English Quiz IBPS RRB Clerk Mains for 13th October 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 13th October 2019. This quiz is based on mix topics-English Miscellaneous Quiz. 

Directions (1-2): There are some statements in question given below which when connected using the correct sentence structure forms a complete single sentence without altering the meaning of the sentences given in the question. There are four options given below the question, choose the sentence that forms the correct formation of single sentence which is both grammatically correct and contextually meaningful. If none follows, choose (e) as your answer.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Banks, have to recover $7 billion of their own from RCom; those banks needed the bondholders to go away; to press ahead with the telecom firm’s offer to pay off debts; selling spectrum, towers, fiber-optic networks, and related assets, as well as real estate;
(a) Banks, which have to recover $7 billion of their own from RCom, needed the bondholders to go away in order to press ahead with the telecom firm’s offer to pay off debts by selling spectrum, towers, fiber-optic networks, and related assets, as well as real estate.
(b) Banks, which have to recover $7 billion of their own from Rcom, in order to press ahead with the telecom firm’s offer to pay off debt, they need the bondholders to go away with selling spectrum, towers, fiber-optic networks, and related assets, as well as real estate.
(c) Banks, which have to recover $7 billion of their own from Rcom needs to sell spectrum, towers, fiber-optic networks, and related assets, as well as real estate for bondholders to go away with the telecom firm’s offer to pay off debt.
(d) Banks, which have to recover $7 billion of their own from Rcom, needed the bondholders to go away through selling spectrum, towers, fiber-optic networks, and related assets, as well as real estate to press ahead with the telecom firm’s offer to pay off debt.
(e) None of these

S1. Ans. (a)
Sol. Among the given options, sentences (b) and (d) are grammatically and contextually incorrect. Sentence (c) is contextually different and structurally incorrect. It is not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (a) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Q2. A political controversy is doing the rounds; they claim that their government has been responsible;
the Finance Minister Arun Jaitley and former FM P Chidambaram; the best economic governance.

(a) The Finance Minister Arun Jaitley and former FM P Chidambaram are doing the rounds of a political controversy claiming that their government has been responsible for the best economic governance.
(b) The Finance Minister Arun Jaitley and former FM P Chidambaram claims that their government has been responsible for a political controversy which is doing the rounds for the best economic governance.
(c) A political controversy is doing the rounds with the Finance Minister Arun Jaitley and former FM P Chidambaram claiming that their government has been responsible for the best economic governance.
(d) A political controversy is doing the rounds with the best economic governance claiming that their government has been responsible for Finance Minister Arun Jaitley and former FM P Chidambaram.
(e) None of these

S2. Ans. (c)
Sol. Among the given options, sentences (a) and (b) are grammatically and contextually incorrect. Sentence (d) is contextually different and structurally incorrect. It is not inferring the same meaning as per the demand of the question. Hence only option (c) forms the correct sentence which follows the sentences given in the question both grammatically and contextually.

Directions (3-5): In the question given below, there are four sentences. Choose the sentence which is grammatically incorrect or illogical as your answer. In questions where all the given sentences are grammatically correct, choose option (e) ‘all are correct’ as your answer choice.

Q3. (a) Separatist organizations have called for a shutdown from Sunday against the hearing in Supreme Court.
(b) Cohen had paid her $130,000 for her silence.
(c) It being cold day in Kashmir most of the people out on the street were wearing the traditional Kashmiri winter dress.
(d) Only one team has come back from 0-2 down to win a Test series – Don Bradman’s Australia against England at home in 1936-37.
(e) Dutton quit his cabinet position after his failed leadership bid, with at least nine others also offering to go.

S3. (c)
Sol. In the option (c), the phrase ‘cold day’ would be preceded by an article ‘a’ because ‘day’ is a singular countable noun which must be preceded by ‘a’, but ‘day’ is preceded by an adjective ‘cold’ due to which the article ‘a’ would precede the word ‘cold’. Hence, (c) is the correct answer.

Q4.
(a) The greater concentration of capital allows the giant oligopolies to raise prices which takes more of a worker’s paycheque.
(b) Battling intense smoke and heat, the fire brigade rescued 35 people, many of trapped on the top four floors of the 16-story building.
(c) Global emissions have not plateaued, reportedly having risen by 1.4% last year.
(d) A science book has bought by Ramesh to prepare for his class 12th exams.
(e) all are correct

S4. (d)
Sol. Option (d) is given in the passive form, but the syntax is incorrect. ‘Been’ should follow the helping verb ‘has’.
So, the correct sentence is ‘A science book has been bought by Ramesh to prepare for his class 12th exams.’
Hence, option (d) is the correct answer.

Q5.
(a) Richa came always late to her office last month.
(b) Fewer companies means workers have less choice of employers and so have less bargaining power. (c) Recently, Apple became the first company to have a $1 trillion valuation and today just 30 companies reap half of all profits produced by all publicly traded companies.
(d) Indian banks are facing mounting non-performing assets or bad loans, especially at PSBs, which have reached more than 8 lakh crores.
(e) all are correct

S5. (a)
Sol. In the option (a), the use of ‘always’ is incorrect because always, seldom, never, etc are primarily used before the main verb.
Hence, option (a) is the correct answer.

Directions (6-10): In each of the questions given below, a paragraph is given which has some blanks and those blanks must be filed with the same word out of five words given below it. You must choose that same as your answer and fill up the blanks with that appropriate answer.

Q6. After a muted Onam, Kerala woke up on Sunday to the reality of providing __________ to the humungous number of stranded people and to the enormity of rehabilitation and restoration of normal life. According to Chief Minister Pinarayi Vijayan, who held a review of the __________ and rehabilitation work on Sunday, 462456 persons are still housed in 1435 __________ camps.
(a) Nonchalance
(b) Hindrance
(c) Succor
(d) Deluge
(e) Torrent

S6. Ans. (c)
Sol. Stranded people requires ‘Relief’. People should be housed in ‘Relief’ camps. CM would have held a review of the ‘Relief’ and rehabilitation work.
Nonchalance [noun] means ‘The state of being nonchalant; calm behavior that suggests you are not interested or do not care; calmness; equanimity; coolness;’.
Succor [noun] means ‘assistance and support in times of hardships and distress’.
Deluge [noun] means ‘a severe flood’;
Torrent [noun] means ‘a severe flood’;
Among the given options, ‘succor’ has a meaning very close to the meaning of ‘relief’.
Hence, ‘Succor’ is the correct answer and option (c) is the correct answer.

Q7. Four fresh recruits planning to enter Pakistan-occupied Kashmir (PoK) for arms training were __________ in the frontier district of Kupwara on Sunday. The four were __________ after a brief gunfight in the Kupwara district. Extreme restraint was exercised, and opportunity was given to the militants to surrender. The four surrendered and subsequently ___________.
(a) zapped
(b) killed
(c) spawned
(d) arrested
(e) eliminated

S7. Ans. (d)
Sol. The last two sentences give the hint for the word which would fill the blank. ‘Extreme restraint was exercised, and opportunity was given to the militants to surrender. The four surrendered’.
The highlighted sentences suggest that the militants weren’t killed or eliminated because extreme restraint was exercised, and the militants surrendered.
Zap [verb] means ‘go quickly’;
Spawn [verb] ‘(of a fish, frog, mollusk, crustacean, etc) release or deposit eggs; produce (offspring)’;
The words ‘zapped’ and ‘spawned’ are irrelevant to the context of the sentences.
It makes more sense that the surrendered militants were arrested.
Hence, option (d) is the correct answer.

Q8. Former PM Manmohan Singh has written to Prime Minister Narendra Modi saying that the historic Teen Murti complex, ___________ to the memory of Jawaharlal Nehru, should be left undisturbed.
It comes in the wake of reports that the Modi government wants to create a museum ___________ to all Prime Ministers in the Teen Murti complex. Even his political rivals ___________ their reverence to his distinctiveness and greatness, said Dr. Singh.
(a) posited
(b) dedicated
(c) belonged
(d) imprinted
(e) altered

S8. Ans. (b)
Sol. Posit [verb] means ‘to put forward as a fact or as a basis for argument’. The meaning of the word is irrelevant in the context of the given blanks.
Similarly, the meaning of the words ‘belonged’, ’imprinted’ and ‘altered’ is irrelevant in the context of the given blanks.
The Teen Murti Complex should be ‘attributed’ to Nehru Ji.
The meaning of the word ‘dedicated’ is closer to the meaning of the word ‘attributed’.
Hence, option (b) is the correct answer.

Q9. Chief Justice of India (CJI) Justice Dipak Misra on Sunday called upon law students to engage in the practice of ‘cause lawyering’ and develop the idea of serviceability to law by taking up pro bono cases to protect human __________, _________of individuals and ________of underprivileged.
(a) succor
(b) travesty
(c) equanimity
(d) deluge
(e) rights

S9. Ans. (e)
Sol. Succor [noun] means ‘assistance and support in times of hardships and distress’;
Travesty [noun] means ‘something that fails to represent the values and qualities that it is intended to represent, in a way that is shocking or offensive’;
Equanimity [noun] means ‘calmness and composure, especially in a difficult situation’;
Deluge [noun] means ‘a severe flood’;
The words succor, travesty, equanimity, and deluge are irrelevant in the context of the blanks.
There is something called ‘rights of humans, rights of individuals, and rights of underprivileged;
The word ‘rights’ correctly fits the blank.
Hence, option (e) is the correct answer.

