IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz 26th of September 2019

IBPS RRB PO/Clerk Mains English Quiz

With every day passed, competition is increasing in leaps and bounds and it is necessary to work smarter to sail through any exam. Having a proper study plan and the updated questions to brush up your knowledge in addition to well-organized study notes for the same can help you with your preparation. IBPS RRB PO/Clerk is going to be the tough exam so you can not afford to leave any important topics. If you deal with the section with accuracy, it can do wonders and can fetch you good marks. As English is the most dreaded subject among students, we are here to provide you with the new questions with the detailed solution so that you can make it this time in IBPS RRB PO/Clerk mains. Here is the English quiz for 26th September 2019. This quiz is based on mix topics-English Misc.

Directions (1-5): In each of the following sentence, there are two blank spaces. Below the sentences, there are five options with a pair of words each. Fill up the sentences with the pair of words that make the sentence grammatically and contextually correct.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW

Q1. I have had the good ___________ to work in, visit and learn about protected areas and wildlife ____________ across India since 1980.
(a) paradigms, elucidating
(b) paint, mark
(c) fortune, habitats
(d) choose, deriding
(e) None of these.

S1. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Q2. Angry and _________ customers, both young and old, protested across various branches of Mumbai-based Punjab and Maharashtra Cooperative Bank (PMC) after the Reserve Bank of India on Tuesday imposed restrictions on the lender for six months following alleged ‘_______________’.
(a) dejected, irregularities
(b) sophisticated, amateur
(c) feast, circulation
(d) gifted, distribution
(e) None of these.

S2. Ans. (a)
Sol. The correct option is option (a).

Q3. The amazon is not the world’s only _______________ rainforest, alas: fires are also raging in the jungles of Indonesia, _________________ much of South-East Asia in thick smoke.
(a)strength, careless
(b) power, violent
(c) innocuous, controversy.
(d) smouldering, blanketing
(e) None of these.

S3. Ans. (d)
Sol. The correct option is option (d).

Q4. India is among the first countries to set up a specialised _____________ for the development of research and human ______________ in the biotechnology sector.
(a) nomadic, resources
(b) agency, resources
(c) valuable, varied
(d) sense, dutiful
(e) None of these.

S4. Ans. (b)
Sol. The correct option choice is option (b).

Q5. A _______________ economy and a higher science budget coupled with a flexible hiring system have made Chinese universities and research labs ________________ many overseas Chinese scientists.
(a) top, accord
(b) quiet, passionate
(c) booming, attract
(d) prolific, rudiment
(e) None of these.

S5. Ans. (c)
Sol. The correct option is option (c).

Directions (6-10): In the following questions, an Idiom is given in bold whose meaning can be inferred from one of the highlighted words/phrases of four sentences given below each Idiom. Choose the most appropriate meaning of the Idiom among the four options that can also be replaced by the given Idiom without altering the meaning of the sentence. If none of the sentences conveys the correct meaning, choose (E) i.e., “None of the above” as your answer.
Q6. At the drop of a hat
(a) She’d purchase her expensive jewelry at the drop of a hat and worry about how she would pay for it later.
(b) He fell at the beginning of the race at the drop of a hat, he came in last.
(c) She had initiated the conversation but at the drop of a hat if he wants to consider her proposal of marriage.
(d) Saudi Arabia has said they want to avoid the war but at the drop of a hat of Iran, it is upto them to initiate the action to start the war after USA oil embargo on Iran. (Theidioms.com)
(e) None of these.

S6. Ans. (a)
Sol. Meaning: without any hesitation; instantly.

Q7. Barking up the wrong tree
(a) Smartphones have become an indispensable part of our lives; they are the barking up the wrong tree.
(b) I’m using an online grocery delivery service and it’s honestly barking up the wrong tree. It’s so convenient and not too expensive.
(c) If he expects to borrow money from me, he is barking up the wrong tree.
(d) The invention of internet has changed the way we live; it is barking up the wrong tree bread.
(e) None of these.

S7. Ans. (c)
Sol. It means to look at the wrong place. Accusing the wrong person

Q8. Costs an arm and a leg
(a) A government inquiry showed the company had costs an arm and a leg on safety and banned union organizing.
(b) He really wants to go to that event. He’s willing to cost an arm and a leg for it.
(c) I’m sure you can understand our need to costs an arm and a leg around here.
(d) Men working on the site complained of pressure to costs an arm and a leg to save time on the delayed project.
(e) None of these.

S8. Ans. (b)
Sol. This idiom is used when something is very expensive.

Q9. Hit the nail on the head
(a) If Jack had been trying to find a way to impress Polly he had hit the nail on the head.
(b) I don’t believe that he didn’t take the money, but I will give him hit the nail on the head until I can prove otherwise.
(c) She was not prepared to give even hit the nail on the head over the question of the mob’s fighting prowess.
(d) I believe in giving people hit the nail on the head and in my view it has never been proved that Glyn did anything wrong.
(e) None of these.

S9. Ans. (a)
Sol. Hit the nail on the head means “Do or say something exactly right”.

Q10. Jump on the bandwagon
(a) He refused to answer any of our questions regarding where he spent his vacation, saying instead “Jump on the bandwagon”.
(b) Bernie Jump on the bandwagon when he said the team’s problem is that the players don’t have confidence in one another.
(c) I used to spend a lot of time in London, but now I only go there once jump on the bandwagon.
(d) Companies such as Oracle are jumping on the bandwagon, too, with low-priced network computers.
(e) None of these.

S10. Ans. (d)
Sol. Jump on the bandwagon means to “Join a popular trend or activity”.

Directions (11-15): In each question below, a word is given followed by four pairs. Choose the pair which states either the synonyms or the antonyms or a synonym and an antonym of the given word. If none of the four pairs are correct then choose “None of these” as your answer choice.
Q11.OUTSHONE
(a) BE SUPERIOR TO, DULL
(b) BLESSING, REFUSAL
(c) AMELIORATE, IMPROVE
(d) ORTHODOX, TRADITIONAL
(e) None of these.

S11. Ans. (a)
Sol. Outshone-To shine brighter than
So Be superior to –Synonym; Dull- Antonym

Q12.GRANDIOSE
(a) LEVERAGE, HOLD
(b) MAGNIFICIENT, GRAND
(c) BENEFICIENCE, CHARITY
(d) THUMPING, COALITION
(e) None of these.

S12. Ans. (b)
Sol. GRANDIOSE-Impressive and imposing in appearance
Magnificient-Synonyms; Grand- Synonyms

Q13. COALITION
(a) ORTHODOX, TRADITIONAL
(b) ALLIANCE, UNION
(c) PRECURSOR, MELIORATE
(d) ASSURANCE,SURPASS
(e) None of these.

S13. Ans. (b)
Sol. COALITION means a temporary alliance for combined action.
Alliance-Synonyms, Union- Synonyms

Q14. CONCILIATORY
(a) WRESTED, SNATCH
(b) PROPITIATORY, PACIFYING
(c) GLARING, BLINDNESS
(d) AGGREGATE, MASS
(e) None of these.

S14. Ans. (b)
Sol.
CONCILIATORY- Intended or likely to placate.
Propitiatory-Synonyms, Pacifying-Synonyms

Q15. EXALTED
(a) AGGRANDIZE, DIGNIFY
(b) UNPARALLEL, EXCEPTIONAL
(c) STREAK, ABUNDANCE
(d) ABRIDGING, SHORTEN
(e) None of these.

S15. Ans. (a)
Sol. EXALTED-To raise in rank, power or character.
Aggrandize –Synonyms, Dignify- Synonyms

You may also like to Read: