IBPS RRB Mains Computer Quiz: 7th September_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB Mains Computer Quiz: 7th...

IBPS RRB Mains Computer Quiz: 7th September

Dear Aspirants,
IBPS RRB Mains Computer Quiz: 7th September_40.1

IBPS RRB PO/Clerk Computer Quiz

Computer Knowledge section can help you to improve your overall score if in case other sections are tougher than the expectation. We are providing you with a question set based on the types and patterns of questions asked in the Computer Knowledge section in previous years.
We already rolled the study plan for IBPS RRB MAINS 2019Computer Quiz of 7th September 2019 covers Topic Practice set.
Q1.Which of the following electronic devices processes data, converting it into information? 
(a) Computer
(b) Memory
(c) Case
(d) Stylus
(e) None of these

S1.Ans.(a)
Sol. A computer is an electronic device that accepts and stores data input, processes the data input, and returns as information.

Q2.which of the following type of computer is used for massive amount of calculations like weather forecasting, engineering design and economic forecasting?
(a) Minicomputer
(b) Desktop computer
(c) Supercomputer
(d) Mainframe computer
(e)Notebook

S2.Ans.(c)
Sol. A supercomputer is a computer with a high level of computing performance compared to a general-purpose computer. Supercomputers play an important role in the field of computational science, and are used for a wide range of computationally intensive tasks in various fields, including quantum mechanics, weather forecasting, climate research, oil and gas exploration, molecular modeling etc.

Q3.The abbreviation ISP stands for___
(a) International spy project
(b) Indian social planning
(c) Internet solution provider
(d) Internet service provider
(e) None of these

S3.Ans.(d)
Sol. An Internet service provider (ISP) is an organization that provides services accessing and using the Internet. Internet service providers may be organized in various forms, such as commercial, community-owned, non-profit, or otherwise privately owned.

Q4. A barcode is ________ code that represents data with bars of varying widths or heights.
(a) optical
(b) magnetic
(c) laser
(d) read/write
(e) None of these

S4.Ans.(a)
Sol. A barcode is an optical, machine-readable, representation of data; the data usually describes something about the object that carries the barcode.

Q5.By an intranet we mean:
(a) a LAN of an organization
(b) a Wide Area Network connecting all branches of an organization
(c) a corporate computer network
(d) a network connecting all computers of an organization and using the internet
protocol
(e) None of these

S5.Ans.(d)
Sol. An intranet is a private network accessible only to an organization’s staff.

Q6.The ability of an operating system to run more than one application at a
time is called _________.
(a) Multi-tasking
(b) Object-oriented programming
(c) Multi-user computing
(d) Real-Time
(e) None of the above

S6.Ans.(a)
Sol. The ability of an operating system to run more than one application at a time is called Multi-tasking.

Q7.Which one of the following is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record?
(a) Candidate key
(b) Sub key
(c) Super key
(d) Foreign key
(e) None of these

S7.Ans.(c)
Sol. Super key is a set of one or more attributes taken collectively to uniquely identify a record

Q8.The principle that Internet service providers should enable access to all content and applications equally regardless of the source is known as?
(a) Net Servicing
(b) Net Equality
(c) Net Neutrality
(d) Fair Usage Policy
(e) None of these+

S8.Ans.(c)
Sol.Net neutrality is the principle that Internet service providers and governments regulating most of the Internet must treat all data on the Internet the same, and not discriminate or charge differentially by user, content, website, platform, application, type of attached equipment, or method of communication.

Q9.The process of checking all the peripheral units by the OS during the time of booting is known as_____
(a) BIOS
(b) POST
(c) BUS
(d) Chkdsk
(e) None of these

S9.Ans.(b)
Sol. POST (Power on Self Test) is a test the computer must complete to verify all hardware is working properly before starting the remainder of the boot process.

Q10.The virus that can physically damage computer hardware like processor, chips etc are called?
(a) Homo Virus
(b) Hardware virus
(c) Trojans
(d) No such virus is present
(e) Worm

S10.Ans.(d)

Download SBI Clerk Prelims 2021 Memory Based Mock PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?