Q10. Mr. Bhagat, a loco pilot of the Bamanhat-Siliguri Jn. passenger train applied the brakes after spotting a __________ of elephants close to the track between Sivok and Gumla stations in northern West Bengal on August 24 evening. My assistant [Mr. Kumar] spotted the __________ at about 5.35 p.m. The __________ was not visible from my side of the locomotive because of a bend in the track.
(a) herd
(b) pronouncement
(c) army
(d) fleet
(e) swarm

S10. Ans. (a)
Sol. Only the option (a) ‘herd’, upon filling the blanks, satisfy the contextual and grammatical requirements of the blanks.
Hence, Option (a) is the correct answer.
herd [noun] means ‘a large group of animals, especially hoofed mammals, that live together or are kept together as livestock’;
Pronouncement [noun] means ‘a formal or authoritative announcement or declaration’;
Army [noun] means ‘a group of soldiers’;
Fleet [noun] means ‘a group of ships’;
Swarm [noun] means ‘a large group of flying insects’;

Directions (11-15): In the following passage, certain parts of the paragraph are highlighted which suggest that the given expression may be grammatically incorrect. Choose the most appropriate expression among the four options given against each number which makes the sentence grammatically correct and contextually meaningful. If the given expression does not require any correction, choose option (e) i.e., “No correction required” as your answer.

If (11) there had been any real benefit in having a Legislative Council, all States in the country should, and arguably would, have a second chamber. The fact that there are only seven such Councils (12) had suggested the lack of any real advantage, apart from the absence of a broad political consensus on the issue. Now Odisha wants to join the group of States that have an Upper House. (13) The State Cabinet has been approving a 49-member Legislative Council, accepting the report of a committee set up in 2015 to study the functioning of the second chamber in other States and make recommendations. The process of creating an Upper House is lengthy. (14) The State Assembly would have to pass a resolution for the creation of the Council by a majority of its total membership. Thereafter, Parliament has to enact a law to create it. (15) Two Bills introduced in the Rajya Sabha in 2013 for establishing Legislative Councils in Assam and Rajasthan are still pending, indicating the lack of support for such a move.

Q11.
(a) There would be any real benefit in having a Legislative Council
(b)There was any real benefit in having a Legislative Council
(c) It being were any real benefit in having a Legislative Council
(d) Their was been any real benefit in having a Legislation Council
(e)no correction required

S11. Ans. (b)
Sol. Option (c) and (d) can be easily omitted ‘it being were’ and ‘their’ doesn’t make any sense here, option (a) is grammatically wrong as ‘if’ clause is never in ‘would’ form. So, the best option choice here is option(b).

Q12.
(a)suggests the lack of any real advantage
(b)had been suggesting the lack of any real advantage
(c)would have suggested the lack of any real advantage
(d)were suggesting the lack of any real advantage
(e)no correction required

S12. Ans. (a)
Sol. The appropriate choice for answer 2 should be option (a) as in the given paragraph the Option (b) and (d) can be omitted easily because in second line of the paragraph “The fact that there are only seven such Councils” is in present tense.

Q13.
(a)The State Cabinet would be approving a 49-member Legislative Council
(b)The State Cabinet was approving a 49-member Legislative Council
(c)The State Cabinet has approved a 49-member Legislative Council
(d)The State Cabinet would have been approving a 49-member Legislative Council
(e)no correction required

S13. Ans. (c)
Sol. The proper choice for the answer 3 should be option (c) the idea of the lines given in paragraph states that the cabinet has accepted the report of a committee set up in 2015 and so he has approved the 49-member Legislative Council.

Q14.
(a)The State Assembly would be passing a resolution for the creation of the Council
(b) The State Assembly had to pass a resolution for the creation of the Council
(c) The State Assembly could be passing a resolution for the creation of the Council
(d)The State Assembly has to pass a resolution for the creation of the Council
(e)no correction required

S14. Ans. (d)
Sol. In paragraph, it is stated that something is to be done by the state assembly and after that parliament will enact a law. “Thereafter, Parliament has to enact a law to create it.” Before this, The State Assembly has to pass a resolution for the creation of the Council. So the option(d) fits best here.

Q15.
(a)Two Bills could be introduced in the Rajya Sabha in 2013 for establishing Legislative Councils
(b)Two Bills had been introduced in the Rajya Sabha in 2013 for establishing Legislative Councils
(c)Two Bills have introduced in the Rajya Sabha in 2013 for establishing Legislative Councils
(d)Two Bills would have been introduced in the Rajya Sabha in 2013 for establishing Legislative Councils
(e)no correction required

S15. Ans. (e)
Sol. In last line the paragraph states that there were two bills that were introduced in 2013 it means the total introduction was done in 2013 that has nothing to do with the present timeline so there is no scope of using has or have, using would have been also omit the possibility so the best option choice is (e).

You may also like to Read:

Get Free Study Material For IBPS RRB PO Main 2019