IBPS PO Prelims English Quiz: 8th of September 2019

IBPS PO Prelims English Quiz

The English language perplexes most of the students and makes one nervous during the examination even if the answer to the question is known. But there are no formulas to cramp or the longer the calculation to deal with. The mistakes that occur are because of the lack of confidence. With proper strategy, Study NotesQuizzesVocabulary one can calm his/her nerves and excel in no time. Make the reading newspaper, editorial a habit, and also participate in the daily quiz. The IBPS PO 2019 is just one step away from your reach. Here is the quiz under the Study Plan ‘FATEH’, on the IBPS PO Prelims English Quiz and we have Idioms and Phrases and Cloze Test for 08th of September 2019. You can also check out the latest books for IBPS PO 2019 exam.

Directions (1-5) In each of the questions given below a sentence is given in which an idiom (or some part) is given in bold. This sentence is then followed by five idioms. Choose the idiom which can fit here and make the sentence grammatically and contextually correct. If the given idiom is correct as it is and requires no correction then choose option (e) as your correct answer choice.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. You don’t want to go into the NFL with some dime a dozen that you’re somehow a victim of a system that can’t stand you.

(a) chip on your shoulder

(b) piece of cake

(c) an arm and a leg

(d) bread and butter

(e) No improvement required

S1. Ans. (a)

Sol. Option (a) is the correct choice. “dime dozen” means something is extremely common, inexpensive or available anywhere. Therefore, the correct idiom required here is ‘chip on your shoulder’ which means an ingrained feeling of resentment deriving from a sense of inferiority and sometimes marked by aggressive behaviour.

piece of cake is often used to describe a situation that was easy, or required little effort.
An arm and a leg phrase is used to refer something that is very expensive.
Bread and butter means used in reference to something every day or ordinary.

Q2. A pilot performing this manoeuvre would be on cloud nine for a second enemy aircraft.

(a) off-base

(b) a sitting duck

(c) spilling the beans

(d) scot-free

(e) No improvement required

S2. Ans. (b)

Sol. Option (b) is the correct choice. ‘On cloud nine’ means being extremely happy making the sentence contextually incorrect. ‘A sitting duck’ means a person or thing with no protection against an attack or other source of danger. Thus, it makes the sentence logical.

Off base means mistaken; or relying on a mistaken premise.
Spilling the beans means to reveal secret information unintentionally or indiscreetly.
Scot-free means without suffering any punishment or injury.

Q3. Dark clouds are in the sky and it is usually at eleventh hour for rain to follow, so I need to hurry up and get my car inside the garage since it has a broken windshield.

(a) Draconian law

(b) par for the course

(c) Sword of Damocles

(d) once in a blue moon

(e) No improvement required

S3. Ans. (b)

Sol. Option (b) is the correct choice. ‘at eleventh hour’ means the last moment or almost late. Thus, the idiom given fails to make the sentence meaningful and logical. It should be replaced with the idiom ‘par for the course’ which means what is normal or expected in any given circumstances.

Draconian law means measures which are extremely harsh or severe.

Sword of Damocles means situation threatening imminent harm or disaster.

Once in a blue moon means very rarely.

Q4. One of my roommates had an essay due in a couple of days, and you could tell because his fingers were moving across the keyboard as fast as head over heels!

(a) hands down

(b) goody-two-shoes

(c) a man of straw

(d) greased lightning

(e) No improvement required.

S4. Ans. (d)

Sol. Option (d) is the correct choice. The idiom “head over heels” means falling deeply in love with another person. Thus, it doesn’t make the sentence comprehensible. However, “greased lightening” is an expression that’s used to describe someone or something that is very fast. Therefore, the idiom “greased lightening” provides the correct context to the sentence.

Hands down means anything that’s easy or has no difficulty; something that has a certainty.

Goody-two-shoes means a virtuous person.

A man of  straw means someone who has a weak character:

Q5. They acknowledged that their campaign was on the ropes, and they could not possibly win the election.

(a) on the same page

(b) out of left field

(c) in the red

(d) in a pickle

(e)  no improvement required

S5. Ans. (e) 

Sol. Option (e) is the correct choice, as the given idiom is contextually and grammatically correct. “on the ropes” means being in a rough situation that looks difficult to recover from.

On the same page means thinking alike or understanding something in a similar way with others.

Out of left field means something that’s surprising or unexpected

In the red means losing money or Being in debt.

In a pickle means being in a difficult predicament; a mess; an undesirable situation.

Directions (6-15): In the following passage there are highlighted words, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. In four options, one word is suggested in each option. Find out the appropriate word which can replace the highlighted word. If the highlighted word fits the passage, choose option ‘e’ (No correction required) as the correct choice.

Multiplex companies—PVR Ltd and Inox Leisure Ltd—are preparing(6) to benefit from the implementation of the goods and services tax (GST). That’s mainly on account of the input tax credit on fixed costs that these firms bear such as rent, common area report(7) and so on. Ratings agency Icra Ltd assess(8) that input tax credit will be available on 33% of the total operating expenses.

The GST rate has been fixed at 28% for tickets costing(9) over Rs100 and 18% for those under Rs100. Tickets below Rs100 account for a small portion of overall ticket sales of PVR and Inox. This is unfortunate(10) considering that the entertainment tax is in a similar range (of 28%) for these firms. As analysts from Dolat Capital Market Pvt. Ltd point out, entertainment tax for PVR and Inox based on their net box-office portfolio(11) is 29% and 27%, respectively, as on fiscal year 2017 (FY17) and thus a 28% GST rate would not have any impact for the multiplex chains. Note that the industry(12) was expecting 18% rate across the board.

But the major offense(13) would be for the food and beverages (F&B) segment, which will attract a rate of 12-40% under GST depending on the method(14) of the F&B items. Icra points out that a majority of F&B items are expected to be falling within the 18% category. “This is likely to variously(15) impact the multiplex industry as currently, the tax is around 11% of the net F&B segment revenues,” it says.

Q6. (a)nearing

(b)progressing

(c)expected

(d)certain

(e)No correction required

S6. Ans. (c)

Sol. “expected to benefit” is the correct phrase to make the sentence meaningful.

Q7. (a)maintenance

(b)resources

(c)livelihood

(d) hostility

(e)No correction required

S7. Ans. (a)

Sol. The word “maintenance” fits into the sentence more appropriately.

Q8. (a)rate

(b)survey

(c)consider

(d)estimates

(e)No correction required

S8. Ans. (d)

Sol. “estimates” is the correct word that makes the sentence both meaningful and grammatically correct. Also, the verb used in this case should be singular as the subject is singular.

Q9. (a)yielded

(b)bearing

(c)allocating

(d)valued

(e)No correction required

S9. Ans. (e)

Sol. “costing” is the correct usage as it means estimating the price of.

Q10. (a) insulting

(b)useless

(c)disappointing

(d)offensive

(e)No correction required

S10 Ans. (c)

Sol. “disappointing” is the word which suits the most to the sentence structure as it means failing to fulfill someone’s hopes or expectations.

Q11. (a)numbers

(b)collection

(c)inflation

(d)piling

(e)No correction required

S11. Ans. (b)

Sol. “collection” is the correct usage as it means the action or process of collecting someone or something.

Q12. (a)deal

(b)movement

(c)engrossment

(d)affair

(e)No correction required

S12. Ans. (e)

Sol. “industry” is the correct usage as the sentence talks about the multiplex companies considering as one.

Q13. (a)hit

(b)effort

(c)demand

(d)triumph

(e)No correction required

S13. Ans. (a)

Sol. “hit” is the correct usage as it means an instance of striking or being struck.

Q14. (a)distribution

(b)sequence

(c)system

(d)composition

(e)No correction required

S14. Ans. (d)

Sol. “composition” is the correct usage as it means a thing composed of various elements.

Q15.(a)individually

(b)negatively

(c)distinctively

(d)diversely

(e)No correction required

S15. Ans. (b)

Sol. “negatively” is the correct usage as it means in a way that is not desirable or optimistic.

Download Free Topic-wise and Mock Test PDF 

You may also like to Read:

All the Best BA’ians for IBPS RRB Prelims Results 2019!!