Economic and Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims 2020 – Set IV

NABARD Grade A prelims: Attempt Economic & Social Issues Questions to ace NABARD Grade A prelims. Here is the Set IV of top 10 important Economic & Social Issues questions for NABARD Exam 2020.

NABARD Grade A Prelims 2020: NABARD Grade A prelims 2020 will be held on 25th February 2020. The Economic & Social Issues section will play a crucial role as out of 200, 40 questions will be asked from this section.

The economic & social issues will consist of topics related to Indian economy & issues related to society with special focus on rural India. Good Study source along with practice will help you to score more marks in this section. Economic & Social issues  and Agriculture & Rural Development will be a game-changer as all the other sections are asked in almost all Banking & Insurance exams. Candidates who want to crack NABARD Grade A prelims 2020 should not ignore this section.

Practice With,
NABARD Grade A 2020 Online Test Series

To help you ace Economic & social issues section of NABARD Grade A prelims 2020, ADDA247 has made one-liner questions of NABARD Grade A Economic & Social issues. The one-liner questions are given below. More questions will be updated in due course.

Q1: The first National Population policy was launched in the year.
ANSWER: 1976.

Q2: The issues related to labour & labour welfare comes under which list? (State/Centre/Concurrent).
ANSWER: Concurrent List.

Q3: Minimum workers required to form a trade union.
ANSWER: 100 workers OR 10% of workforce.

Q4: Name the scheme launched by Government of India in May, 2016 for providing free LPG connections to Women from BPL Households.
ANSWER: Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY).

Q5: The headquarters of UNESCO is situated at –
ANSWER: Paris.

Q6: Name the organisation with the main aim to promote international economic cooperation, international trade, employment, and exchange rate stability, including by makingresources available to member countries to meet balance of payments needs.
ANSWER: International Monetary Fund (IMF).

Q7: The headquarters of ASEAN is situated at –
ANSWER: Jakarta, Indonesia.

Q8: World Economic Forum (WEF) is an international institution founded by-
ANSWER: Klaus Schwab.

Q9: Unified Payment Interface (UPI) is a product of –
ANSWER: NPCI.

Q10: The chairman of SEBI is appointed by –
ANSWER: Central Government.

More Questions of Economic & Social Issues:
Economic & Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims – Set I
Economic & Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims – Set II
Economic & Social Issues Questions for NABARD Grade A Prelims – Set III

Click Here To View Complete Details about NABARD Grade A 2020 Exam

Start Your Preparation for RBI Assistant Mains? Fill this form to get free Study Material