General Awareness (GA) Questions asked in IBPS RRB PO Mains 2019 Exam

IBPS RRB PO Mains Exam is over now. Candidates who have attempted the IBPS RRB PO mains exam must be curious to know their performance in the examination. Bankersadda has come up with the General Awareness (GA) question with answers to help you deal with your performance analysis. These questions will help in your score analysis as well as it will also help in preparing for IBPS RRB Clerk mains exam which is to be held on 20th October 2019.

General awareness carries 40 question, each carries 1 mark. This means, general awareness has 40/200 weightage in the mains stage of IBPS RRB PO exam. Read the questions asked in the examination with solution below:

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Questions)

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Solutions)

Q1. Who is the HRD Minister of India?
Answer. Shri Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’

Q2. Name the country which will host the G20 summit in 2020.
Answer. Saudi Arabia

Q3. Who was the 1st Deputy Prime Minister of India?
Answer. Sardar Vallabhbhai Patel

Q4. Amit panghal is related to which sport?
Answer. Boxing

Q5. Name the women who became the 1st women Vice-Chancellor of Jamia Millia Islamia University?
Answer. Najma Akhtar

Q6. India’s 1st Aqua Mega Food Park is situated in which state?
Answer. Andhra Pradesh

Q7. Who is the chairperson of National Green tribunal (NGT)?
Answer. Justice Adarsh Kumar Goel

Q8. Who has the authority to appoint Comptroller and Auditor General of India?
Answer. President of India

Q9. Name the fist Indian shipyard to deliver 100 ships.
Answer. Garden Reach Ship Builders and Engineers Ltd

Q10. Where is the Headquarter of Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD)?
Answer. Paris, France

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Questions)

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Solutions)

Q11. Vikramjit sawhney is the president of which organization?
Answer. International Chamber of Commerce (ICC)- India

Q12. Which country is not the member of BRICS group?
Answer. Brazil, India, China and South Africa are the only members of BRICS group.

Q13. How many member of Rajya Sabha retire after every second year?
Answer. One-third Members of Rajya Sabha retire after every second year.

Q14. Which country is not the part of G7 group of countries?
Answer. The seven G7 countries are Canada, France, Germany, Italy, Japan, the UK and the US.

Q15. “Bold Kurukshetra 2019” joint military exercise took place at Babina Military Station in Jhansi district of Uttar Pradesh between India and which country?
Answer. Singapore

Q16. Apple Inc has jointly launched the “Apple Card” a virtual credit card for iPhones with which company?
Answer. Goldman Sachs Group Inc

Q17. Who is the present President of the World Bank?
Answer. David Malpass

Q18. Who is the present Chief Economist of International Monetary Fund?
Answer. Gita Gopinath

Q19. The Indian Navy’s first full-fledged Services Selection Board (SSB) was opened at which place?
Answer. Kolkata

Q20. Electric Vehicles in India to get which colour number plates?
Answer. Green

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Questions)

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Solutions)

Q21. Jaspal Rana is related to which sport?
Answer. Shooting

Q22. The Book “Coming Round the Mountain: In the Year of Independence” is written by?
Answer. Ruskin Bond

Q23. How many Padma Bhushan awards were confered in 2019?
Answer. 14

Q24. Puthandu festival is celebrated in which state?
Answer. Tamil Nadu

Q25. “Best Higher Education Institute Overall” was awarded to which university?
Answer. IIT Madras

Q26. Name the Indian woman scientist elected as Fellows of the British Royal Society.
Answer. Gagandeep Kang

Q27. From which date the BS-VI fuel norms will be implemented in India?
Answer. April, 2020

Q28. According to the All India Tiger Estimation Report 2018, which state has 2nd highest number of tiger in India?
Answer. Karnataka

Q29. One question was based on “Article-19”.

Q30. What is the cap on individual cash donation to political parties as Election Bond cash money?
Answer. Rs 2000

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Questions)

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Solutions)

Q31. 2019 Lok Sabha elections were cancelled in constituency of which state?
Answer. Tamil Nadu

Q32. Name the organisation which celebrated the 100th anniversary of its establishment in 2019.
Answer. International Labour Organisation

Q33. One question was based on “Geographical Indication Tag”.
Answer.

Q34. The GST rate on all electric vehicles has been reduced from 12% to?
Answer. 5%

Q35. Rani Rampal is associated with which sport?
Answer. Hockey

Q36. Which company topped the list of biggest company by revenue in the fiscal year 2018-19?
Answer. Reliance Industries

Q37. Name the Chinese app which was banned in April by high Court in India?
Answer. Tik Tok

Q38. The Inernational Convention on World Homoeopathy Day 2019 was organised by Central Council for Research in Homoeopathy in?
Answer. New Delhi

Q39. Name the company which partnered with India Post for transforming into a New-age Digital Hub Offering Smart Mail.
Answer. Tata Consultancy Services

Q40. National Aluminium Company, Hindustan Copper Ltd and Mineral Exploration Corporation Ltd have formally inked the joint venture agreement to form Khanij Bidesh India Ltd for the acquisition and exploration of?
Answer. Mineral Assets like Lithium and Cobalt

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Questions)

Download IBPS RRB PO Mains GA MCQs (Solutions)

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Clerk!!