awards in 2016 and 2017 passed away recently.
Ariana Grande
Camila Cabello
DJ Arafat
Ed Sheeran
Shawn Mendes
Solution:
Ivory Coast music star DJ Arafat who was also named “Best Artist of the Year” at the Ivorian “Coupe-decale” Awards in 2016 and 2017 passed away recently.

Q13. Name an Indian who made history by becoming the first Indian to win a world title in motorsports after winning the FIM World Cup held in Varpalota, Hungary.
Aishwarya Pissay
Alisha Abdullah
Neha Dabas
Mira Erda
Garima Avtar
Solution:
Aishwarya Pissay made history by becoming the first Indian to win a world title in motorsports as she won the FIM World Cup in women’s category after the final round of the championship in Varpalota, Hungary.

Q14. The Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C) conferred the National Youth Awards for excellent work and contribution in different fields of development and social service. Who is Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C)?
Santosh Gangwar
Kiren Rijiju
Jitendra Singh
Mansukh Mandaviya
Prahalad Singh Patel
Solution:
The Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C) conferred the National Youth Awards for excellent work and contribution in different fields of development and social service. Union Minister for Youth Affairs & Sports (I/C): Kiren Rijiju.

Q15. The safety measures for the children travelling on motorcycles have been included in the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 under which Central government has made “Headgear” mandatory for children above ................ while travelling on a motorcycle.
5 years
8 years
6 years
4 years
7 years
Solution:
The safety measures for the children travelling on motorcycles have been included in the Motor Vehicles (Amendment) Act 2019 under which Central government has made “Headgear” mandatory for children above 4 years while travelling on a motorcycle.

Q16. Name the operating system recently launched by chinese telecom giant Huawei.
HarmonyOS
ToggleOS
HuaweiOS
FaceOS
NoviceOS
Solution:
Chinese telecom giant Huawei unveiled its own operating system will be called the HongmengOS, known in English as the HarmonyOS.

Q17. President Ram Nath Kovind gave assent to legislation for bifurcation of Jammu and Kashmir, and two Union Territories, Jammu and Kashmir and ................ will come into existence on October 31.
Kulgam
Kupwara
Ladakh
Kargil
Pulwama
Solution:
President Ram Nath Kovind gave assent to legislation for bifurcation of Jammu and Kashmir, and two Union Territories, Jammu and Kashmir and Ladakh will come into existence on October 31.

Q18. Freedom fighter Dayanidhi Nayak passed away. Nayak has struggled against the British Government during the Quit India movement and he was a devout follower of Mahatma Gandhi. He was from which of the following states?
Haryana
Rajasthan
Bihar
Odisha
Jharkhand
Solution:
Freedom fighter Dayanidhi Nayak passed away. Nayak has struggled against the British Government during the Quit India movement and he was a devout follower of Mahatma Gandhi. He was from odisha.

Q19. Who is the CEO of Huawei?
Michael Saul
Ren Zhengfei
Kenichiro Yoshida
Kim Hyun Suk
Shen Wei
Solution:
Ren Zhengfei is the CEO of Huawei.

Q20. National Payments Corporation of India has announced that AePS has crossed the milestone of over 200 million transactions during July 2019. Who is the MD & CEO of NPCI?
Yogesh Chander Modi
Harivansh Narayan
Hrushikesh Senapaty
Dilip Asbe
Nagendra Nath Sinha
Solution:
National Payments Corporation of India has announced that AePS has crossed the milestone of over 200 million transactions during July 2019. MD & CEO of NPCI: Dilip Asbe.

               



Print Friendly and PDF

No comments