IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 04th September 2019

Dear Aspirants,


static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for IBPS PO and other upcoming exams.


Q1. The 5th meeting of India-Nepal Joint Commission will be held in Kathmandu, Nepal. Who is the present Prime Minister of Nepal?
(a) K P Sharma Oli 
(b) Pushpa Kamal Dahal
(c) Sher Bahadur Deuba
(d) Jhala Nath Khanal
(e) Madhav Kumar Nepal

S1. Ans.(a)
Sol. Khadga Prasad Sharma Oli, more commonly known as KP Sharma Oli, is a Nepalese politician and the current Prime Minister of Nepal.

Q2. World Humanitarian Day is observed across the world on August 19 to pay tribute to workers. Where is the headquarters of the World Health Organisation?
(a) Brussels, Belgium
(b) Paris, France
(c) Vienna, Austria
(d) Geneva, Switzerland 
(e) Lausanne, Switzerland

S2. Ans. (d)
Sol. The World Health Organization (WHO/OMS) headquarters is situated on the outskirts of Geneva, Switzerland.

Q3. Indian sprinters Hima Das and Mohammad Anas have won a gold medal and Nirmal Tom clinched a bronze medal in 300m races held in the Czech Republic. Who is the present Prime Minister of the Czech Republic?
(a) Jiri Paroubek
(b) Vaclav Klaus
(c) Miroslav Kalousek
(d) Milos Zeman
(e) Andrej Babis 

S3. Ans. (e)
Sol. Andrej Babis is a Czech politician who has been the Prime Minister of the Czech Republic since 2017. 

Q4. India has won the gold medal at the Under 12 Asian Tennis Team championship held in Kazakhstan. What is the currency of Kazakhstan?
(a) Colon
(b) Lev
(c) Tenge 
(d) Kwanza
(e) Ngultrum

S4. Ans. (c)
Sol. The Kazakhstani Tenge is the currency of Kazakhstan.

Q5. Australian player Marnus Labuschagne has become the 1st Concussion Substitute player in the history of international cricket. Which of the following Cricket Stadium situated in Australia?
(a) Greenfield International Stadium
(b) Mangaung Oval
(c) Queenstown Events Centre
(d) Docklands Stadium
(e) Trent Bridge

S5. Ans. (d)
Sol. Docklands Stadium, also known by naming rights sponsorship as Marvel Stadium, is a multi-purpose sports and entertainment stadium in the Docklands area of Melbourne, Victoria, Australia.

Q6. The IIT Kanpur has developed a kit in collaboration with the National Commission for Protection of Child Rights to spread awareness about sexual abuse among children. Who is the present chairman of NCPCR?
(a) Priyank Kanoongo
(b) Bhagwan Lal Sahni
(c) HL Dattu
(d) R K Agrawal
(e) Balbir Singh Chauhan

S6. Ans. (a)
Sol. Priyank Kanoongo was chairman of National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR).

Q7. President Ram Nath Kovind inaugurated underground Bunker Museum at Raj Bhavan, Mumbai, Maharashtra. Which of the following National Park is situated in Maharashtra? 
(a) Kishtwar National Park
(b) Gorumara National Park
(c) Gugamal National Park 
(d) Galathea National Park
(e) Mahavir Harina Vanasthali National Park

S7. Ans. (c)
Sol. In the serene hilly terrain of Amravati District of Maharashtra, Gugamal National Park in Maharashtra spreads over a whopping 1673.93 square kilometres.

Q8. National Institute of Health and Family Welfare is an autonomous organisation under the Ministry of Health and Family Welfare. Who is the present director of NIHFW?
(a) Asim Ali Khan
(b) Ishwara N Acharya
(c) KS Dhiman
(d) Harshad Pandurang Thakur  
(e) K Kanakavalli

S8. Ans. (d)
Sol. Harshad Pandurang Thakur is the Director of the National Institute of Health and Family Welfare.

Q9. Who is the present Chairman of Railway Board of India?
(a) Vinay Mittal
(b) Arunendra Kumar
(c) A K Mittal
(d) Ashwani Lohani
(e) V K Yadav 

S9. Ans. (e)
Sol. V K Yadav is the chairman of the railway board. Yadav belongs to the 1980 batch of the Indian Railway Service of Electrical Engineers.

Q10. Jammu and Kashmir administration will host a 3 days global investors summit from October 12 in Srinagar. Which of the following thermal power Plant is situated in J&K?
(a) Tiroda Thermal Power Plant
(b) Mundra Thermal Power Station
(c) Salal Hydroelectric Power Station 
(d) Sasan Ultra Mega Power Plant
(e) Talcher Super Thermal Power Station

S10. Ans. (c)
Sol. Salal Dam, also known as Salal Hydroelectric Power Station, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the Reasi district of the Indian-administered Jammu and Kashmir.

Q11. The Panchamirtham is an ‘abhishega prasadam’ of the Murugan temple in Tamil Nadu has been bestowed with the Geographical Indication tag. Which of the following Wildlife sanctuary is situated in Tamil Nadu?
(a) Gudekote Wildlife Sanctuary
(b) Mudumalai Wildlife Sanctuary 
(c) Bhadra Wildlife Sanctuary
(d) Bhimgad Wildlife Sanctuary
(e) Dandeli Wildlife Sanctuary

S11. Ans. (b) 
Sol. Mudumalai National Park and Wildlife Sanctuary also a declared tiger reserve, lies on the northwestern side of the Nilgiri Hills, in Tamil Nadu. 

Q12. What is the folk dance of Rajasthan?
(a) Ghoomar Dance 
(b) Bhortal Dance
(c) Jhumur Dance
(d) Bardo Chham Dance
(e) Nati Dance

S12. Ans. (a)
Sol. Ghoomar is the folk dance of Rajasthan and it is a vital part of Rajasthani culture.

Q13. Simone Biles performed the landing featuring “two flips and three twists” in U.S. Gymnastics Championships held in Kansas. What is the capital of Kansas?
(a) Oklahoma City
(b) Lincoln
(c) Jefferson City
(d) Topeka 
(e) Denver

S13. Ans. (d)
Sol. Topeka is the capital city of Kansas.

Q14. In which year National Payments Corporation of India is established?
(a) 2004
(b) 2005
(c) 2006
(d) 2007
(e) 2008  

S14. Ans. (e)
Sol. NPCI is a not-for-profit organisation registered under section 8 of the Companies Act 2013 and established in 2008.

Q15. Ghotu Ram Meena named India’s next Ambassador to Republic of Congo. Who is the present president of Republic of Congo?
(a) Alfred Raoul
(b) Marien Ngouabi
(c) Joachim Yhombi-Opango
(d) Denis Sassou Nguesso 
(e) Pascal Lissouba

S15. Ans. (d)
Sol. Denis Sassou Nguesso (born 23 November 1943) is a Congolese politician who has been the President of the Republic of the Congo since 1997.





Learn Current Affairs with ADDA247 Youtube Channel. Check out the video below.







You may also like to read:

   

All the Best BA’ians for IBPS RRB PO and Clerk Main!!

Print Friendly and PDF