IBPS RRB PO/Clerk Main Static Awareness Quiz: 27th August 2019

Dear Aspirants,


static-awareness-quiz-for-ibps-rrb-main

IBPS RRB PO/ Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for IBPS RRB PO/ Clerk Main Exam. You can also check the quiz of IBPS RRB PO/ Clerk Main. These questions are also important for EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW




Q1. National Academy of Art, Lalit Kala Akademi, celebrated its 65th Foundation Day in New Delhi. In which year Lalit Kala Akademi formed?
(a) 1952
(b) 1954 
(c) 1956
(d) 1958
(e) 1960

S1. Ans. (b)
Sol. Lalit Kala Akademi or National Academy of Art was established in New Delhi in 1954 by the government to promote and propagate understanding of Indian art, in and outside the country.

Q2. 10th Mekong-Ganga Cooperation (MGC) in Thailand’s Bangkok. Who is the present Prime Minister of Thailand?
(a) Somchai Wongsawat
(b) Abhisit Vejjajiva
(c) Yingluck Shinawatra
(d) Prayut Chan-o-cha 
(e) Samak Sundaravej

S2. Ans. (d)
Sol. Prayut Chan-o-cha is a Thai politician, former head of the National Council for Peace and Order. As of July 2019, he is the Prime Minister of Thailand.

Q3. French inventor Franky Zapata is 1st person in history to cross the English Channel on the jet-powered hoverboard. What is the capital of France?
(a) Villeurbanne
(b) Dijon
(c) Marseille
(d) Lyon
(e) Paris 

S3. Ans. (e)
Sol. Paris is the capital and most populous city of France.

Q4. K Sivan, chairman of Isro, laid the foundation stone for Space Situational Awareness Control Centre at Peenya in Bengaluru. Who is the founder of ISRO?
(a) M G K Menon 
(b) Satish Dhawan 
(c) Vikram Sarabhai 
(d) Udupi Ramachandra Rao 
(e) Krishnaswamy Kasturirangan

S4. Ans. (c)
Sol. Vikram Ambalal Sarabhai was an Indian scientist, physicist and astronomer. He was the founder of ISRO.

Q5. Formula One Mercedes driver Lewis Hamilton hunted down Max Verstappen to win the Hungarian Grand Prix. What is the capital of Hungary?
(a) Copenhagen
(b) Vienna
(c) Bucharest
(d) Budapest 
(e) Warsaw

S5. Ans. (d)
Sol. Budapest, the capital of Hungary. The city is located in the north-central section of Hungary and is divided by the Danube River.

Q6. India successfully test-fired its all-weather tracked-chassis Quick Reaction Surface-to-Air Missile (QR-SAM) from a mobile launcher at launch complex III of the Integrated Test Range at Chandipur in Odisha. Which of the following is the National Park situated in Odisha?
(a) Khirganga National Park
(b) Jaldapara National Park
(c) Inderkilla National Park
(d) Hemis National Park
(e) Simlipal National Park 

S6. Ans.(e)
Sol. Similipal National Park is a national park and a tiger reserve in the Mayurbhanj district in the Indian state of Odisha.

Q7. Arunachal Pradesh state Home Minister Bamang Felix flagged of 5 Anti-Riot police vehicle, also known as Vajra, from Police Headquarter. What is the capital of Arunachal Pradesh? 
(a) Agartala
(b) Imphal
(c) Kohima
(d) Aizawl
(e) Itanagar 

S7. Ans. (e)
Sol. Arunachal Pradesh is one of the 28th states of India and is the northeastern-most state of the India and Itanagar is the capital of the state.

Q8. Film actor Aamir Khan attended the launch function of Mission Shakti, an initiative by Maharashtra. Who is the present governor of Maharashtra?
(a) Anusuiya Uikey
(b) Biswa Bhusan Harichandan
(c) CH Vidyasagar Rao 
(d) Kalraj Mishra
(e) Droupadi Murmu

S8. Ans. (c)
Sol. Chennamaneni Vidyasagar Rao is an Indian politician from Telangana, currently serving as Governor of Maharashtra.

Q9. Dale Steyn has announced his retirement from Test cricket. Dale Steyn belongs to which of the following country?
(a) West Indies
(b) Newzealand
(c) Australia 
(d) South Africa 
(e) England

S9. Ans. (d)
Sol. South African bowler Dale Steyn has announced his retirement from Test cricket.

Q10. Vinesh wins gold in 53kg at Poland Open Wrestling Tournament. What is the capital of Poland?
(a) Wroclaw
(b) Krakow
(c) Amsterdam
(d) Prague
(e) Warsaw 

S10. Ans. (e)
Sol. Warsaw became the capital of the Commonwealth and the Crown of the Kingdom of Poland.

Q11. The Super-Earth planet named GJ 357 d  was discovered in early 2019 owing to NASA’s Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), a mission designed to comb the heavens for exoplanets. NASA established in which of the following year?
(a) 1964
(b) 1962
(c) 1960
(d) 1958  
(e) 1956

S11. Ans. (d) 
Sol. NASA was established in 1958, succeeding the National Advisory Committee for Aeronautics.

Q12. The 3rd edition of India’s largest education brainstorming event, the ScooNews Global Educators Fest (SGEF) will in Rajasthan. Which of the following city in Rajasthan is Known as Lake city of India?
(a) Kota
(b) Ajmer
(c) Jaipur
(d) Udaipur 
(e) Bikaner

S12. Ans. (d)
Sol. Udaipur is a famous city located in the desert state of Rajasthan. Udaipur is called as the City of Lakes.

Q13. Australian Super and Ontario Teachers’ Pension Plan will invest $1 billion each in the National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) Master Fund. Which of the following is the highest peak in Australia?
(a) Mount Abbot
(b) Mount Townsend
(c) Mount Cook
(d) Mount Kosciuszko 
(e) Mount Elliot

S13. Ans. (d)
Sol. Mount Kosciuszko is mainland Australia’s highest mountain, at 2,228 metres (7,310 ft) above sea level.

Q14. The Centre has approved a Kosi-Mechi river interlining project in Bihar. Which day is celebrates as the Bihar diwas?
(a) 1st December 
(b) 16th June
(c) 3rd February
(d) 23rd September
(e) 22nd March 

S14. Ans. (e)
Sol. Bihar Diwas (Bihar Day) is observed every year on March 22, marking the formation of the state of Bihar.

Q15. Mohali traffic police have launched 3-D Smart Traffic Signal devised by the students of a Chandigarh university. Which of the following Wildlife Sanctuary situated in Chandigarh?
(a) Sukhna Wildlife Sanctuary 
(b) Sitanadi Wildlife Sanctuary
(c) Bondla Wildlife Sanctuary
(d) Netravali Wildlife Sanctuary
(e) Barda Wildlife Sanctuary

S15. Ans. (a)
Sol. Sukhna Wildlife Sanctuary is located in Shivalik foothills of Chandigarh city, near Sukhna Lake.






You may also like to read: