Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 12th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The World Population Day is being observed globally on _________________.
(a) 10th July
(b) 8th July
(c) 11th July
(d) 15th July
(e) 12th July

S1. Ans.(c)
Sol. World Population Day is being observed globally on 11th July. The objective of the day is to increase the awareness of the people towards the worldwide population issues. The theme of this year is 'Family Planning- Empowering People, Developing Nations'.

Q2. Ministry of Health and Family Welfare signed anMoU with which of the following state Government to formalise its support to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine?
(a) West Bengal
(b) Jharkhand
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
(e) Himachal Pradesh

S2. Ans.(a)
Sol. Ministry of Health and Family Welfare signed anMoU with the Government of West Bengal to formalise its support to set up a state-of-the-art Centre of Excellence in Transfusion Medicine at Kolkata.

Q3. Businessman and Martial Arts expert KhaltmaaBattulga was recently elected as the president of ______________.
(a) Iran
(b) Turkey
(c) Oman
(d) Mongolia
(e) Somalia

S3. Ans.(d)
Sol. Mongolian Businessman and Martial Arts expert KhaltmaaBattulga was sworn in as president, vowing to revive the flagging economy and pursue relations with countries outside its giant neighbors Russia and China.

Q4. In which of the following month the government of India will organise a global food fair named 'World Food India 2017'?
(a) September
(b) November
(c) August
(d) December
(e) July

S4. Ans.(b)
Sol. The government of India will organise a global food fair in November this year to provide a platform to Indian farmers and manufacturers to showcase their products and explore partnerships with foreign companies. The three-day international level fair 'World Food India 2017' is being organised on November 3-5 by the Food Processing Ministry, where industry body CII will be an event partner.

Q5. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Finance Ministry. What is the annual interest in the scheme to investors?
(a) 1.0%
(b) 3.0%
(c) 2.5%
(d) 2.0%
(e) 1.5%

S5. Ans.(c)
Sol. The next tranche of sovereign gold bond (SGB) scheme was launched recently by the Government. This time, providing a 2.5 percent annual interest to investors. The bonds will be available in banks, Stock Holding Corporation of India Limited (SHCIL), designated post offices and recognised stock exchanges namely National Stock Exchange of India Limited(NSE) and Bombay Stock Exchange(BSE).

Q6. Name the e-initiative that Finance Ministry has recently launched for the Income Tax Department to directly communicate with the taxpayers and aimed at providing information on useful tax services.
(a) Tax Bridge
(b) Aaykar Nirman
(c) Aaykar Gathan
(d) Aaykar Setu
(e) Tax Max

S6. Ans.(d)
Sol. Finance Minister ArunJaitley launched 'AaykarSetu', an e-initiative for the Income Tax Department to directly communicate with the taxpayers and aimed at providing information on useful tax services.

Q7. Name the sportsperson who was bestowed with the 'Sportsperson of the Year' award during the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards.
(a) P V Sindhu
(b) AbhinavBindra
(c) ViratKohli
(d) M S Dhoni
(e) K L Rahul

S7. Ans.(a)
Sol. Rio Olympics silver medallist P V Sindhu was bestowed with the 'Sportsperson of the Year' award during the ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards.

Q8. The famous blue-bordered sari of Mother Teresa has been recognised as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. She died in __________.
(a) 1999
(b) 1997
(c) 1984
(d) 1990
(e) 2000

S8. Ans.(b)
Sol. The famous blue-bordered sari of Mother Teresa, who has been recognised as Saint Teresa of Calcutta by the Vatican, has been recognised as an Intellectual Property of the Missionaries of Charity. She died at the age of 87 on 5th September 1997 at Calcutta, West Bengal.

Q9. In ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards 2017, who was given the Living Legend of the Year award?
(a) KapilDev
(b) P T Usha
(c) Milkha Singh
(d) Sunil Gavaskar
(e) Ravi Shastri

S9. Ans.(c)
Sol. In ‘Maruti Suzuki Sportsperson of the Year’ Charity Gala Awards 2017, Flying Sikh Milkha Singh was given the Living Legend of the Year award.

Q10. What is the theme of World Population Day 2017?
(a) Empowering People, Empowering Nations
(b) Population- In our Hand
(c) Plan you family, plan your future
(d) Family Planning- Empowering People, Developing Nations
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(d)
Sol. World Population Day is being observed globally on 11th July. The objective of the day is to increase the awareness of the people towards the worldwide population issues. The theme of this year is 'Family Planning- Empowering People, Developing Nations'.

Q11. The government has merged the urban development and housing and urban poverty alleviation ministries and renamed it as MoHUA. What is the full form of MoHUA?
(a) Ministry of Housing and Urban Alleviation
(b) Ministry of Housing and Urbanization Affairs
(c) Ministry of Human and Urban Affairs
(d) Ministry of Housing and Urban Acceleration
(e) Ministry of Housing and Urban Affairs

S11. Ans.(e)
Sol. The government has merged the urban development and housing and urban poverty alleviation ministries. Now this will be known as Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA). This is the third time the ministries have been merged.

Q12. The board of TATA SIA Airlines Ltd, which owns and operates the full-service airline Vistara, has appointed ______________ as Vistara’s new chief executive officer (CEO).
(a) Adam James
(b) Leslie Thng
(c) Peter Siddle
(d) AnupSoni
(e) LagambThron

S12. Ans.(b)
Sol. The board of TATA SIA Airlines Ltd, which owns and operates the full-service airline Vistara, has appointed former SilkAir head Leslie Thng as Vistara’s new chief executive officer (CEO), effective from October 2017.

Q13. Who is the newly appointed Head Coach of Indian Men's Cricket team?
(a) Ravi Shastri
(b) VirendraSehwag
(c) VVS Laxman
(d) SaurabhGanguly
(e) Zaheer Khan

S13. Ans.(a)
Sol. Ravi Shastri has pippedVirenderSehwag to become Indian cricket team’s new head coach. The appointment was confirmed by Board of Control for Cricket in India (BCCI). Shastri will take charge from India’s upcoming three-Test series against Sri Lanka, starting July 26.

Q14. Which telecom firm recently launched Rs 2,000-cr ‘Project Next’ programme aimed at transforming customer experience across all its services and touch points?
(a) Vodafone India
(b) BhartiAirtel
(c) Reliance
(d) Telenor
(e) BSNL

S14. Ans.(b)
Sol. Bharti Airtel has recently launched Rs 2,000-cr ‘Project Next’ programme aimed at transforming customer experience across all its services and touch points.

Q15. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) have relaxed the norms on bonds under GST to help exports. The present Chairman of CBEC is ____________.
(a) KudeepSoni
(b) SomanYadav
(c) Vanaja N Sarna
(d) SandeepJajodia
(e) Ajay Tyagi

S15. Ans.(c)
Sol. The Central Board of Excise and Customs (CBEC) have relaxed the norms on bonds under GST to help exports. The present Chairman of CBEC is Vanaja N Sarna.

You may also like to Read: