Economic and Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims 2020 – Set III

NABARD Grade A Prelims 2020: NABARD Grade A prelims 2020 will be held on 25th February 2020. The Economic & Social Issues section will play a crucial role as out of 200, 40 questions will be asked from this section.

The economic & social issues will consist of topics related to Indian economy & issues related to society with special focus on rural India. Good Study source along with practice will help you to score more marks in this section. Economic & Social issues  and Agriculture & Rural Development will be a game-changer as all the other sections are asked in almost all Banking & Insurance exams. Candidates who want to crack NABARD Grade A prelims 2020 should not ignore this section.

Practice With,
NABARD Grade A 2020 Online Test Series

To help you ace Economic & social issues section of NABARD Grade A prelims 2020, ADDA247 has made one-liner questions of NABARD Grade A Economic & Social issues. The one-liner questions are given below. More questions will be updated in due course.

Q1: Name all the methods which are used to measure national income of the economy?
ANSWER: There are 3 methods used to measure national income of the economy –

  • Value Added or Product Method
  • Expenditure Method
  • Income Method

Q2: According to the Income method, the formula to calculate national income with respect to Wages (W), rent (R), interest (I) and profit (P) is –
ANSWER: National Income = W + R + I + P.

Q3: Name the type of income which is calculated by dividing the national income with population.
ANSWER: Percapita Income.

Q4: Consider the following statement –
“The higher economic development brings higher economic growth but higher economic growth does not guarantee higher economic development.”
State whether it is TRUE or FALSE?
ANSWER: TRUE (Economic Development = Economic Growth + Standard of living).

Q5: Which type of monetary policy is used to fight the inflation in economy.
ANSWER: Contractionary Monetary Policy.

Q6: The process of buying and selling of government securities, bond or Treasury Bills (T-Bills) to regulate the money supply in economy.
ANSWER: Open Market Operations (OMO).

Q7: Under the Liquidity Adjustment Facility, bids need to be for a minimum amount of —
ANSWER: Rs. 5 crore.

Q8: Name the provision which is used by the banks to borrow overnight funds from RBI against the approved government securities.
ANSWER: Marginal Standing Facility.

Q9: With respect to Right to Education Act 2009, what is the Pupil Teacher Ratio (PTR) for both primary and upper primary schools.
ANSWER: Primary level – 30:1
Upper Primary Level – 35:1

Q10: The MNREGA act provides guaranteed wage employment for how many days in a financial year?
ANSWER: 100 days.

More Questions of Economic & Social Issues:
Economic & Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims – Set I
Economic & Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims – Set II

Click Here To View Complete Details about NABARD Grade A 2020 Exam

Start Your Preparation for RBI Assistant Mains? Fill this form to get free Study Material

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.
×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD