IBPS Clerk Reasoning Ability Quiz: 13th October

The reasoning being the scoring part can enhance your performance as a whole. All you need to do is clear your basics and be aware of the syllabus of the particular exam you are preparing for. Giving mocks and Quizzes on a regular basis will help you to decode the strategy. Also, the Study Plans go hand in hand with the exam preparations that will take place in the upcoming months. Like the IBPS Clerk Prelims are scheduled in the month of December and we already rolled the study plan for IBPS Clerk. Under the same plan, here is the Quiz for Reasoning, to make sure that you don’t skip any important topic as well as be prepared to face any type of questions in the prelims. IBPS Clerk Reasoning Quiz of 13th October 2019 covers  Miscellaneous Topic.

Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below.
Seven persons are sitting in a linear row. All of them are facing south. Equal number of persons sits to left and right of X. Two persons sit between X and C. D sits second to the right of B. More than three persons sit between A and Y, who doesn’t sit at extreme end of row. Z is not immediate neighbor of B.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. Who among the following person sits fourth to the right of Z?
(a) A
(b) X
(c) B
(d)D
(e) None of these

Q2. Who among the following is immediate left of D?
(a) Z
(b) B
(c) X
(d) A
(e) None of these

Q3. How many persons sit between Y and B?
(a) Three
(b) Four
(c) one
(d) Two
(e) None

Q4. Four of the following five are alike in certain way based from a group, find the one that does not belong to that group?
(a) X-Z
(b) B-D
(c) Y-X
(d)A-Z
(e) B-C

Q5.If A and D change there places then which of the following person sit immediate right of A?
(a) Y
(b) B
(c) Z
(d) C
(e) None of these

Solutions (1-5):

S1.Ans(e)
S2.Ans(c)
S3.Ans(e)
S4.Ans(d)
S5.Ans(c)

Directions (6-10): In these questions, a relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions. Give answer

Q6. Statement: A>B; G<D≤E; G≥F>B
Conclusion: I. G≥A II. B<E
(a) if only conclusion II is true.
(b) if only conclusion I is true.
(c) if neither conclusion I nor II is true.
(d) if either conclusion I or II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

S6. Ans.(a)
Sol. I. G≥A(False) II. B<E(True)

Q7. Statement: A>T≥J; A≤S=H; I>T
Conclusion: I. H>J II. I>S
(a) if both conclusion I and II are true.
(b) if only conclusion I is true.
(c) if neither conclusion I nor II is true.
(d) if either conclusion I or II is true.
(e) if only conclusion II is true.

S7. Ans.(b)
Sol. I. H>J(True) II. I>S (False)

Q8. Statement: J≥K>L<M≥N; K≥O=T
Conclusion: I. J>O II. J=T
(a) if only conclusion II is true.
(b) if either conclusion I or II is true.
(c) if neither conclusion I nor II is true.
(d) if only conclusion I is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

S8. Ans.(b)
Sol. I. J>O(False) II. J=T (False)

Q9. Statement: A> T=N; A>S>R; A<M
Conclusion: I. R<T II. N≤R
(a) if only conclusion II is true.
(b) if only conclusion I is true.
(c) if neither conclusion I nor II is true.
(d) if either conclusion I or II is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

S9. Ans.(d)
Sol. I.R<T(False) II. N≤R(False)

Q10. Statement: A<B≤C; F<M≤C; C>Q
Conclusion: I. Q≤F II. F>Q
(a) if only conclusion II is true.
(b) if either conclusion I or II is true.
(c) if neither conclusion I nor II is true.
(d) if only conclusion I is true.
(e) if both conclusions I and II are true.

S10. Ans.(c)
Sol. I. Q≤F (False) II. F>Q(False)

Directions (11-15): The following questions are based on the five three digits numbers given below:

583 659 427 361 416

Q11. If in each number, all the three digits are arranged in ascending order within the number, which of the following will be the fourth lowest number?
(a) 583
(b) 659
(c) 427
(d) 361
(e) 416

S11. Ans.(a)
Sol. After arranging all the digits in ascending order within each number–
358 569 247 136 146
So, the fourth lowest number will be 583.

Q12. If first digit will be changed (replace) with third digit, then second with first digit and after that third digit with the second digit in each number, then which number will be the lowest?
(a) 583
(b) 659
(c) 427
(d) 361
(e) 416

S12. Ans.(e)

Q13. If the position of first and third digits of the numbers are interchanged with each number then how many numbers thus formed will be completely divisible by 2?
(a) None
(b) Three
(c) More than three
(d) One
(e) Two

S13. Ans.(b)
Sol. After interchanging first and third digits according to the given condition in the question—
385 956 724 163 614
So number completely divisible by 2 will be three.

Q14. What will be result if first digit of second highest number is divided by second digit of second lowest number?
(a) 4
(b) 5
(c) 7
(d) 2
(e) 1

S14. Ans.(b)
Sol. First digit of second highest number is 5 and second digit of the second lowest number is 1. So, the resultant will be 5.

Q15. If in each number, both first and second digits are added and then third digit will be subtracted from that addition then which of the following will be the highest resultant?
(a) 4
(b) 2
(c) 1
(d) 8
(e) 10

S15. Ans.(e)

If you are preparing for IBPS Clerk Exam, then you can also check out a video for Reasoning below:

You may also like to Read: