LIC AAO Banking Awareness Quiz: 15th March

Dear Aspirants,

banking-questions-for-niacl-ao-mains-2018-19

Banking Quiz for LIC AAO 2019-20:

With the increased competition in the field of banking examinations, it has now become very important to cover up all the sections efficiently. One subject that can help you bagging graceful marks in the minimum time in these examinations is Banking Awareness. Banking Awareness Quiz not only helps you deal with the General Awareness Section of Banking Exams but also, the Personal Interview round of Banking Recruitment.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Q1. Which organisation has taken off Allahabad Bank, Corporation Bank and Dhanlaxmi Bank from the Prompt Corrective Action (PCA) framework allowing them to resume their normal lending activities recently?
SBI
SEBI
IRDAI
RBI
NABARD
Solution:
The Reserve Bank of India (RBI) has taken off Allahabad Bank, Corporation Bank and Dhanlaxmi Bank from the Prompt Corrective Action (PCA) framework allowing them to resume their normal lending activities.
Q2. Which Bank has tied up with KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects?
Bank of Baroda
Central Bank of India
Punjab National Bank
Corporation Bank
State Bank of India
Solution:
State-run Bank of Baroda has tied up with Germany’s KfW Development Bank for funding of USD 113 million to refinance solar projects. The tie-up is part of an Indo-German Solar Energy Partnership signed in 2015.
Q3. IFFCO Tokio General Insurance has launched ‘bank locker protector policy’, the first stand-alone bank locker cover offered by any insurance company with a plan to protect the contents of a bank locker such as jewelry, title documents, and other valuables. Where is the headquarters of IFFCO Tokio General Insurance?
Pune
Lucknow
Hyderabad
Kochin
Gurugram
Solution:
IFFCO Tokio General Insurance has launched ‘bank locker protector policy’, the first stand-alone bank locker cover offered by any insurance company with a plan to protect the contents of a bank locker such as jewelry, title documents, and other valuables. The policy offers a cover against various risks including fire, earthquake, burglary, holdup or any act of terrorism. It offers 7 options of sum insured ranging from Rs 3 lakh to Rs 40 lakh and above and the premium rate is affordable with a cover of Rs 3 lakh available at just Rs 300.
Q4. The BFS met to review the performance of banks under PCA and noted that the government has infused fresh capital into various banks including some of the banks currently under the PCA framework. What is the full form of BFS?
Board for Financial Society
Board for Financial System
Board for Financial Supervision
Board for Financial Service
Banking for Financial Supervision
Solution:
The Board for Financial Supervision (BFS) met to review the performance of banks under PCA and noted that the government has infused fresh capital into various banks including some of the banks currently under the PCA framework.
Q5. Bank of Baroda is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is owned by Government of India and headquartered in-
New Delhi
Vadodara
Mumbai
Kolkata
Pune
Solution:
Bank of Baroda is an Indian multinational, public sector banking and financial services company. It is owned by Government of India and headquartered in Vadodara, Gujarat. It has a corporate office in Mumbai, Maharashtra.
Q6. The KfW Development Bank is a state-owned Bank based in-
Germany
France
USA
Singapore
Japan
Solution:
The KfW is a German state-owned development bank, based in Frankfurt.
Q7. IFFCO-Tokio General Insurance was incorporated in-
1995
2000
2001
2003
2007
Solution:
IFFCO-Tokio General Insurance was incorporated on 4th December 2000 with a vision of being industry leader by building customer satisfaction through fairness, transparency, and quick response. It is a joint venture between the Indian Farmers Fertilizer Co-operative (IFFCO) and its associates and Tokio Marine and Nichido Fire Group which is also the largest listed insurance group in Japan.
Q8. Which Bank and Hitachi Payment Services Pvt Ltd has launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL) in Mumbai for establishing a digital payments platform for India and other countries in the region?
Indian Overseas Bank
Bank of Baroda
State Bank of India
United Bank of India
Punjab National Bank
Solution:
State Bank of India (SBI) and Hitachi Payment Services Pvt Ltd, a wholly-owned subsidiary of Hitachi Ltd has launched their merchant-acquiring joint venture, SBI Payment Services Pvt Ltd (SBIPSPL) in Mumbai for establishing a digital payments platform for India and other countries in the region. The joint venture (SBI) has a 74 percent stake, and the balance is with Hitachi Payment Services) will facilitate expansion of the digital payments landscape in India via its digital payments platform.
Q9. Name the Bank, which has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products, distribution and customer service recently?
Vijaya Bank
Oriental Bank of Commerce
UCO Bank
United Bank of India
Corporation Bank
Solution:
United Bank of India has signed a bancassurance deal with private life insurer HDFC Life Insurance Company. Through this partnership, United Bank’s customers will be able to take advantage of HDFC Life’s expertise in life insurance products, distribution and customer service.
Q10. ________________ and the National Health Authority (NHA) have formed a working group on the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY).
NABARD
RBI
SEBI
TRAI
IRDAI
Solution:
The Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI) and the National Health Authority (NHA) have formed a working group on the Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (AB-PMJAY). The joint working group, to be chaired by Dinesh Arora, Deputy CEO of NHA, will have 10 members from both the organisations.
Q11. Hitachi Payment Services Pvt Ltd is a wholly-owned subsidiary of Hitachi Ltd. Where is the registered office of Hitachi Payment Services Pvt Ltd?
Hyderabad
Bengaluru
Chennai
Kolkata
Mumbai
Solution:
The Registered Office of Hitachi Payment Services is located in Chennai and Central Operations Centre is located at Chennai and Gurgaon, India, each that works as a Business Continuity Centre to the other. Operationally Headquartered in Mumbai, India, our team consists of over 1300 employees spread over 12 offices across the country.
Q12. United Bank of India is an Indian government-owned bank headquartered in-
Kolkata
Chennai
New Delhi
Mumbai
Pune
Solution:
United Bank of India is an Indian government-owned bank headquartered in Kolkata.
Q13. Who is present Chairperson of Insurance Regulatory and Development Authority of India?
Atul Sahai
TS Vijayan
Vikram Limaye
Ajay Tyagi
Subhash Chandra Khuntia
Solution:
The present Chairperson of Insurance Regulatory and Development Authority of India is Subhash Chandra Khuntia.
Q14. Korea Exim Bank has come forward to extend a ________________ crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project.
Rs 2,000 crore
Rs 4,100 crore
Rs 5,300 crore
Rs 7,800 crore
Rs 13,200 crore
Solution:
Korea Exim Bank has come forward to extend a Rs 4,100 crore loan for Visakhapatnam (VIZAG) Metro Rail project. The state government had earlier sent a proposal in this regard to the Central government, which in turn forwarded it to Korea Exim Bank. Following this, the Bank deputed a team to Amaravati to hold talks with the state government.
Q15. Which Bank has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate?
Indian Bank
Punjab National Bank
Bank of Baroda
State Bank of India
United Bank of India
Solution:
State Bank of India has become the first domestic bank to link the interest rate it offers on savings account deposits to an external benchmark — the Reserve Bank of India’s repo rate. By doing so, the bank will effectively link all loan rates to an external benchmark either directly or indirectly, thereby attempting to speed up the transmission of any changes in the benchmark monetary policy rate to depositors and borrowers.
               



You may also like to read:
                 

       

         


Print Friendly and PDF