IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_00.1
Latest Banking jobs   »   IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability...

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August

Dear Aspirants,

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_40.1

Reasoning Questions for IBPS RRB 2019

Do you follow a proper plan or strategy for IBPS RRBPrelims 2019? Are you aiming IBPS RRB 2019 this time? If yes, then this is the section which can help you to do wonders if practiced well. A good attempt with a mix of accuracy can help you fetch good marks. The reasoning is a game of wits and mind. It is all about logics that a question may have. Speed and accuracy are what that matters the most in this section. The only way to achieve an ambitious goal is by practicing only. So, attempt the quiz of Reasoning ability that inculcates the important questions from the important topics. Do not miss out to practice the Reasoning ability quiz that is being provided on bankersadda.






Directions (1-5): Study the information carefully and answer the questions given below. 
An uncertain number of persons sit in a linear row. All of them face north. Four persons sit between P and Q. R sits fourth to the right of Q. M sits third to the right of P. O sits fifth to the right of G. O sits immediate left of S who sits third from the one of the extreme ends of row. Q sits sixth to the right of T who is not immediate neighbor of P. As many persons sits between R and G as many between G and M. T sits second to the left of J who sits third from extreme end. S sits fourth to the right of M.


Q1.How many persons sit in the row?

16
18
19
20
None of these
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_50.1

Q2. How many persons sit between P and G?

None
Two
Three
More than three
None of these
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_50.1

Q3. Who among the following person sits seventh to the left of S?

R
P
Q
M
None of these
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_50.1

Q4. If N sits immediate right of M then how many persons sits between N and S?

Seven
Two
Three
Four
None of these
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_50.1

Q5. Who among the following person sits sixth to the right of Q?

G
O
S
M
None of these
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_50.1

Direction (6-10): In these questions, relationship between different elements is show in the statements. The statements are followed by conclusions. Study the conclusions based on the given statements and select the appropriate answer: 


Q6. Statements:W≥Q>O=P>X=V<M=J

Conclusion
I: V<W                   

II: V=W

If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:

I: V<W(true)              
II: V=W(False)

Q7. Statements: Q>J≥L=C<B=E≥M>S=D
Conclusion 
 I: L≥S 
 II: S<L

If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:

I: L≥S (False)             

II: S<L (False)


Q8. Statements: R≥E<V≤B≤N<S<O>Y>X

Conclusion 
 I: S>E
 II: O>R

If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:

I: S>E (True)
II: O>R (False)

Q9. Statements: U>R=S,
V>W=F, S≤T≥V

Conclusion 
 I: R≤V
 II: R>V

If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:

I: R≤V (False)
II: R>V (false)

Q10. Statements: T<J=K>L, N>M>R, R=T

Conclusion
I: K>R            
II: M>T
If only conclusion I follows.
If only conclusion II follows.
If either conclusion I or II follows
If neither conclusion I nor II follows.
If both conclusions I and II follow.
Solution:

I: K>R (True)
II: M>T(True)

Q11. Which of the following symbols should replace the sign ($) and (&) respectively in the given expression in order to make the expression P ≥ U and X>M definitely true?
E>Q>P=O$C≥M=U&X

≥, =
≤, =
≤, ≤
≥, <
>, ≤

Q12. Which of the following will be definitely true if the given
expression
M=Z>S =L<K≥Q=D>C
>W=O> I
is definitely False?

L < M
K > S
O < Q
K ≥ C
I < D

Directions (13-15): Study the information carefully and answer the questions given below. 


Six persons J, K, L, M, N and O are sitting in a circular table. Some of them face inside and some of them face outside. All information is not necessarily in same order.
K sits second to the right of J. Two persons sit between L and M. L sits immediate right of N who faces inside. M and N face opposite direction to each other. L sits second to the right of person who sits immediate left of M. L face opposite direction of O, who face opposite direction of K.


 Q13. How many persons face outside the center?

One
Two
Three
Four
None of these
Solution:
IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_100.1

Q14. Who among the following person sits third to the left of J?

O
L
K
M
N
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_100.1

Q15. Who among the following person sits opposite to K?

N
O
M
J
None of these
Solution:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_100.1

               







You may also like to Read:

IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_130.1   IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_140.1


IBPS RRB 2019 Prelims Reasoning Ability Quiz: PO/Clerk | 2nd August_150.1



Download Hindu Review of October 2021: Free PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?